Sport

Trym Faksmo og Fredrik Sørheim forteller at det er mange meninger og motsetninger rundt hva som er "rett" og "galt" når det gjelder kosthold og trening.

Trym Faksmo (23) og Fredrik Sørheim (24) eksponeres av tips om trening og kosthold på sosiale medier hver eneste dag: – Blir villedet

Vet du hvilken diett som er best, eller hvilken øvelse som er mest ideel? Da er du ikke alene.

Publisert Sist oppdatert

– Da jeg begynte å se på bodybuildere på YouTube, satte det i gang en tankeprosess jeg ikke vanligvis ville tenkt på selv. 

Det sier Trym Faksmo like etter at han har gjennomført dagens treningsøkt. Da Faksmo begynte på videregående, begynte interessen for styrketrening å vokse. Siden har han blitt eksponert for innholdet daglig. 

– Vi blir eksponert av mange ulike trenings -og kostholdstips som kan si helt motstridende ting. Folk drar på trening og gjør opp sin egen mening, og formidler videre at "slik fungerer det", forteller 23-åringen. 

"Slik gror du bryst" og "dette er den ultimate dietten", er noen eksempler på hva som møter han i sosiale medier. 

På sosiale medier blir man eksponert for mye innhold knyttet til kosthold og trening.

Åpent landskap

Fraksmo og treningskameraten Fredrik Sørheim opplever at trening og kosthold er et stort og åpent landskap. Sørheim peker på at skillelinjene mellom hva som betegnes som "rett" og "galt" kan være vanskelig å bedømme. 

– Selv om noe fungerer for noen, betyr ikke det at det fungerer for alle. Overfloden av informasjon fører til mer usikkerhet, og kan skape forvirring, påpeker han. 

Selv om 24-åringen ikke søker aktivt etter informasjon selv, blir han jevnlig gjenstand for tips og triks gjennom sosiale medier. Fraksmo trekker frem spesielt TikTok, og mener den sosiale kanalen villeder mange. 

– Personlig tenker jeg mange har feil fokus, og blir opphengt i for mange detaljer. Jeg har opplevd det selv, og tenker egentlig at det enkle ofte kan være det beste. Man blir villedet, og bør ikke ta all informasjon for god fisk. 

Mange spørsmål, få fasitsvar

Martin Eikeland Ziegler (25) er personlig trener ved Sammen City i Bergen sentrum. Han trekker frem en fellesnevner som går igjen hos kundene. 

– Det kommer ofte spørsmål om mat, gjerne om mengde og næringsinnhold. Sannheten er at det ikke er svart-hvitt, men det å ta utgangspunkt i å få i seg nok fett, proteiner og karbohydrater danner et godt grunnlag, sier han. 

25-åringen forklarer at mange av kundene tar kontakt for veiledning, og har lite kunnskap på området fra før.

Ziegler legger ikke skjul på at han har stilt mange spørsmål til ernæring knyttet til trening tidligere selv. Først etter at han gjennomførte bachelorgraden i idrett, fysisk aktivitet og helse, begynte kabalen å gå opp. Han etterlyser mer konkret kunnskap i yngre alder. 

– Mange er på jakt etter veiledning. Jeg synes det læres for lite om effekten av trening og kosthold, og jeg mener man bør lære mer om det tidligere.

Tre klare råd

25-åringen forstår at det kan være komplekst for mange å vite hva som er lurt å gjøre. Han trekker frem tre råd som kan hjelpe alle som er fysiskt aktive: 

 1. Måltidsrutiner - spis minst tre faste måltider om dagen. 
 2. Balanser bruken av matkilder - ikke vær redd for fett, proteiner eller karbohydrater, men ha et bevisst og balansert forhold til det. 
 3. Spis frukt og grønt - det bidrar til å forebygge sykdom og er noe mange kan bli bedre på, meg selv inkludert. 
Ziegler forteller at det selv for han kan være vanskelig å skille ut informasjonen som deles på nett.

  Samtidig peker Ziegler på at det er viktig å være kritisk i møte med informasjonen som blir delt via sosiale plattformer. 

  – Gå alltid kritisk ut til det du leser. Det kan være lurt å sjekke om det som blir informert om viser til andre kilder, og i hvilken grad fagpersoner stiller seg til påstandene, sier han.

  – Kroppens drivstoff

  Ziegler får støtte fra daglig leder i Olympiatoppen Vest, Pia Mørk Andreassen. Hun har blant annet ansvar for idrettsernæring, og er tydelig på hvilken funksjon kostholdet har for fysisk aktivitet og helse. 

  – Mat er den viktigste kilden til å drive med aktivitet og idrett, og er kroppens drivstoff, forklarer hun.

Andreassen peker på ordtaket "uten mat og drikke, duger helten ikke".

  Idrettslederen peker på at mange aktører og profiler på sosiale medier gjerne har kommersielle agendaer.

  – Det er viktig at man stopper opp et øyeblikk og tenker seg om. Still spørsmål til om det kan være for godt til å være sant. Det er viktig å ha forståelse for hva motivet er og i hvilken grad det er representativt for en selv, slår hun fast. 

Powered by Labrador CMS