Kultur

Hva kommer byråden til å tagge?

Her tagger kulturbyråden på den nye grafittiveggen

– Det er rett og slett naturlig for bergensere å være gode i graffiti, mener Reidar Digranes.

Publisert Sist oppdatert

Sentralbadet var et viktig sted hvor ferske og erfarne graffitikunstnere fikk utfolde seg lovlig. Da det ble revet høsten 2023 var ønsket om en ny lovlig grafittivegg i Bergen sentrum stor. 

– Det kommer til å bli et møtepunkt for de som uttrykker seg visuelt på vegg. Det er helt nødvendig, sier Dino Dikic, som vil kalles en grafittispiller i gatemalermiljøet. 

Fredag 12. april ble ønsket offisielt oppfylt da det var åpning på Bergens nye lovlige graffitivegg. 

Veggen strekker seg fra bakken ned til Kjødehallen og på veggene rundt Kjødehallen på sjøsiden.

Slik ser den nye lovlige grafittiveggen på Kjødehallen ut.

Dikic er godt fornøyd med den nye lokasjonen. Han kunne irritere seg over turister som gikk forbi ved Sentralbadet som han ofte måtte snakke med.

– USF Verftet har planer om å gjøre området mye freshere. Det kommer til bli dødsfett. Jeg tror det vil bidra til å trekke folk til Nordnes, sier han. 

– Frisonen min

En av dem som møtte opp med spraybokser for å male på den nye veggen var Yannick Duval.

– Jeg driver med tagging fordi det er frisonen min. Det er her jeg roer meg ned og her jeg hisser meg opp, sier han.

Tagging er blitt en stor del av livet til Yannick Duval.

Duval sier det er på sin plass at Bergen har lovlige steder hvor graffitikunstnere kan utfolde seg. Han håper den nye veggen kan bidra til at flere unge begynner med graffiti. 

– Det er bra for de som akkurat har begynt, at de har et sted å øve seg på. Jeg skjønner at folk klager over stygg graffiti på ulovlige vegger, så det er bra de får øve seg her før de tagger andre steder, sier Duval mens han ler.

Fremdeles ulovlig

Selv om Bergen har fått en ny lovlig vegg, kan man skimte graffiti på husvegger og andre steder rundt om i byen.

Kulturbyråden, Reidar Digranes (Sp), forteller at han håper den nye lovlige veggen kan bidra til at det blir mindre ulovlig graffiti. 

– Hvis man er grunneier som eier et bygg, selv om graffitien er fin, så vil man gjerne ikke ha den på veggen sin helt plutselig, sier han. 

Den nye veggen er et samarbeid mellom Bergen kommune og USF Verftet. Daglig leder ved USF Verftet, Ivar Chelsom Vogt, sier graffitikunst er en viktig del av kulturuttrykk.

– Jeg synes det er gøy at vi har fått til dette her. Det ene er at det er mye bedre tilrettelagt for graffitikunstnerne, at det faktisk er sånn som de vil ha det. Og ikke minst at du ikke blir jaget vekk. Her kan du jobbe over tid og skikkelig, sier han. 

USF-leder Ivar Chelsom Vogt er opptatt av at grafittikunstnere skal få utfolde seg.

Digranes sier det er viktig at Bergen kommune er med å støtte de lovlige veggene fordi det er viktig å utvikle alle de forskjellige kulturuttrykkene vi har. 

– Bergen er jo en god kulturby, og vi ligger langt foran mange andre byer. Det er rett og slett naturlig for bergensere å være gode i graffiti, sier han. 

Se sauen som kulturbyråden tagget og bedøm selv om bergensere er naturlig gode.

Tilfeldig med sau når man representerer Senterpartiet? Neppe.
Powered by Labrador CMS