Sport

Ida Emilie Nesse går siste året på ungdomsskolen. I sommer vil hun bli verdensmester.

Ida Emilie (15) satser på frisbeegolf: – Jeg skal vinne VM

Ida Emilie Nesse har spilt med verdensmestere og rystet verdenseliten, men hun er enda ikke gammel nok til å øvelseskjøre. 

Publisert Sist oppdatert

Hva er frisbeegolf?

  • Frisbeegolf er blant idrettene med raskest vekst på verdensbasis. Koronapandemien resulterte i mange nye spillere.
  • I verden er det registrert over 9800 baner. Mer enn 150 av dem er i Norge.
  • Det nøyaktige antall spillere i Norge er usikkert, men det regnes å være mellom 20.000 til 25.000 som spiller i løpet av et kalenderår. 
  • Sporten ble etablert på 1960-tallet i USA, og trekker paralleller til golf. Målet med sporten er å fullføre banen med færrest mulig kast. Banen består av en serie med mål som er nummerert i rekkefølge. 

Kilder: Professional Disc Golf Association (PDGA) og Frisbeegolf Norge

På frisbeegolfbanen står Ida Emilie og kaster disk etter disk. Det var her, i skogen på Flaktveit, at det hele startet for den da 11 år gamle jenten fra Arna. 

– Jeg ble fullstendig bitt av basillen, innrømmer hun. 

Frem til koronapandemien i 2020 spilte Nesse fotball. Da det ble forbudt med kontakt mellom spillerne på trening, fikk Nesse øynene opp for en annen idrett. 

– Siden pappa spilte frisbeegolf, ble jeg med for å spille sammen og tilbringe tid med han. Etter hvert begynte jeg å spille mer og mer, og jeg ble bedre og bedre. 

Nesse er vant med å bruke beina og sikte på et stort mål. Selv om 15-åringen fortsatt spiller fotball, er det frisbeegolf som er hovedfokus. Her treffer hun målkurven gang etter gang.

Gjennombrudd

I løpet av fjoråret begynte Nesse for alvor å markere seg blant verdenseliten. Med EM-sølv i den kvinnelige juniorklassen, og en 5.- og 6. plass i to europeiske turneringer i verdenseliten, satte Nesse spor i frisbeegolf-miljøet. Dette ga selvtillit for 10. klassingen. 

– Jeg fikk en enorm mestringsfølelse og tro på meg selv. Jeg spilte sammen med verdensmester Kristin Tattar, som sa hun så et stort potensiale i meg og beundret kontrollen jeg hadde på disken, forklarer hun med et smil om munnen. 

På sidelinjen står pappa Tommy Nesse. Selv om datteren har spilt seg til å bli Norges tredje beste kvinnelige spiller, er han klar på hva som er det viktigste. 

– Vi har et mantra om at vi skal ha det gøy. Gode resultater er en bonus, men hun er ung. Idrett skal være kjekt, og ikke en jobb i hennes alder, forteller han. 

Når Nesse kaster disken lander den i ulikt terreng. Gjennom mark, busker og trær sikter hun seg inn på målkurven.

VM i sikte

Nesse har pekt seg ut sommerens junior-VM i Oklahoma i USA som sesongens store mål. 15-åringen legger ikke skjul på hvor hun har lagt listen for seg selv. 

– Jeg har ambisjoner og tenker at jeg skal vinne. Selv om jeg ikke er helt sikker på hvem som deltar enda, vil jeg påstå at vinnersjansene mine er veldig gode, sier hun selvsikkert.  

Trond Mjøs, som er nestleder og trener i frisbeegolf-gruppen til Flaktveit, har troen på Nesse og er klar på hva som er hennes største styrke. 

– Hun er råsterk mentalt. Alt hun gjør utføres rolig og kontrollert. Det er fascinerende å se hvor lite hun bryr seg om omgivelsene. Hun spiller sitt spill og er i en egen boble, forteller han. 

Når junior-VM braker løs skal sekken som inneholder mellom 20-30 disker være med. Ut ifra hvilken avstand kastet skal gjennomføres fra, velger Nesse mellom disker som "driver", "midrange" og "putter".

Vil leve av idretten

På lang sikt har 15-åringen mål om å kunne leve av idretten. For at det skal bli en realitet, er hun tydelig på hva som kreves. 

– Først og fremst må jeg utvikle meg som spiller. Jeg må ta med meg tips og triks fra andre i konkurranser, terpe på detaljer og ta det med inn i spillet mitt. 

Selv om trening og hardt arbeid er viktig, mener Nesse at et lekent og gøyalt humør kan være en vel så nyttig nøkkel til kommende suksess.

Mjøs er sikker på at Nesse kommer til å ta flere store steg i årene som kommer, og mener hun har potensiale til å bli verdens beste. 

– Det er ingen tvil om at hun kommer til å spille på et høyt internasjonalt nivå. Nivået hennes er allerede skyhøyt, og med mange gode år foran seg, ser jeg ingen grunn til at hun ikke kan bli verdensmester, slår han fast.

Powered by Labrador CMS