Innenriks

"If you can see it, you can be it" er mottoet til Marie Linn Havsgaard. Fra venstre; Matilde Bakhtiari, Helena Haldorsen, Elise Sofie Fredriksen, Marie Paulsen, Kaja Hovdenak, Marie Linn Havsgaard og Tonje Havstad.

Ringer inn kvinnedagen – På tide med noe positivt!

Plakater, inspirerende innslag og selvforsvarsskurs! Slik kickstartet LO-studentene kvinnedagen.

Publisert

Den internasjonale kvinnedagen

- Demonstrasjonsdag hvor kvinners kampsaker og rettigheter markeres.

- 1975: FN proklamerte 8. mars som den internasjonale kvinnedagen.

Det har vært stort fokus på partnervold og drap i media i 2024. I følge forskning.no er 183 kvinner drept av sin partner mellom 2000 og 2024. 

Arrangementet "GIRLPOWER - LO-studentene kickstarter kvinnedagen!" holdt tirsdag 5.mars på Litteraturhuset var en kontrast til dette, hvor hovedmålet var å sette lys på det positive og oppløftende for kvinner.

Å spre glede er målet

Elise Sofie Fredriksen er spent på deres første arrangement i forbindelse med kvinnedagen.

Elise Sofie Fredriksen er leder for LO-studentene i Bergen og forteller at det er første gang de gjør noe slikt og hun sier at responsen så langt har vært utelukkende positiv. 

– Det er helt nytt! Vi tenkte jo at vi ville ha et arrangement i regi av kvinnedagen den 8. mars, men det skjer så mye på selve dagen, så da endte vi opp med å heller kickstarte kvinnedagen noen dager i forkant.

Videre sier hun at målet med arrangementet var å inspirere, gi positive vibes og å spre glede til alle kvinnene. 

– Det her skal bare være et "you go girl" arrangement.

Her lages armbånd til kvinnedagen.

Vil gi kvinner selvtillit

Hva er LO?

- Landsorganisasjonen i Norge er den største lønnstaker organisasjonen i landet.

- Ble startet i 1899

- Over en million medlemmer i organisert i fagforbund tilsluttet LO

I tillegg til workshop og innslag var det mulig å delta på et selvforsvarskurs på to timer. 

– Vi tenkte at det var et kult innspill for kvinnedagen, og at det liksom gir en sånn sikkerhet for damer, forteller Elise Sofie.

Hva gjorde at dere ønsket å inkludere et selvforsvarskurs?

 – Vold mot kvinner har vært veldig mye i vinden i det siste, så det er jo både for å gi de litt tips og triks hvis noe skulle skje, men ikke minst også gi damene selvtillit sånn at man ikke føler seg helt utrygg og forsvarsløs på egenhånd, sier hun.

Plakater forberedes til 8. marstoget.

Klargjør til 8. marstoget

Opplegget for kvelden var tredelt; det startet med en workshop hvor man kunne skrive positive lapper som etterhvert ble hengt opp på vinduet, lage armbånd, male på t-skjorter og lage plakater til 8. marstoget. 

– Etter workshopen får vi høre seks inspirerende damer fortelle sin historie, hvordan de ble den de er i dag og å inspirere andre jenter og kvinner til å ta mer plass og ha mer girlpower.

Stina Thue lager armbånd sammen med andre deltakende kvinner.

Stina Thue (25) er blant kvinnene som deltok på arrangementet. Dette var hennes første gang på et slikt arrangement, og ble nysgjerrig da hun så det dukke opp på Facebook.

– Jeg kjenner den ene arrangøren, og da tenkte jeg det var fint å støtte arrangementet.

 Hva ser du mest fram til?

– Jeg ser mest fram til å høre apellene som kommer etter workshopen, forteller hun.

Myranda Luengo (19) var også på sitt første arrangement av denne sort. Det hun så aller mest fram til var selvforsvarskurset. 

– Det virket interessant, også er jeg her hovedsaklig på grunn av selvforsvarskurset. Jeg jobber midt i sentrum, så det kan være greit å ha litt kunnskap om selvforsvar.

Girlpower: Inn til venstre!Powered by Labrador CMS