Anmeldelse

Anmeldelse: Godt brød pizza på Kronstad X 

At godt brød kunne forvandles til en pizzarestaurant på kveldstid var det vel få som hadde forventet seg. Kan en café med overprisede boller få til pizza? Svaret er ja.

Flott Fønix.
Publisert

Godt brød pizza

  • Adresse: Inndalsveien 6
  • Prisnivå: Pizza 189-249
  • Kort oppsummert: Lokalt, økologisk, spennende og oppdatert.

    De store vinduene ut mot gaten frister sultne forbigående i den travle gaten på Kronstad. Med blide gjester som spiser pizza på innsiden vekkes nysgjerrigheten. Studentlommeboka er ikke alltid så positiv til å spise ute, men denne torsdagskvelden skulle det endelig få være meg som satt der inne i varmen.

På Kronstad X er det økologiske boller, brød og blomster fra 6(8)-18 hele uka og økologisk pizza 15.30-21 tirsdag-fredag. Jeg er spent på hvordan dette løses inne i lokalet. Alle piler sender meg i retning inngang café, og det er dit jeg går. Da vi kommer inn er kafeen stengt for kvelden, og det er vanskelig å vite hvor vi skal henvise oss for å finne bordet. Det tar imidlertid ikke lang til før en ung, hyggelig servitør ser oss og følger oss til bordet. 

Det er flaks at vi er en gjeng med små rumper - for bordet vi får er plassert i et hjørne der halvparten av oss må skvise oss inn på en benk på baksiden av bordet. Heldigvis er atmosfæren ellers lun og hyggelig, og servitøren er svært imøtekommende. Menyene er på plass i sekundet alle har kommet på plass, og vannet er allerede på vei opp i seks ulike glass. 

Menyen er den store positive overraskelsen i denne pizzarestauranten litt utenom det vanlige. Det er 7 ulike alternativ, 4 røde pizzaer og 3 hvite. Her var det alt fra «snasen spekeskinke» med cherrytomat, spekeskinke, mozzarella, parmesan og ruccola - til «kul kylling» med potetskiver, kyllingfilet og mozzarella. Til undertegnedes lettelse var det også 2 av pizzaene som var vegetar, og i tillegg var en av disse kanskje den aller mest spennende på menyen. Flott Fønix ble valget, med karamellisert rødløk, Fønix blåmuggost, mozzarella og valnøtter. 

Prisen på pizzaene var noe skremmende for en gjeng med studenter, men samtidig skriver de at de bruker råvarer fra norske skoger, økologiske oster og skinker fra glade dyr på økologiske gårder. Akkurat hvordan de måler humøret til dyrene er jeg usikker på, men prisen er lettere å svelge med denne kunnskapen. 

Drikkemenyen speiler pizzamenyen i både pris og utvalg. Her finnes det rød, hvit, musserende og til bergenhipsternes store glede; oransjevin. Under alkoholfritt skimter jeg også økologisk juice og lokal kombucha. Drikkemenyen føles oppdatert og ung, og komplimenter den spennende pizzamenyen med potet, blåmuggost og grønnkål. 

Servitøren tar bestillingen og prøver å svare på våre krevende ønsker om vinanbefalinger-som-kan-passe-til-alle selv om vi alle har bestilt ulik pizza. Han tar det med et smil og er raskt tilbake med drikken. Ikke lenge etterpå kommer også pizzaen, kun etter drøye 10 minutter. Dessverre møter vi her igjen problemer med de inneklemte sitteplassene, for servitøren rekker ikke til og jeg må ta i mot maten for han. 

Førsteinntrykket av Flott Føniks var til ære for navnet nokså flott. Jeg får lange blikk av de andre mot den spennende pizzaen som ligger foran meg. Jeg er spent på hvordan denne lokale blåmuggosten fra Stavanger Ysteri skal smake på pizza.

De første bitene er overraskende, smakene smelter sammen og komplimenterer hverandre godt. De knasende nøttene mot den myke osten er en deilig kontrast. Smaksmessig skjærer blåmuggosten gjennom, men møter motstand av den karamelliserte løken. Jeg savner imidlertid enda mer sødme fra løken for å balansere den distinkte smaken av blåmuggost. Det hadde heller ikke skadet å være mer generøs med nøtter og løk på denne pizzaen, men det blir likevel en spennende og god smaksopplevelse. Den friske oransje vinen smaker også ypperlig til denne pizzaen. 

Sammenliknet med andre pizzarestauranter i Bergen er prisene helt gjennomsnittelige, og de leverer absolutt en god pizzaopplevelse med en spennende og oppdatert meny. Likevel hadde jeg forventet en noe lavere pris når de har plassert seg midt i studentkjernen som florerer av unge mennesker på Kronstad. Jeg klarer heller ikke legge fra meg at det er akkurat disse som er målgruppen, når det dundrer høy up-beat popmusikk ut av høyttaleren rett over meg. Men 400,- for en pizza og et glass vin er absolutt ikke hverdagskost for en student, her skurrer det noe for min del.

Alt i alt blir totalopplevelsen absolutt i det øvre sjiktet. De er gode på smak, oppdatert på vin og leverer utrolig hyggelig service. Fokuset godt brød har på økologiske og norske råvarer gjør også denne opplevelsen litt ekstra spesiell. Har du bedre råd enn studentene på Kronstad kan jeg absolutt anbefale en tur innom for en Flott Fønix eller en Sjokket Skinke. 

TERNINKAST: 5

Powered by Labrador CMS