Sport

Jacob Træland Malt har lyst til å vinne store Fortnite-turneringer. Her deltar han i en ny gamingliga for barn på hele Vestlandet.

Ny E-Sportliga: – Jeg vil bli profesjonell

I år ble det startet en ny gaming-liga for Vestlandet. Jacob (10) er en av dem som deltar for klubben Playwell.

Publisert

Holmgang

Holmgang er en e-sport og gaming-liga, der alle klubber og lag i Vestland, Rogaland og Møre og Romsdal kan delta.

Dette innebærer blant annet en Fortnite-liga, hvor barn i alderen åtte til tretten spiller om å vinne.

– Jeg er her for å bli bedre.

Det sier Jacob Træland Malt (10), som ønsker å satse på e-sport gjennom dataspillet Fortnite. Klubben hans, Playwell, deltar i det nye Holmgang.gg, som er en gaming-liga for klubber på hele Vestlandet. I turneringen er det særlig fokus på unge og ambisiøse e-sportsutøvere.

Opplegget er et av de allerede eksisterende profesjonsrettede tilbudene som kom før regjeringens nye dataspill-plan.

Malt forteller at det er morsomt å være i en klubb sammen med andre i slike turneringer.

– Holmgang har egne morsomme regler, og det er gøy å være her, sier han.

Holmgang er en Fortniteturnering hvor de selv legger opp turneringen. Dette innebærer at spillerne oppholder seg på et mindre område inne i spillet, slik at det blir mer «action».

Det er over et dusin PC-er å finne i lokalet til playwell. Her venter Jakob Træland Malt på at en Fortnite-runde skal begynne.

Tid for spill - Regjeringen

Regjeringen har nylig publisert sin nye Dataspill-plan for årene 2024-2026.

Med denne strategien skal regjeringen bidra til at dataspill og dataspillkulturen finner sin plass i samfunnet og skaper nødvendige bindeledd på tvers av offentlig tilbud, profesjoner og generasjoner. Dataspill skal løftes ytterligere som kunst- og kulturuttrykk.

Kilde:
Regjeringen.no

Den unge gameren forteller videre at han har store ambisjoner i spillverdenen.

– Målet er å bli profesjonell E-sport-spiller, og å vinne FNCS. I tillegg vil jeg vinne Fortnite-VM, dersom det kommer tilbake, smiler han.

Tidligere har det vært arrangert VM i Fortnite, hvor blant annet en nordmann gikk seirene ut. Siden den gang har andre turneringer stått for de store konkurransene.

Engasjerte trenere og ansatte

I klubbhuset er det flere ansatte som jobber med barna som spiller. Karsten Nøkling (16) er sosialarbeider i Playwell, og forteller om en interessant hverdag på jobben.

– Jeg spiller videospill med unge folk, og hjelper dem med det tekniske. I tillegg er jeg tilstede hvis det er noe, sier han.

Han forteller videre at flere gamingklubber på Vestlandet deltar i konkurransen.

Jeg vil vinne Fortnite-VM

Jacob Træland Malt

– Holmgang er en konkurranse på tvers av gamingsenterer. Der vi spiller Fortnite, og alle som kommer inn i en privat kamp, der vi spiller med hverandre, forteller Nøkling.

Nøkling bidrar blant annet med å gamere med innstillinger, og har vært i klubben i tre år.

Utenom Nøkling og andre sosialarbeidere, har Playwell også profesjonelle trenere. De hjelper med spillstrategi samt keybinds, og ellers med fysisk trening i blant annet håndledd, nakke og rygg.

Økende interesse

Interessen for gaming har lenge vært økende, og tall fra 2023 viser at 96 prosent av barn mellom 7 og 14 jevnlig spiller dataspill. 

I forbindelse med dette har regjeringen lagt frem en strategi for dataspill i årene 2024-2026. Dette er et vedtak som skal sikre at dataspill får sin plass i samfunnet, og at offentlige tilbud samt muligheter for å bli profesjonell skal være tilstede.

Det er viktig at regjeringen satser på dataspill

Karsten Nøkling

Dette tror Nøkling er viktig.

– Jeg synes det er fint at de satser på dataspill. Da jeg var yngre, hadde jeg selv veldig mye glede av e-sport og gaming.

Klubbhuset er utstyrt med nytt utstyr, og kunstverk på veggene. Playwell ble startet i 2018.

Han mener i tillegg at gaming er viktig for å være sosial.

– Jeg pleide å ha venner på besøk, og da kunne vi sitte oppe hele natten å spille. Det er en annen måte å være sosial på enn å snakke, når man gjør et oppdrag i et spill.

I tillegg mener Malt at det er bra at barn spiller E-sport.

 – Det er sunt! Og så er det kult fordi man kan snakke med folk fra Italia, ler han. 

Turnering for Vestlandet

Constandino Leiva har mastergrad i innovasjon og ledelse, og er grunnlegger av en rekke gaminginstitusjoner i Bergen.

Constandino Leiva er grunnlegger av GG-Bergen og BTS-Esport, og medgrunnlegger av Playwell. I tillegg er han styremedlem i Vestlandet E-Sport, og arrangerer gjennom dette Holmgang-turneringen.

Sammen med de andre arrangørene følger han spillet og utøverene på chatteplatformen Discord, som utøverene også bruker til å kommunisere.

Holmgang er for klubber på Vestlandet, og har medlemmer fra Vestland og Møre og Romsdal. Flere av disse klubbene sitter samlet og deltar i konkurransen.

– Klubbene sitter hos seg selv og deltar. Vi har Playwell, Kringlebotn, Nore Nese, Lysekloster, Volda og Kvam, sier Leiva.

Lokalet ligger like ved Handelshøyskolen BI, og inne finner man blant annet brusautomat og kjøkken.

Men det er ikke bare godt nytt for E-sport klubbene.

Vi håper å kunne utvikle flere store talenter her i kubben

Constandino Leiva

– Det er noen klubber som har måtte sluttet fordi de ikke har nok medlemmer, fortsetter han.

Likevel er det flere store talenter som har kommet fra Playwell. Blant disse er bergenseren Krizzii, som har blitt et stort talent. 

– Krizzii  var med oss før kontrakten gikk ut, og han gikk til Apeks. Vi håper å kunne utvikle flere store talenter her i kubben, avslutter Leiva.

Powered by Labrador CMS