Innenriks

Sør-Koreanske nudler med italiensk saus og fransk emballasje-skrift. Et produkt som virkelig har tatt verden med storm.

Full forvirring rundt TikTok-trend

Populære internett-nudler pryder fortsatt butikkhyllene etter nyheter om tilbaketrekking.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 27. februar kom nyhetsmeldingen fra de store mediehusene om at Internett-fenomenet, "Samyang Nudler" var blitt trukket tilbake. 

SamYang Nudler har gått viralt over hele verden på TikTok de siste årene. I Norge har Linn Maren Tovsland (26) kjent som "linnmaren" blitt en slags frontfigur for produktet.

Videoen hennes med catchphrasen: "creamy cheesy samyang nudler" har over 1,4 millioner visninger på TikTok. 

– Produktet SamYang Ramen Carbonara Buldak har ikke blitt grensekontrollert ved ankomst til EU/EØS, og det kan derfor ikke garanteres at det er helsemessig trygt, skrev mattilsynet i en pressemelding.

Fremdeles til salgs

Ahmed Miqdad (33) er daglig leder i Mango Supermarked i Bergen, et av stedene som fortsatt selger produktet.

– Det er et veldig populært produkt, det er den nudeltypene som selger best. Det er fordi det inneholder litt ost, sier han.

TV2s TikTok-video om tilbaketrekkingen er allerede en av deres meste sette videoer i 2024 med nesten 700.000 visninger. Basert på kommentarfeltet, kan det virke som mange tror produktet forsvinner fullstendig fra norske butikkhyller, men det stemmer ikke helt. 

– Det er bare én sending fra én distributør som ikke er kontrollert, forteller Miqdad og viser en tekstmelding fra distributøren.

Ahmed Miqdad drar frem et bredt smil etter å ha funnet frem både granateple juice og internettkoder til fornøyde kunder.

"SamYang Carbonara Nudler med best før dato 15.05.2024 er tilbakekalt av mattilsynet. Vi ber de som selger produktet gi beskjed for å kunne bytte til godkjente varer", lyder SMSen fra Yerba Mate Norge AS.

– Det er Yerba Mate Norge AS som har måttet trekke én sending, men Mango Supermarked bruker en annen distributør. Tekstmeldingen er sendt ut til flere enn bare kundene deres, forklarer han.

Fører det til økonomiske tap for deres del om varer dere har kjøpt trekkes tilbake?

– Nei, absolutt ikke. Det er distributøren sitt ansvar, men de vil ikke motta noen form for straff eller bot. Konsekvensen ved mangel på kontroll er at produktet blir trukket fra markedet. Kun smuglere får bot, forteller Miqdad. 

Belgisk bom

I Mattilsynets pressemelding skriver de at Samyang Ramen Carbonara Buldak ikke er kontrollert på vei inn i Belgia. Regelverket krever veterinærkontroll av produkter med animalske ingredienser.

Varer som er kontrollert i et EU/EØS land, behøver ikke ytterligere kontroll innad i handels-felleskapet.

Ian Christian Burman er Mattilsynets seniorrådgiver i seksjon grensekontroll og kriminalitet:

– Ukontrollerte produkter blir klassifisert som ulovlige risikoprodukter. Grunnen er mangel på garanti for at slike produkter oppfyller kravene i regelverket og dermed er trygge, sier han til Bymag.

Hvordan sørger dere for at produktet ikke selges videre?

 – Importør til Norge har oversikt over hvem som selger produktet, og kontakter selger for å stoppe salget. Mattilsynet følger opp saken lokalt, og varsler forbrukeren, forklarer Burman.

Hva menes med at produktet "kan kastes" slik som står i pressemeldingen?

– Vårt klare råd er at ukontrollerte produkter ikke bør spises, sier han.

Hvem har ansvaret når en slik feil skjer?

– Det er importør til Norge sitt ansvar å etterleve regelverket i forbindelse med import. Tilbaketrekking eller avvisning kan være mulige konsekvenser ved brudd, forteller Burman.

Satt i dårlig lys

Mattilsynet refererer til fritt varebytte innad i EU og EØS etter fullført kontroll. Samtidig sier de at det er importør til Norge sitt ansvar å følge regelverket. Noe som virker motstridende.

Yerba Mate As også kjent som Super Engros, selger fortsatt Samyang nudler, helt lovlig.

Yerba Mate Norge AS mener mediedekningen av saken har vært misvisende, noe som har satt dem i dårlig lys.

– Man går jo ut ifra at varer er kontrollert når de først er inne i EU, sier Sindre Hegna i Yerba Mate Norge.

Han opplyser om at tidsperspektiv er viktig i saken og refererer til RASFF.

Det står for "Rapid Alert System For Food and Feed", en ordning som skal sørge for trygg mat i EU, EØS, Sveits og ESFA. Noe mattilsynet står ansvarlig for i Norge.

– Det er snakk om et parti med varer som kom til Europa i juli 2023. Pressemeldingen om tilbaketrekking derimot, kom forrige tirsdag. Ikke særlig "Rapid" om du spør meg, sier Hegna.

Han legger til:

– Mattilsynet i Norge eller Belgia har enten sittet på denne informasjonen lenge, eller brukt for lang til på å oppdage det. Problemet med dette er jo at alt er spist opp allerede.

En dråpe i havet

– Dette er snakk om et lite parti på 500 esker som vi importerte, en brøkdel av de hundretusenvis av pakkene som selges. Vi har gjort det vi kan og kontaktet kundene våre, forklarer han.

Hegna er oppgitt over hvor overdrevent tilbaketrekkingen ble fremstilt.

– Opphausingen fra VG og TV2 fikk det til å virke som vi hadde gjort noe ulovlig, noe som er riv ruskende galt. Det var litt syke tilstander, forårsaket av feil informasjon, konkluderer han.

Har vært misvisende

Linn Maren slipper å tenke på nudelkvota fra Sverige.

TikToker Linn Maren var skuffet da nyheten om tilbaketrekking kom forrige uke. 

– Jeg må komme meg til Sverige, sa hun i en TikTok.

Før hun fikk satt snuten mot grensa, ble hun opplyst om overdrivelsen av tilbaketrekkingen.

– Det viser seg at mediedekningen fra VG og TV2 har vært litt misvisende, skriver hun til Bymag.

Hun synes det er dumt at ukontrollerte varer kan nå butikk og forbruker, men er fornøyd med at produktet fortsatt er i butikkene, og at hun dermed kan fortsette TikTok-suksessen.

– Jeg er veldig glad for at Samyang nudlene ikke forsvinner, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS