Innenriks

Kronprinsen var ivrig under tirsdagens besøk til utstillingen "Jakten på sannheten" på Bergen Offentlige Bibliotek.

Kronprinsen om kildekritikk : – Her har man mye å lære

Det ble mediekaos, latter og læring da kronprinsen besøkte Bergen Offentlige Bibliotek tirsdag. 

Publisert Sist oppdatert

– Demokratiet er truet, vi må begynne å ruste opp ungdommen,

Slik innledet Sølve Kuraas Karlsen, leder i Tenk, kronprinsens besøk til den interaktive utstillingen "Jakten på Sannheten". 

I samarbeid med Bergen Offentlige Bibliotek har "Tenk", faktisk.no sin ungdomssatsing, laget en utstilling med utgangspunkt i dagens informasjonssamfunn. 

– Her har man mye å lære. Det er veldig bra det opplegget som de lærer her, sa kronprinsregenten til Bymag under pressekonferansen etter besøket. 

Det ble god stemning da Bymag spurte kronprinsregenten om opplegget han hadde deltatt på.

Sammen med ordfører, statsforvalter, kulturbyråd, og elever fra Amalie Skram videregående skole fikk Kronprinsregenten bryne seg på ulike oppgaver knyttet til kildekritikk og falske nyheter. 

Brøt ut i latter av Bymag-spørsmål 

Kongens helsetilstand har vakt stor oppmerksomhet den siste uken, og kronprinsregenten tok seg derfor tid til en pressekonferanse for å svare mediekorpset som møtte opp. 

Etter gjentatte spørsmål om kongens tilstand, tok Bymag seg friheten til å spørre om det kronprinsregenten egentlig var i Bergen for. Det fikk både pressen og kronprinsen til å bryte ut i latter. 

Politiets stabssjef Gustav Landro, Ordfører Marit Warncke, statsforvalter Liv Signe Navarsete, kronprinsregent Haakon og kulturbyråd Reidar Digranes var alle på plass på hovedbiblioteket tirsdag.

– Hva ville Kronprinsen gjort hvis han var ung i dag og møtte på disse utfordringene som ble presentert i utstillingen?

– Da ville jeg tatt opplegget til Tenk, og kanskje tatt turen her til biblioteket i Bergen. Å være litt nysgjerrig på hva som er fakta og hva som er villedende, er en viktig egenskap å ha med seg slik som teknologisamfunnet er nå. 

– Jeg så på han som en normal person, samtidig som jeg hadde litt mer respekt for han, sier Oscar Wilsgaard Vidner etter møtet med kronprinsen.

– De kom jo etter ham som en klegg

Oscar Wilsgaard Vidner var en av de heldige elevene som fikk muligheten til å utforske utstillingen sammen med kronprinsen. 

– At Kronprinsen vil treffe oss er kjempehyggelig. Det er veldig gøy at han interesserer seg for det samme som oss, sier han. 

Vidner forteller at kronprinsen var lett å snakke med, og at de to raskt fikk god kontakt. Men 16-åringen ble overrasket over den omfattende mediedekningen. 

– De kom jo etter ham som en klegg. Jeg tenkte det ville komme en del, men det kom enda flere enn jeg trodde. Det var ganske fullt der, og vanskelig å komme til. 

Mens pressen kastet seg rundt, løste kronprinsregenten oppgaver sammen med elevene.
Disse interaktive skjermene er en sentral del av utstillingen på Hovedbiblioteket.
Kronprinsregenten var aktiv i diskusjonen med elevene fra Amalie Skram videregående.
Leder i Tenk, Sølve Kuraas Karlsen.
Identifisering av falske bilder, var en av mange oppgaver kronprinsregenten måtte løse.
Til pressen fortalte kronprinsregenten at det var godt å få kongen hjem til Norge.
Elevene fikk et nært møte med både kronprinsregent og rikspressen.

 – Utviklingen skjer raskere enn man klarer å tilpasse seg

Kulturbyråd Reidar Digranes tok imot kronprinsen da han ankom Hovedbiblioteket tirsdag formiddag. Politikeren mener Tenk-utstillingen kommer på et godt tidspunkt. 

– Det er enormt viktig å å være bevisst på hvilke kilder man skal stole på, og hvordan man identifiserer disse. Det er strålende å ha folk som formidler dette på en god måte, sier Digranes. 

Kulturbyråd Reidar Digranes mener kunstig intelligens byr på mange nye utfordringer, også for politikere.

Byråden mener at også politikerne kan lære mye av et slikt opplegg. 

– Med kunstig intelligens har man utfordringer man aldri har hatt før. Utviklingen skjer raskere enn man klarer å tilpasse seg, hvertfall fra politisk hold. 

– Man ser i mange andre land at misinformasjon og manipulasjon av bilder blir spredt rundt, det kommer det nok mer av i Norge også, sier han. 

Powered by Labrador CMS