Innenriks

I 2023 ble det registrert 934 979 utenlandske og kommersielle overnattinger i Bergen.

Vil ha "turistskatt" i Bergen: – Masseturisme er ikke positivt

Bergen har en økende tilstrømning av utenlandske turister. Nå vil bystyrerepresentant Thor Haakon Bakke (MDG) at turistene skal betale besøksbidrag. Bergens Næringsråd kaller begrunnelsen naiv.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i februar skrev NRK Troms og Finnmark at Tromsø kommune har søkt om å være pilot i regjeringens prosjekt knyttet til turistskatt.

Turistskatt, også kalt besøksbidrag, er en avgift betalt av turistene ment til å finansiere og vedlikeholde reiselivet ved de populære turistdestinasjonene.

Nå vil Thor Haakon Bakke, gjøre det samme i Bergen.

– Turistskatt er veldig fornuftig og det er helt vanlig i veldig mange land, mener politikeren. 

Masseturisme kan ødelegge for andre turisters reiseopplevelse, mener Bakke.

Bergen skal være en god opplevelse

Bakke argumenterer for at avgiftene vil sikre at turister bidrar til økonomiske tjenester som nå blir betalt av det offentlige og skattebetalende nordmenn.

Slike tjenester nyter også turister godt av, påpeker politikeren.

– En turistskatt vil gi inntekter til vedlikehold av byen, bosspanntømming, drift av offentlige toaletter og den type ting, sier Bakke.

Pengene kan også gå til kulturinstitusjoner eller museumsinstitusjoner, legger han til.

De smale gatene ved Bryggen i Bergen hadde ca. 2,2 millioner besøkende i løpet av 2023, forteller tall fra Stiftelsen Bryggen.

 Tror du en turistskatt vil påvirke antall turister som kommer til Bergen?

– Jeg mener masseturisme i Bergen ikke er en positiv ting. Så hvis en turistskatt fører til litt færre turister, er det kanskje like greit, mener MDG-politikeren.

For Bakke er det viktigere at turistene som faktisk kommer får en god opplevelse, samtidig som bergenserne får oppleve byen sin på en god måte.

Naivt å tro at pengene vil komme tilbake

Norge skiller seg fra de andre landene som har innført turistskatt fordi vi allerede har et høyt skatteavgiftsnivå, forteller Mæland.

En som stiller seg sterk kritisk til Bakkes forslag er Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen næringsråd. 

– Norge er et høykostland som allerede har et høyt skatte- og avgiftsnivå, forklarer Mæland.

Hun påpeker at en turistskatt vil gjøre Norge enda dyrere å feriere i, noe direktøren mener vil gjøre Norge mindre konkurransedyktig i reiselivsbransjen.

Videre bekymrer direktøren seg for utfordringene knyttet til å innføre avgifter i den samme industrien man ønsker å gi pengene tilbake til.

– Det er naivt å tenke at en turistskatt kommer til å bli pløyd tilbake til reiselivsnæringen i form av tjenester, påpeker Mæland.

Bergen har allerede jobbet lenge med å vedlikeholde byen, uten bruk av turistskatter, påpeker Mæland.

Direktøren understreker at en turistskatt kun er en unnskyldning brukt av politikerene for å skaffe det offentlige mer inntekt.

– Er det noe norske politikere er gode til, så er det å innføre nye skatter og avgifter, avslutter Mæland.

Flere turister er villige til å betale

Tall fra Avinor viser at antall direkteruter til utland fra BGO i løpet av 2023 har økt med ca. 4,35 prosent siden 2022.

Samtidig viser tall fra SSB, bearbeidet av Visit Bergen, at antall utenlandske og kommersielle overnattinger i Bergen har økt med ca. 14,23 prosent.

I tabellen er det tyskere og amerikanere som topper antall overnattinger i byen. 

Bymag har vært i kontakt med noen av disse turistene for å høre hva de tenker om å betale en turistskatt til Bergen kommune.

Sveip under for å se hva de svarer.

Lara og Laurin er cruiseturister fra Tyskland. De understreker at Norge er et dyrt land, men tror ikke at en avgift på et par euro, ville påvirket turistene negativt.
Angeline har flydd inn fra Sveits. Hun ble overrasket over at turistskatt ikke allerede var innført, og mener avgiftene kan bidra positivt til miljøet, lokal befolkningen og Bergen by.
Marc og Sara er fra Texas. Etter deres mening, ville åpenheten om hva avgiften ble brukt til være kritisk for om de ville betalt turistskatt .
Max og Jolena er også fra Tyskland. De hadde vært villig til å betale 10 til 15 euro i avgift, dersom pengene gikk til noe fornuftig som vedlikehold av miljøet og gamle bygninger.

– Det må være rettferdig

En skattelegging av hotelturister vil føre til mange gratis passasjerer, mener Nyland.

Anders Nyland er reiselivsdirektør i Visit Bergen. Han er sterkt imot å følge den turistskatt-modellen som Tromsø kommune ønsker seg.

Videre poengterer reiselivsdirektøren at det blir helt feil å kun skattlegge hotellgjestene, slik Tromsø vil. 

– I Visit Bergen er vi ikke fremmed for en turistskatt, men vi er veldig fremmed for modellen Tromsø ønsker seg, påpeker Nyland.

Reiselivsdirektøren mener det finnes andre og bedre modeller for en turistskatt. En ting er likevel kritisk om det skal innføres, ifølge Nyland.

– Hvis det skal innføres en turistavgift må den være rettferdig. Der alle turistene som kommer på besøk bidrar, understreker direktøren.

MDG-politikeren Thor Haakon Bakke, har tenkt på flere muligheter for hvordan Bergen kan gjennomføre betalingen av avgiftene. Han forteller at man for eksempel kan innføre betalinger ved Bergen havn, Flesland eller for hotellovernattinger. 

– Det finnes veldig mange måter å løse det på. Det viktigste er å komme i gang, understreker Bakke.

Powered by Labrador CMS