Innenriks

– Det er byrådet sin jobb å sørge for at BIR får på plass et system som fungerer for alle bergensere, sier Thor Haakon Bakke i MDG.

Matavfallsaken i Bergen: – Typisk at Høyre pingler ut

I forrige uke ble det kjent at Bergen kommune risikerer å bryte avfallsforskriften. MDG-leder, Thor Haakon Bakke, mener Høyre er feige og må ta ansvar.

Publisert
– Nå når vi nærmer oss fristen for innfrielse, så må man kanskje se på mer kraftfulle tiltak. Samtidig har jeg mer tro på gulrot enn pisk, sa Rødland i forrige uke.

I forrige uke avslørte Bymag at Bergen kommune risikerer å bryte loven når året er omme. Dette kom frem etter at konsernsjef for BIR, Borghild Lekve, innrømte at de ikke kommer til å nå målene om matavfallsortering i avfallsforskriften som trer i kraft 1. januar 2025. 

Chris Jørgen Rødland (H) fortalte forrige uke at han synes det var oppsiktsvekkende at utsorteringsprosenten kun er på 13 prosent nå, ni måneder før fristen for 55 prosent trer i kraft. Samtidig poengterte han at Høyre kun har sittet i tre måneder og at han vil ta opp saken med byråd Christine Kahrs i nærmeste fremtid. 

Thor Haakon Bakke (MDG) reagerer kraftig på uttalelsen fra Rødland.

– Representant Rødland fra Høyre virker til å ha glemt at partiet hans støttet MDG i å presse BIR til å starte med sortering av matavfall, sier Bakke. 

– Typisk at Høyre pingler ut

Bakke er tydelig på at ansvaret ligger på Høyre som har de ansvarlige byrådene på feltet. 

– Det er typisk at når vi endelig skal gjøre noe bra for klima og miljø, og vi nærmer oss målstreken, så skal partier som Høyre pingle ut. Hvis det ikke blir bedring i systemet for matavfall ligger ansvaret hos dem, for det er de som har de ansvarlige byrådene på feltet, nemlig Christine Kahrs som miljøbyråd, og Eivind Nævdal-Bolstad som finansbyråd, forteller han.

Han understreker også at Bergen kommune er majoritetseier av BIR, og at det ikke er vanskelig å se hvem som kan trekke i trådene.

– Dette skal være null stress grilldress, sier Bakke. 

Ingen sanksjoner

Seksjonsleder i Miljødirektoratet Jone Rivrud Rygg bekrefter at "Fra og med" betyr fra 1. januar 2025 i avfallsforskriften.

Jone Rivrud Rygg, seksjonsleder i Miljødirektoratet, bekrefter at BIR og kommunen bryter forskriften om de ikke når 55 prosent utsortering av matavfall innen året er omme. 

Likevel forteller han at sanksjonsmulighetene er begrenset ved brudd på avfallsforskriften.

– Statsforvalteren kan føre lovlighetstilsyn med kommunens plikter. Det vil si at de sjekker om kommunen oppfyller pliktene sine. Når de avdekker avvik i slike lovlighetstilsyn, kan de gi kommunen pålegg om retting, forklarer Rygg.

Et pålegg fra Statsforvalter er en skriftlig advarsel. 

– Statsforvalteren kan ikke benytte håndhevings- og sanksjonshjemlene i forurensingsloven, forteller han videre.

– Uheldig

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Kjersti Bjørnstad (Sp) forventer at BIR nå tar ansvar.

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Kjersti Bjørnstad (Sp), peker på at ansvaret ligger hos kommunene, og ikke hos Statsforvalter.

– Regjeringen har ganske nylig vedtatt disse kravene. Det er kommunene og renovasjonsselskapene som har ansvar for å sørge for at deres kommune når disse målene, med Miljødirektoratet som veileder, sier hun. 

Bjørnstad kaller situasjonen uheldig.

– Å kildesortere mer avfall er viktig for å øke materialgjenvinningen, som igjen er en viktig del av omstillingen til en mer sirkulær økonomi. I dette arbeidet må alle gjøre sin del. Det er uheldig dersom en kommune ikke når målet om utsortering av matavfallet, da hver kommune har ansvar for å bidra til at Norge når sine mål for materialgjenvinning, sier hun.

Bjørnstad forventer at BIR nå vil se på hva de kan gjøre for å sikre at de forbedrer utsorteringsgraden, og når neste mål for 2030, på 60 prosent.

De aller fleste innbyggerne i Bergen kommune må i dag samle matavfall i brune poser og levere til returpunkt om de ønsker å sortere matavfallet sitt.
Man må hente brune poser og kurv til matavfallssortering selv.
Her på Nygård er den eneste plassen i sentrumskjernen for å levere matavfall.

– Byråden sitt ansvar

Bakke mener at mangel på sanksjoner når kommunen bryter avfallsforskriften ikke er problemet. Han mener det er langt på tide at kommunen og Høyre må lytte til innbyggerne og gjøre tiltak. 

– Dette burde egentlig ikke være en sak. Innbyggerne i Bergen ønsker å sortere matavfallet sitt, av hensyn til klima og miljø. Det burde de få lov til. Det er byrådet sin jobb å sørge for at BIR får på plass et system som fungerer for alle bergensere, understreker han.

Bymag har gjentatte ganger tatt kontakt med byråd for byutvikling, Christine Kahrs (Høyre), for en kommentar i saken, men hun ønsker forsatt ikke å uttale seg.

Powered by Labrador CMS