Sport

Norge har 14 curlinghaller og ca. 3000 medlemmer. 20 av medlemmene tilhører Åsane Arena.

– Den største skuffelsen er at de ikke kommer tilbake 

Bergen Curling Club gjenoppsto i 2022, men medlemstallene har ikke økt like fort som klubben forventet.

Publisert

Etter en ti år lang dvale ble Bergen Curling Club gjenopprettet i juni 2022, kort tid etter at Åsane Arena åpnet den nye curlinghallen. De startet med tre spillere, og i dag har de i underkant av 20 medlemmer.

– Vi går hvert fall fremover, men jeg hadde trodd det skulle gått i et helt annet tempo, forteller Harald Ims, formann i klubben.

Harald Ims har spilt curling i mange år.

Sliter med rekruttering

I et forsøk på å skaffe medlemmer har klubben arrangert tre åpne dager. I tillegg samarbeider de med Åsane Arena, hvor de blant annet tilbyr curlingtimer til firmaeventer. På eventene har oppmøte vært mellom 20 til 40 folk, men de har likevel ikke klart å trekke til seg flere medlemmer.

– Den største skuffelsen har vært at det ikke har kommet noen tilbake for å prøve det flere ganger, forteller han. 

Trenerne Vilde Aarbek og Tomas Gjerde forteller at de kun har fått positive tilbakemeldinger fra deltakerne om eventene, men opplever dårlig oppmøte i etterkant. 

Trenerne vet ikke helt hvorfor de som deltar på arrangementene ikke kommer tilbake, men forstår det slik at det er lav curling interesse i Bergen. 

Vilde Aarbek synes det er vanskelig å konkurrere mot de største sportene.

– Hvis det er fotballtrening samme dag, er det vanskelig å overgå det, sier Aarbek.

Senest på lørdag hadde klubben en åpen dag hvor det totalt var syv som møtte opp.

 – Tilfeldigvis er det alltid knallsol og perfekt vær når vi har åpen dag, men hoveddelen av rekrutteringen må jo gjøres fra dag til dag, og der er vi ikke flinke nok, sier Ims.

I curling handler det om å få best plassering på steinene i målområde.

Kuttet treningsdager

Ims sier at de som oftest spiller kamper to mot to, men at det var vanskelig å få til på onsdagstreningene på grunn av dårlig oppmøte. Derfor valgte klubben å bare trene på mandager.

– Mandagstreningene passet best for de to juniorspillerne i klubben, og da er vi mange nok til å spille kamp, sier trener Vilde Aarbek.

Sammen med sønnen, er Gerke Evensen en av de som er aktive medlemmer i klubben.

– Vi er bare fem-seks stykker så vi kunne gjerne vært litt flere, men vi trives jo godt sammen på isen. Jeg spiller jo curling for det sosiale, sier hun.

Evensen (til høyre) har tidligere vært på juniorlandslaget til Tyskland i curling.

Trener Tomas Gjerde synes medlemstallet er veldig lite, men at det har kommet seg litt. I lange perioder kunne det bare være han og resten av styret. Nå som Evensen, sønnen og kompisen er mer med synes han det er veldig kjekt.

Tomas Gjerde tror at det er viktig å bygge et miljø, hvis ikke dør klubben dem.

– Vi er en god og blandet gjeng, sier Gjerde. 

Idrett for alle

Pål Thrulsen i Norges Curling Forbund forteller at idretten generelt sliter med å rekruttere og har mistet nesten alle medlemmer under 15 år etter pandemien.

– I tillegg finnes det få etablerte curlere i Bergen som kan hjelpe klubben i gang. Vi tror det vil ta tid, men på sikt håper vi at curlingmiljøet vil blomstre i Bergen, sier han.

Trener Vilde Aarbek sier at curling er en idrett som passer for alle uavhengig av kjønn, alder og funksjonsnedsettelser.

I hallen i Åsane har de egne sticks for paracurling utøvere.

 Hun forteller at curling er en billig sport.

– I hallene har de både koster og sko man kan låne, sier hun.

Forman Harald Ims sier at ambisjonene er at så snart det er flere spillere i klubben, starter de opp med internt seriespill. Uavhengig av kjønn og alder spiller man på lag i en felles serie.

– Det har vi ikke helt har klart enda, men vi håper på det i løpet av høsten, forteller Ims. 

 

Powered by Labrador CMS