Kultur

Det er viktig med avbrekk fra øvingen, og noe kaldt å drikke.

Jussbandet sliter med å rekruttere jusstudenter

Force Marsjør er studentorkesteret ved det juridiske fakultet, og er ettertraktet på flere ulike oppsetninger. Likevel er antallet medlemmer som studerer ved fakultetet i dag en minoritet.

Publisert

Force Marsjør er et studentorkester ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB). Til tross for at dette er et såkalt "jussband", kan alle studenter søke. Medlemsmassen har minsket betydelig, og antallet jusstudenter som er medlemmer er nå i mindretall.

Øvelsene holdes hver torsdag på det juridiske fakultet. På denne øvelsen var det kun fire medlemmer tilstede, og David Weidenaar en av dem.

Her øver Force Marsjør på sangen "You're welcome" fra Moana.

Tatt godt imot

David Weidenaar er opprinnelig fra USA og flyttet til Bergen for å studere i 2022. Han forteller at Force Marsjør var en viktig faktor i den sosiale omgangen han fikk som innflytter til byen.

Lisbeth Vedå og David Weidenaar er blant de aktive medlemmene i Force Marsjør.

– Det er faktisk ikke så lett for en fremmed fra USA å bli kjent med folk i Norge, sier Weidenaar.

Han forteller så at det var veldig bra å kunne komme inn i en gruppe kort tid etter han flyttet til Bergen.

Lisbeth Vedå deler samme oppfatning av at de er flinke til å ta folk imot, uansett hvor du er fra eller hva du studerer. Hun sier at det kun tok en øvelse før hun følte hun var velkommen i gruppen.

– Jeg ble tatt imot med en gang, selv om jeg ikke studerer juss, forteller Vedå.

Tippet i motsatt retning

Victoria Bergebakken Verliin er leder for Force Marsjør og forteller at tilbudet alltid har vært åpent for studenter som ikke studerer juss, likevel har det stort sett vært flest jusstudenter opp gjennom årene. 

Medlemsmassen har de siste årene minsket fra å være over 30 til nå rundt ti faste medlemmer.

Victoria Bergebakken Verliin har vært medlem i Force Marsjør siden 2021 .

– Etter pandemien tippet det i motsatt retning og vi har per dags dato færre jusstudenter enn fra andre fakulteter i Force Marsjør, forteller hun.

I dag består jussbandet av fem jusstudenter og seks studenter fra andre fakulteter.

Hvorfor tror du det er slik?

– Jeg er faktisk veldig usikker, for vi opptrer på alle juss-relaterte arrangementer, fra det store Juristballet, til mindre oppdrag som middagsselskaper, sier Verliin.

Videre sier hun at folk kanskje tar de for å være et skolekorps slik man er vant med fra barne- og ungdomsskolen, og at denne fordommen kan ligge til grunne for den lave medlemsmassen.

Her varmer medlemmene opp til øvelsen.

Vil nå ut til jussen

Victoria Bergebakken Verliin forteller at de i hovedsak prioriterer å nå ut til studentene ved det juridiske fakultet.

– Når vi har stått på stand så har folk sagt «jeg skal ikke spille i korps lenger» og ja vi er jo et korps men vi er jo på en måte ikke det også, sier hun.

Hun sier videre at folk vet at de eksisterer og spør de om å opptre både på store og små arrangementer:

– Vi blir jo invitert til alle arrangementene i regi av Juristforeningen, og folk vil jo ha oss der. Det blir jo litt ambivalent at folk vil ha oss til å opptre, men så vil de ikke bli medlem av gruppen.

Undergruppe av Juristforeningen

I en mail til Bymag skriver Juristforeningen i Bergen at Force Marsjør er en undergruppe av Juristforeningen i Bergen som hovedsakelig er for jusstudenter. De forteller at det alltid har vært åpent for andre studenter å søke.

– Vi kaller slike medlemmer for støttemedlemmer.

Videre skriver Juristforeningen i Bergen at det ikke er så mange grupper som får innvilget lov til å ha støttemedlemmer, men at Force Marsjør er blant gruppene med lavere terskel for slike medlemmer. 

Juristforeningen skriver at dette er på grunn av at det er få jusstudenter som spiller instrumentene som Force Marsjør har behov for.

Powered by Labrador CMS