Kultur 

John Noreide eier Kong Oscar biljardbar

Klar tale til de voksne: – Enten så fortsetter du å leke, eller så kan du være deprimert.

Bar-eier John Nordeide ser hvordan aktivitet tar den klassiske utepilsen til nye høyder. Svensk psykolog mener voksne bør leke mer i hverdagen.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 skrev BA at antall skjenkeløyver i Bergen hadde økt da samfunnet åpnet igjen, til hele 445 i tallet. Skjenkeløyve er en tillatelse et sted som serverer alkohol må ha, som regel barer, nattklubber og restauranter.

John Noreide (55) har vært majoritetseier i Kong Oscar biljardbar siden før pandemien. Bymag møter han i det store lokalet i Tverrgaten 8. Det er midt i arbeidstiden, og derfor få i lokalet. Nordeide forteller at antall besøkende har økt etter pandemien, og tror Kong Oscar tilbyr gjestene noe annet enn andre serveringssteder i Bergen.

– De kommer for å gjøre en aktivitet. vi tilbyr både biljard, shuffleboard og dart. I mange år har hovedattraksjonen i byen vært en øl på brygga, men jeg tror noen er ute etter mer enn det. Det trigger ikke alle å bare sitte og prate, her kan du gjøre flere ting, forteller han.

Shuffleboard på Kong Oscar
Et av mange biljardbord på Kong Oscar

Hvorfor ønsker folk å gjøre en aktivitet?

– Man får nye og andre impulser. Det utvider horisonten på samtaleemnene, og man slipper å snakke om det samme som alltid, med de samme folka som alltid, svarer Nordeide. 

Han forteller at de besøkende i størst grad er mellom 25 og 35 år. Alt fra bedrifter til studenter kommer for å hygge seg. 

Trenger voksne å leke?

– Ja absolutt, alle trenger å leke. Det er en fin måte å være sosial på, i tillegg er det viktig å kjenne på mestringsfølelse, sier han.

Psykolog Samuel West.

– Lek og depresjon er så og si motsetninger

Hvorfor skal man fortsette å leke som voksen?

– Enten så fortsetter du å leke, eller så kan du være deprimert. Noen mener at de som er deprimerte velger bort alt det som er gøy i livet. Det eneste du sitter igjen med da er å spise yoghurt og betale skatt, sier Samuel West (50).

Den svenske psykologen jobber for tiden ved Museum of Failure i Malaga. I 2015 ble han ferdig med en avhandling om voksne menneskers lekenhet.

– Det er en sammenheng mellom de dyrene som leker mest og de smarteste dyrene. Mange dyr slutter også å leke når de blir kjønnsmodne, med noen unntak, rotter, kråker og mennesker, sier West.

Leker voksne mennesker likevel for lite?

– Ja, voksne mennesker trenger å leke, noe de gjør for lite. Mange forbinder det å leke med noe barnslig og at voksne som gjør det er mindre begavet, men det er faktisk motsatt, sier han.

Dartbrettene på Kong Oscar

Han legger til:

Samuel West

– Leken fremmer også sosiale relasjoner og er viktig for å bygge "psychological safety". Dette er essensielt om man skal få til en høytpresterende gruppe, blant annet på en arbeidsplass. Leken trener opp og forbereder hjernen til å takle uforutsigbare situasjoner.

– Aktivitet er bare én type lek

– Da jeg startet å forske på lek trodde jeg det bare innebar aktiviteter, slik som å spille basketball, dataspill eller slåball. Men det er bare én side av saken. Den viktigste faktoren er holdning og innstilling. Uansett hva du gjør, angrip situasjonen med en leken holdning. Verdens kjedeligste jobb blir interessant for deg og de rundt deg, hvis du krydrer med humor, forteller West.

På spørsmål om lek i form av aktivitet eller gode holdninger er viktigst, svarer han:

– Det viktige er at man har et bevisst forhold til egen holdning og ikke begrenser lek til aktiviteter. Når det kommer til aktiviteter må hver person gjøre det som gjør en glad, enten det er fotball, isbading eller klatring.

– Det er for mye Fotball og sånt

Benjamin Birkelund (35) og nevøen Gustav (10), spiller biljard sammen på Kong Oscar. Førstnevnte har spilt biljard på stedet i over 10 år, men det er nevøens første gang.

– For lenge siden var dette det eneste store stedet å spille biljard, alle andre steder hadde kun ett bord. På alle disse årene har kun ett tilsvarende sted åpnet, sier Benjamin.

Han snakker om "Bar 3" i Rosenkrantzgaten 3.

Benjamin er stamgjest på Kong Oscar

– Det er for mye fotball og sånt, vi trenger mer av sånt som dette, smeller det fra mannen på biljardbordet ved siden av.

Han ønsker ikke uttale seg ytterligere.

Er det viktig for voksne å leke? spør jeg Benjamin.

– Ja, det er det for så vidt, svarer han mens nevøen nikker.

Det virker ikke som han har tenkt så altfor mye over det.

Powered by Labrador CMS