Kultur

På printerrommet i Grieghallen printes notene ut til de 80 musikerne som skal spille John Williams sine kjente låter.

– Færre gråhåra hoder i salen

I begynnelsen av april setter Bergen Filharmoniske Orkester opp tre filmkonserter med "Harry Potter og de vises stein", som drar ned snittalderen på tilskuere med over 20 år.

Publisert Sist oppdatert
Arnulf Mattes mener folk har fordommer mot begrepet klassisk musikk enn selve musikken.

Bergen Filharmoniske Orkester forteller at det er flere yngre på filmkonserter, enn andre konserter hos dem. På konsertene fremvises filmer mens orkesteret spiller bakgrunnsmusikken. Så langt ligger snittalderen på kjøpte billetter til filmkonserter på 39 år, i forhold til 60 år på andre konserter. 

Etterlyser yngre

– Et kjent tema innenfor den klassiske verden er at man etterlyser yngre målgrupper, og at de er tilsynelatende fraværende når man ser på konsertpublikum, sier Arnulf Mattes, leder for Senter for Griegforskning ved UiB. 

Samtidig har komponister som Mozart og Bach flere millioner månedlige lyttere på Spotify. Bergen Filharmoniske Orkester har 252 000 månedlige lyttere, og kan dermed måle seg med flere store norske artister. 

– Den klassiske musikken er ikke mindre populær enn før, men den har blitt mer tilgjengelig. De unge har tilgang til musikken, men er vanskelige å få de inn i konsertsalen, forteller Mattes.

Filmkonsertene er nesten utsolgt allerede en måned før de skal holdes.

Trekker unge til konsertsalen

Sondre Skjodevåg skal på sin første filmkonsert i Grieghallen

Henning Målsnes, Kommunikasjonssjef hos Bergen Filharmoniske Orkester sier de bruker  filmkonsertene til å nå grupper som vanligvis ikke går på konsertene deres. I tillegg tilbyr Filharmonien rabatterte billetter til studenter og de under 30 år på alle konsertene.

– Når det er populære program, så er det færre gråhåra i salen, sier Målsnes.

Sondre Olsnes Skjodevåg (19) er en av dem uten grått hår som har skaffet seg billett til filmkonserten. Han tror besøket kan være en inngang til å dra på flere konserter i fremtiden. 

– Jeg kan tenke meg å dra på Star Wars, men også andre klassiske konserter, sier 19-åringen. 

Fremdeles et aldrende publikum

– Jeg tror det alltid har vært viktig for orkester av vår type å nå ut til de yngre, men likevel er kjernen i vårt publikum fra 40 år og oppover.

Henning Målsnes forteller at de prøver å ha en til to filmkonserter hver eneste sesong.

Bergen Filharmoniske Orkester har 1500 faste abonnenter, hvor de fleste velger noe annet enn filmkonsertene, utdyper Målsnes. 

– Vi har et ansvar å fremme musikk som ikke alltid er den mest populære, hvis vi skal ta vare på den norske musikkarven. Så vi må finne en balanse i det. Vi kan ikke bare kjøre Harry Potter og Star Wars hele sesongen.

Powered by Labrador CMS