Innenriks

Her på Marineholmen kan matavfallet ditt bli til næringsrik jord.

Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for å kaste mat…

…om du kaster den her!

Publisert
MDG-leder Thor Haakon Bakke mener det pålegges innbyggerne veldig mye ekstra ansvar for noe som egentlig skulle vært åpenbart at innbyggerne fikk som tilbud gjennom kommunen.

I mars avslørte Bymag at Bergen kommune ikke kommer til å nå målene for matavfallsortering i tide. Spesielt Thor Haakon Bakke (MDG) reagerer sterkt på at man i Bergen sentrum må hente poser og kurv selv, for å så sortere matavfall som man må ta med seg til returpunkt. 

I sentrumskjernen finnes det kun et slikt punkt. 

Men bare noen hundre meter unna dette punktet på Nygårdshøyden finner vi Dyrkbart. Her kan man få noe tilbake for turen man må ta for å selv sortere matavfall i sentrum.

– Fra jord til bord og bord til jord, det er tankegangen vår, forteller eier Stein Wikholm. 

Stein Wikholm jobber til vanlig som anleggsmester. Dyrkbart har noen betalte ansatte, men for han er det bare blitt en dyr hobby tross at han er eier.

Fra grandis til grønnkål 

Engasjerte studenter med deltidsjobb i Dyrkbart sykler rundt og samler matavfall fra bedriftene.

Dyrkbart tilbyr både privatpersoner og bedrifter en helt spesiell løsning for matavfallet sitt. Her på Marineholmen gjør de det nemlig om til næringsrik jord. 

Privatpersoner betaler 99 kr i måneden for å levere matavfallet sitt. I bytte kan de ta med seg så mye jord de vil.

– Derimot er det flest bedrifter som er brukere av kompost prosjektet per dags dato, sier Wikholm. 

Det er nå i underkant av 30 bedrifter som benytter seg av tilbudet. Dyrkbart henter matavfallet til bedriftene og gjennom en kompostmaskin blir matrestene om til næringsrik jord. Ikke nok med det så leverer de tilbake dyrkekasser, inkludert jordblanding og beplantning, drift og vedlikehold. 

– Slik får bedriftene deilige, friske grønnsaker tilbake for matavfallet sitt, forteller Wikholm. 

– Jeg tror de bedriftene som velger å bruke dyrkbart har ambisjoner i forhold til bærekraft og har et bevisst forhold til det de kaster, sier Stein Wikholm.

Uheldig situasjon

I mars innrømte konsernsjef for BIR, Borghild Lekve, at de ikke kommer til å nå målene om matavfallsortering i avfallsforskriften, som trer i kraft 1. januar 2025. 

Chris Jørgen Rødland (H) synes det er oppsiktsvekkende at utsorteringsprosenten kun er på 13 prosent nå, ni måneder før fristen for 55 prosent trer i kraft. Samtidig poengterte han at Høyre kun har sittet i tre måneder og at han vil ta opp saken med byråd Christine Kahrs i nærmeste fremtid. 

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Kjersti Bjørnstad (Sp), kaller situasjonen uheldig.

– Å kildesortere mer avfall er viktig for å øke materialgjenvinningen, som igjen er en viktig del av omstillingen til en mer sirkulær økonomi. I dette arbeidet må alle gjøre sin del. Det er uheldig dersom en kommune ikke når målet om utsortering av matavfallet, da hver kommune har ansvar for å bidra til at Norge når sine mål for materialgjenvinning, sier hun.

Reagerer kraftig på matsvinn

I motsetning til reglementet for privatpersoner, er alle bedrifter i Norge pålagt å sortere matavfall. Likevel har en video nylig sirkulert rundt på Instagram og TikTok som viser enorme matmengder kastet rett i restavfallet utenfor en matbutikk i Bergen sentrum.

Wikholm reagerer kraftig på videoen og synes det er frustrerende at det skal lønne seg for butikker å kvitte seg med mat på denne måten. 

Stein Wikholm er oppgitt over at butikken i videoen ikke engang har sortert plast, papir og mat fra hverandre i dumpingen sin.

– Produkter har fått et økonomisk startpunkt og et sluttpunkt istedenfor å få gå i sirkel, sier Wikholm.

Han skulle gjerne sett matavfallet bli omgjort til næringsrik jord i stedet for, men påpeker at det hadde krevd mye større anlegg enn deres på Marineholmen for å håndtere alt matsvinnet fra butikker i Bergen.

– Absolutt alle kan drive med dette

Stein Wikholm ser at matavfallssortering for privatpersoner er en krevende affære. Selv tar han med seg matavfallet til fots fra Nøstet til Marineholmen for å få det omgjort til jord.

– Det blir for spesielt interesserte. Men jeg skulle ønske flere fikk øynene opp for hvor mye godt som kan komme ut av dette, forteller han.

Wikholm drømmer om å skape kultur rundt matavfallsortering og egendyrking.

– Gammel eller ung, syk eller trent, muslim eller kristen. Hvem du er spiller ingen rolle når det kommer til å dyrke i jord, forklarer han.

Dyrkbart ble startet i 2020 av Bybonden Ida Kleppe og har blitt et samarbeidsprosjekt mellom blant annet Lystgården, Bergen kommune, BIR og Stein Wikholm.

Likevel er Wikholm opptatt av å formidle at dette ikke er noe nytt konsept selv om mange oppfatter det slik. 

– I alle århundrer man har drevet med jordbruk, har man drevet med kompost. Det er morsomt at folk tror dette er innovasjon, ler han.

Powered by Labrador CMS