Innenriks

Åse Grønn Støldal Nielsen (21) ønsker mer informasjon om studentpolitikken

Studenter vet ikke hvor mye makt de har

Åse Grønn Støldal Nielsen (21) mener det er for lite informasjon om studentpolitikken

Publisert Sist oppdatert

Tall fra tidligere år

I fjor var det kun 13,5 prosent av studentene ved Universitetet i Bergen som stemte ved studentvalget. 

I årene før korona pandemien lå valgdeltakelsen på mellom 22 og 25 prosent, men under nedstengningen i 2021 falt dette helt ned til 9,4 prosent. De siste årene har det vært en liten økning i oppslutning, men tallene er fortsatt betraktelig lavere enn før pandemien

Det tikker mot årets studentvalg, og fra 16. til 25. april kan hver og en av UIB sine studenter stemme på representanter til Studentparlamentet. Likevel er dette kanskje lettere sagt enn gjort. Lav valgdeltakelse tyder på svært lite engasjement for studentpolitikken.

Åse Grønn Stødal Nielsen studerer geografi ved UIB. Hun mener det er for dårlig informasjon om hva som foregår i Studentparlamentet, og kunne lett si hva hun egentlig visste om studentpolitikk.

– Ganske lite. Jeg vet at det står plakater på doen. Og så ble vi introdusert for det i starten av året med studentutvalget. Men mer har jeg ikke satt meg inn i heller, sier hun.

Selv er hun ganske opptatt av politikk, men synes det er vanskelig å engasjere seg for noe som hun vet så lite om. 

Kaja Ingdal Hovdenak er leder av Studentparlamentet

– Vi er den du ser når du tisser

Leder for Studentparlamentet, Kaja Ingdal Hovdenak er enig i at Studentparlamentet må jobbe med å skape mer oppmerksomhet rundt studentpolitikken gjennom semesteret. Hun nevner også «toalettaviser» som en av taktikkene som brukes.

– Det opplever vi at fungerer veldig bra. At du kan lese om oss, hvordan vi jobber og litt nytt mens du er på do. Vi får mye tilbakemelding på det, folk tuller ofte med: "Ja, du er den som jeg ser på når jeg tisser", forteller hun til Bymag.

Går i glemmeboken

Studentparlamentet legger vekt på å informere under den første uken av studiestart.

Slik stemmer du

Du kan stemme på Studvalg.no fra klokken 12:00 på tirsdag 16. april. Valget stenger kokken 12:00 på torsdag 25. april.

Dette er listene som stiller til valg:

- Generell Studentallianse

- Grønn liste

- Moderat liste

- Realistlista

- Sosialdemokratisk liste

- Venstrealliansen

Her finner du informasjon om de ulike listene: 

https://studvalg.no/studentparlamentet

– Vi er særlig opptatt av å være synlig ved semesterstart, det tror jeg er veldig viktig. Der hadde vi en bolk om studentdemokrati under introdagene, hvor vi ønsket velkommen til UiB, og informerte om hvordan du engasjerer deg, og hvordan kommer du til oss med saker og den type ting.

Nielsen er uenig i at studiestart er det beste tidspunktet å informere om studentpolitikken.

– Jeg tror det bare kommer litt på feil tidspunkt. Det er mye informasjon på starten av året. Når det er så mye informasjon, må man filtrere ut hva som er viktig der og da. Det meste har gått i glemmeboken fra den septemberperioden, sier hun

Travel studenthverdag 

Hovdenak peker også på at den svake studentøkonomien kan være en årsak til at valgdeltakelsen er så lav blant studentene.

– Det er helt forståelig at folk heller blir tvunget til å jobbe i stedet for å kunne engasjere seg i studentpolitiske verv. Det bekymrer oss jo veldig, hvor mye man jobber på siden av studiet. Det påvirker i hvor stor grad man har muligheten til å engasjere seg i frivillige verv, som studentparlamentet. 

Den travle studenthverdagen kjenner Nielsen seg igjen i. 

– Det blir mye tid på skole. Så skal man gjerne prøve å få inn noen treningsøkter, og så er det jo mye sosialt. Det blir ofte seint på kvelden og så sover du lenge, og plutselig blir det mindre timer i døgnet, sier hun

Arvid Fauskanger Ekberg er en av representantene fra Venstrealliansen

Arvid Fauskanger Ekberg er en av representantene i Studentparlamentet. Han har forståelse for at studentpolitikken taper mot andre organisasjoner.

– Du konkurrerer òg med andre organisasjoner som kanskje er litt mer spennende. Kanskje du er i idrettslag, da er kanskje ikke studentdemokratiet det første du tenker på. Når du tenker «jeg har eksamen, jeg har pensum», så blir det kanskje noe som faller deg på siden, sier han.

– Vi får faktisk endret på ting

Likevel oppfordrer Ekberg alle studenter til å bruke sin stemmerett. Han poengterer at studentdemokratiet og Studentparlamentet faktisk har en betydning for studentene. 

– Det kan være ting som: Kanskje du ønsker grønnere UiB? Eller kanskje du ønsker noe bedre tilrettelegging på leseplasser? Vi får jo faktisk endring på ting. For eksempel eksamensfritt 18. mai var jo studentparlamentet sin fortjeneste. De har også fått bind og tamponger på toalettene, det er jo en fantastisk ting. 

Hovdenak poengterer også viktigheten av å engasjere seg i studentpolitikken.

– Som student på universitetet så har man veldig mye makt. Universitetet er ingenting uten oss studenter. Det er vi som har muligheten til å gjøre det enda bedre å være student her. Jeg liker å sitere Frank Aarebrott: «Hjemmesitting er en halv stemme til dem du liker minst».

 

Powered by Labrador CMS