Sport

BSI-damene spiller futsal.

BSI-kvinnefotball: – Vi er nederst på prioriteringslisten

Kvinnefotballaget i Bergens studentidrettslag (BSI) har problemer med å få tilgang på fotballbaner, og føler de ikke blir hørt. 

Publisert Sist oppdatert

I høst arrangerte BSI-kvinnefotball åpne treninger her stilte det over 40 ivrige spillere, men laget sto plutselig uten bane.

– Vi hadde ikke fått informasjon om at vi hadde mistet banetiden vår, noe som var både flaut og kjipt, sier lederen for BSI- kvinnefotball, Alicia-Nicol Johnsen Fernandez

Alicia-Nicol Johnsen Fernandez er leder for BSI-kvinnefotball.

Fire forskjellige baner på en uke

Fernandez´s lagkamerat, Edle Skeiseid, forteller at laget trener på fire forskjellige baner i løpet av en uke. Nylig mistet de også mange av treningene sine på Sammen studentsenter, fordi de ble nødt til å dele treningstiden med herrelaget.

– BSI er et bra tilbud for veldig mange jenter, og det er kjipt å føle at vi ikke blir tatt seriøst når det gjelder tilgangen på baner, sier Skeiseid.

Trener Mahnoor Butt kan fortelle at hun selv har skole fra åtte til fire, og at vekslende baner og tidspunkt gjør det vanskelig å holde på med idretten.

– For meg som har obligatorisk skole kan vekslende banetider være vanskelig, fordi det enten blir altfor sent, eller altfor tidlig, sier Butt. 

Fernandez forteller at mangelen på banetid gjør henne engstelig og fører til ekstra arbeid. 

Skeiseid og Butt forklarer at det sosiale miljøet på laget alltid gjør kjipe situasjoner betraktelig bedre.

Resttid

Videre forklarer Fernandez at de lenge har følt seg alene om dette problemet. Hun mener at herrelaget tidligere har hatt gode treningstider, men at også de kjenner på problemet nå. 

Banetidsansvarlig Storsveen for BSI opplyser også om utfordringer.

– Det er tragikomisk. Vi har følt oss alene om dette problemet lenge, men nå merker vi at det begynner å bli en mindre forskjell mellom herrelaget og damelaget, med tanke på banetid.

Banetidsansvarlig for BSI sitt herrelag, Øyvind Normann Storsveen bekrefter at de også opplever denne utfordringen.

– Vi har også fått mye resttid, med tanke på at du må være medlem i Norges Fotballforbund (NFF) for å leie mange av banene. Dette begrenser banetilgangen vår, forteller Storsveen. 

Laget har kjent på utfordringen spesielt mye det siste halvåret, og Fernandez sier de føler seg nederst på prioriteringslisten til Bergen kommune. Hun mener det er derfor de ofte kun får tilbudet om resttid. 

Her spiller kvinnelaget i en svært liten hall ved Nordnes skole.

– Stor forskjell på profesjonell og uforpliktet idrett

Daglig leder i idrettsrådet i Bergen, Roar Andersen, forteller at de beste banetidene som oftest blir gitt til formell barne- og ungdomsidrett. Han peker på at idrettsrådet er en medlemsorganisasjon, og siden klubbene som er registrert i Norges Fotballforbund (NFF) regnes som medlemmer, er det de som blir prioritert.

– Det er en stor forskjell på klubbene som trener profesjonelt, og de som trener mer uforpliktet. Lagene som deltar i formelt seriespill er førsteprioritet. Studentlagene spiller i mer interne serier. 

Andersen forklarer at det ofte kan oppstå diskusjoner rundt fordelingen av banetid.

– Flere av studentlagene var med på fordelingsmøtet når de fikk tildelt treningstidene, men i disse møtene blir det fort uenigheter, slår idrettslederen fast.

Leder for BSI kvinnelag forteller imidlertid at hun ikke kjenner seg igjen i Andersens utsagn. Hun forklarer at laget ikke har fått tilbudet om å delta på møtet. Banetidsansvarlig for herrelaget, Øyvind Normann Storsveen, opplyser også om at herrelaget heller ikke har fått tilbud om å delta.

Roar Andersen, leder for idrettsrådet i Bergen.

– Kan oppnå mye

Han forklarer at det ikke alltid er kapasitet nok til å prioritere de mer uformelle klubbene, som studentlaget til BSI. Andersen mener også det er sentralt at barn som innvandrer til Norge har mulighet til drive idrett på gunstig vis, og at studentene allerede har et godt tilbud.

– Studentidretten har allerede bygget tre haller i Bergen, og der er det kun studentlagene som har tilgang. Organisasjonen Sammen kan oppnå mye, og kanskje kan de bygge flere utebaner i Bergen, avslutter han.

Powered by Labrador CMS