Kultur

Dagny Backer Johnsen har jobbet i bransjen i 18 år, og forteller om en uforutsigbar hverdag som frilansskuespiller.

Fikk rolle i Netflix-serien Vikings – Jobber fortsatt i bar

Dagny Backer Johnsen vet aldri hvilken jobb som venter rundt neste sving.

Publisert Sist oppdatert

Allerede som 12-åring ble Dagny Backer Johnsen (31) ansatt som skuespiller ved Den Nasjonale Scene. Nå jobber hun frilans som skuespiller, har blitt nominert til beste skuespiller i Canada, og har spilt i den suksessfulle Netflix-serien Vikings. Utenom dette jobber hun i bar. 

–  Vi ønsker å leve av det, men dessverre har de færreste mulighet til å kun jobbe som skuespiller, sier Johnsen. 

– Vi skaper fordi vi er nødt til å skape 

Som frilansskuespiller tjener man penger for oppdrag man tar, men dette er ofte ikke nok til å leve av. Johnsen forteller om en uforutsigbar hverdag hvor hun sjonglerer barjobben med skuespilleroppdrag. Dette inkluderer ulike jobber, gjerne samtidig. I tillegg veksler hun mellom å jobbe i Bergen og Oslo. Før jul kunne vi se henne i Love Actually på Den Nasjonale Scene.

–  I januar jobbet jeg på lager ved siden av bar-jobben, fordi jeg visste at det ikke var noen filmprosjekter før februar, forteller hun. 

Johnsen bruker mye tid på å planlegge, og har én dag i uken hvor hun sitter seg ned og sørger for at alt er i orden økonomisk, og at hun har kontroll på jobbene som kommer.

–  Jeg har spart opp en liten buffer, slik at jeg kan sette av tid til å jobbe kreativt, og i tilfelle jeg plutselig ikke har nok jobb. 

En som har kjent på utfordingene med å ikke ha fast jobb som skespiller, er Adrian Schive (29). Han drømmer om å slå an både i Norge og i utlandet. Schive jobber fulltid, er kunstner og prøver samtidig å satse på skuespillerdrømmen. På dagen jobber han som lærervikar, på kvelden sender han inn søknader til castingbyråer.

Adrian Schive er villig til å gjøre mye for å oppnå drømmen sin.

– Man blir tvunget til å jobbe mye

– Det skal alltid skje på kvelden når jeg har lavest energi. Det er klart det er vanskelig, men det må skje. Det er drømmen min, og jeg er villig til å gjøre mye for den, sier han.

Med høye priser og regninger som må betales, er det ikke alltid like lett å satse på drømmen sin. Schive kan ha flere måneder mellom skuespilleroppdrag, da trenger han en annen inntekt.

– Det er vanskelig å passe inn i dette strukturerte samfunnet som vi har nå. Jeg må ha en vanlig jobb, spesielt nå med inflasjon og høye priser. Man blir tvunget til å jobbe mye, som igjen stjeler tid fra det jeg helst vil gjøre.

I 8 måneder levde Adrian Schive av inntektene fra kunsten sin, så var det tilbake til 8-16 jobben.

52% ender i et annet yrke

Statistisk Sentralbyrå´s tall, fra november i 2022, viser at av de som er utdannet innen film og teater jobber 20% som selvstendig næringsdrivende, 9% innen utdanning, mens 52% jobber med andre jobber.

– Det er et generelt problem i kultursektoren

Fagkoordinator for teatervitenskap i Bergen, Ulla Kallenback sier at det er normalt å starte en karriere med prosjektansettelser, og at det er en utfordring å få fast jobb.

– Det er et generelt problem i kultursektoren at det er mange midlertidige jobber, slik er det også i teateret. Jeg tørr ikke å si hvor mange av våre studenter som er i fast langtidsstilling.

Kallenback trekker også frem fordelene med å ha en utdanning innen teater, inkludert å knytte kontakter innen bransjen. På teatervitenskap i Bergen har de et samarbeid med teatrene, som studentene kommer i kontakt med i løpet av studiet. Hun forteller at det er flere muligheter som finnes med utdanning innen teater.

– Flere arbeider som produsenter, med kulturformidling eller kulturadministrasjon. Noen går en mer praktisk vei og blir sceneinstruktør eller teaterdirektør, forteller hun.

Skuespiller Dangny Backer Johnsen har bachelorutdanning fra Westerdals, og har hatt en fot innen teatervitenskap i Bergen. Hun forteller at hun tror utdanning er viktig for å få et nettverk innen bransjen, spesielt hvis man satser på teaterscenen. Johnsen sier også at man selv har et ansvar som skuespiller for å holde seg engasjert og inspirert.

– Med en gang man mister motivasjonen blir det veldig tungt. Og hele poenget er jo at det skal være gøy, sier hun.

Powered by Labrador CMS