Sport

Løpetrenden tar bergenserne med til utlandet for å løpe. (?holder kanskje med:"løpetrenden tar bergenserne til utlandet")

Maraton-turisme tar av

Stadig flere reiser til utlandet for å løpe maraton. Far og datter Thomas og Madicken Hannevig er en del av den økende reisetrenden. 

Publisert

Reisebyrået for løpeturisme, Springtime, har de siste årene sett en dobling av antall nordmenn som reiser til utlandet for å løpe maraton. 

Daglig leder, Geir Jarle Bjørneng, forteller at den enorme økningen kom som en følge av pandemien. 

– Nå skal folk ut og følge drømmene sine, sier Bjørneng.

Med ulik løpeerfaring skal far og datter delta i maraton sammen i november.

Madicken og Thomas Hannevig er en del av den økende reisetrenden. I november skal far og datter reise til New York for å løpe maraton.

– Det var jeg som meldte oss på, uten at pappa visste noe. Jeg tenkte at det hørtes gøy ut og  at det var en kjekk ting vi kunne gjøre sammen, men det var kanskje også et resultat av lav impulskontroll, forteller Madicken. 

Far og datter har ulik erfaring med løping.

– Pappa har løpt lenge, men jeg har aldri drevet med løping tidligere og begynte å løpe etter jeg meldte meg på, forklarer hun.

Thomas er en ivrig løper og har deltatt i flere løp tidligere, deriblant fjellmaraton.

– Jeg trives best oppe i fjellet, men å løpe i New York skal vist være helt spesielt og har stått på ønskelisten lenge, innrømmer han.

Voldsom interesse

Geir Jarle Bjørneng har selv deltatt i NYC Marathon. Han beskriver det som en spesiell opplevelse.

Det norsk-svenske selskapet Springtime er den største aktøren i Norge for Maraton-turisme. De tilbyr organiserte gruppeturer til de største løpene i verden. Firmaet har arrangert slike løpsreiser i 35 år, men de ser en stadig økning i interessen de siste årene. 

Turene går til alle syv verdensdeler og koster mellom 10.000 og 75.000 kroner. De lengste og dyreste turene går blant annet til Tokyo og New Zealand. 

Bjørneng forteller at nordmenn er godt representert i løp verden rundt. På de nærmeste løpene i Europa er det rundt 1000 norske deltakere på startstreken. De mest populære destinasjonene er København, Stockholm, Berlin og Valencia.

– Vi ser en generell løpetrend i hele verden. Det er en voldsom interesse, og alt vi har av løp er så og si utsolgt ett år i forveien, sier Bjørneng

– Ingen gubbesport

Bjørneng forteller at én gruppe løpere har økt betraktelig. 

– Det å løpe maraton har lenge blitt sett på som en "gubbeting", men i det siste har det blitt mer populært blant yngre damer, opplyser han.

Bjørneng forklarer denne trenden med at flere influensere og musikere deler i sosiale medier at de løper.

– Men vi ser ikke dette så mye når det kommer til utenlandsløp siden det koster en del, men det er nok en trend for fremtiden, mener han. 

Madickens nye løpeinteresse er et typisk eksempel. 

– Jeg har drevet med styrketrening i mange år og aldri løpt noe før i det siste. Så det var nok pappa som var grunnen til at jeg ville begynne å løpe, forklarer Madicken.

– Jeg ville ha en ny utfordring, forteller Madicken. Om noen uker skal hun løpe Bergen City halvmaraton, før turen går videre til New York i høst.

Selve desserten

Bjørneng i Springtime forteller at det for mange er NYC Marathon som er den store drømmen. 

– For mange er det første eller siste gang de løper maraton. De som har løpt flere maraton skal på en måte runde av med en dessert. For andre tenker de at det skal være deres første og siste maraton, men så blir de hekta. 

Det er kanskje ikke helt New York, men rundt Store Lungegårdsvann er en populær løperunde blandt bergensere.

For far og datter Hannevig blir det en stor opplevelse.

– New York skal være et veldig stort og flott maraton, forteller Thomas. 

Løpet har 50.000 løpere til start, og oppleves som et unikt løp med en spesiell atmosfære. For Madicken og Thomas koster moroa rundt 40.000 kroner per person. Dette inkluderer alt av reise, startnummer og opphold i New York. 

– Det er noe spesielt med stemning og hele reisen, så foreløpig er det verdt det. Men det er ikke sikkert jeg vil synes det samme når jeg er midt i løpet, innrømmer Madicken.

De gleder seg til å løpe og oppleve New York med det samme. 

– Det er jo kjempe dyrt, så det blir nok ikke noe vi gjør hvert år, avslutter Thomas. 

Powered by Labrador CMS