Innenriks

Kompisene Andreas Ottesen, Magnus Lopez og Erlend Kirkeluten var tre av de 300 ungdommene som presset seg sammen i køen utenfor utestedet Tidi lørdag kveld.

Kaos på utested: – En ble kvalt mot et gjerde og hostet blod

Russearrangement gikk fullstendig over styr i Bergen sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Politiet brukte store ressurser da de måtte rykke ut til et pop up-utested for 18-åringer sent lørdag kveld. 300-400 ungdommer sto i lang kø utenfor lokalene til utestedet Underlig i Valkendorfsgaten for å komme inn på arrangementet Tidi. Arrangøren, som bestod av en gjeng 18- og 19-åringer og folk fra selskapet AS Walkendorff, var ikke forberedt på et så stort trykk denne kvelden.

Kaos i køen utenfor Underlig. Foto: Privat

Til informasjon: Arrangementet Tidi har ikke noe å gjøre med det nedlagte utestedet Tidi i Håkonsgaten.

Det var her i Valkendorfsgaten i Bergen sentrum helgens oppstyr fant sted.

– Veldig dårlig planlagt

Bymag dro til Bergen Private Gymnas for å møte tre gutter på 05-kullet som sto i køen lørdag kveld. 

– Det var veldig dårlig planlagt, sier Erlend Kirkeluten, Magnus Lopez og Andreas Ottesen nærmest i kor.

Kirkeluten forklarer om et kaotisk arrangement der folk ble kvalt og som slåss med vekterne. 

– Det er plass til 300 der inne og alle russebussene var garantert plass. Medlemmene på bussene var rundt 200 stykker, så da var det bare 100 plasser til folk som ikke er på buss igjen. Tidi markedsførte seg slik at alle kunne komme, uten at det er plass til alle. Da blir det jo garantert kaos. 

Hostet blod

Guttene, som alle er russ i år, kjenner flere som ble skadet i køen utenfor utestedet.

– Det var virkelig slåsskamp. Folk ble slått i øyet og jeg så en som ble kvelt inntil gjerdet og hostet blod. Flere fikk seg ikke ut av køen, og andre ble kastet ut av den. Ølbokser ble kastet i pannen til folk, forteller Kirkeluten.

– Det var også en som ble slått i hodet med balltre, skyter Lopez inn.

To jenter som går forbi bekrefter de dramatiske omstendighetene og legger til at de ble slått med albue i øyet og at hun ene fikk kneet ut av ledd.

Så stappet var det i køen for å komme inn på arrangementet Tidi. Foto: Privat

Uenig med politiet

Politiet har beskrevet situasjonen som en slåsskamp mellom to til tre stykker, men guttene på Bergen Private Gymnas kjenner seg ikke igjen.

– Det var ikke bare to, men hele køen som begynte å slåss. Det startet fordi det ble alt for mange folk. Noen dyttet feil vei og andre ble aggressive. Og med alkohol blandet inn, tenker man ikke som vanlig og man tenker kanskje at folk dyttet med vilje, sier Lopez.

Unge og uerfarne

Hva kunne Tidi gjort annerledes?

– De burde hatt flere og skikkelige vektere og et ordentlig køsystem. De som jobbet der var var jevnaldrende men lite erfaring. De ble kastet rett inn i noe det var mer liv i enn alle andre utesteder. Også flere av vekterne var på vår alder, forteller Kirkeluten.

– Det var dårlig opplegg. De hadde to vektere på 300 stykker. Det er ikke helt optimalt, sier Lopez.

– De markedsførte seg veldig på tiktok og instagram, så jeg tror at de visste at det skulle komme mange, sier Ottesen.

Markedssjef Jana Bergmann i AS Walkendorff skriver i en e-post til Bymag at 18- og 19-åringene som var med å arrangere er ansatt hos dem. 

– Til tross for at vi hadde engasjert langt flere vektere enn hva retningslinjene tilsier, overgikk interessen og oppmøtet alle forventninger. Vi hadde fire vektere på jobb, to vektere kom til for å bistå senere, skriver hun.

Etter at dørene stengte hos Tidi, dro guttene videre til Duggfrisk. Politiet fulgte alle ungdommene videre for å bistå vaktene her, men etter kort tid og mye oppstyr lukket også Duggfrisk dørene tidlig for kvelden. 

Det var utenfor lokalet til utestedet Underlig kaoset fant sted.

– Tilbudet er for dårlig

De tre kompisene ønsker seg flere utesteder i Bergen. I dag finnes det kun to utesteder som tar inn 18-åringer på lørdager. Guttene tror dette kan være en stor grunn til at det kom så mange til Tidi.

Tror dere Tidi holder åpent flere ganger?

 – Jeg tviler på det. Jeg håper ikke det heller. Jeg tror ikke at det er så mange som kommer da, sier Lopez.

– Tidi pop-up var tenkt som et konsept for én kveld, svarer Bergmann.

Guttene mener at utestedstilbudet for unge under 20 er for dårlig.

– Det er kun to utesteder for oss under 20, så det var fint at Tidi prøvde hvertfall, sier Kirkeluten.

– Det er alt for dårlig tilbud til oss under 20, sier Ottesen.

– Våre ansatte ønsket å tilby et alternativ til hjemmefester for sin egen aldersgruppe, noe vi anså som en fin idé. Bergen, som er en av Norges største studentbyer, tilbyr få til ingen utemuligheter for denne målgruppen av unge voksne, skriver Bergmann.

Kompisene var misfornøyde med det kaotiske opplegget ved lørdagens arrangement.

Bergmann beklager for at de måtte avlyse arrangementet, og skylder på pøbler som ødela for alle.

– Allerede før dørene åpnet, observerte vi uheldig oppførsel og bråk blant de oppmøte. Dette var langt utover det vanlige og ble tidlig signalisert at situasjonen kunne eskalere. Grupper av uromakere klarte ikke å opprettholde vanlig køkultur og ødela dermed for resten. Store deler av de oppmøtte oppførte seg eksemplarisk, men dessverre skapte pøbler problemer for alle. 

– Beslutningen om å avlyse arrangementet var svært vanskelig å ta, og vi er utrolig lei oss for dette, men sikkerheten til våre gjester vil alltid være vår høyeste prioritet, avslutter Bergmann.

Fyllearrest og anmeldelser

Ole Bjørn Sveen, leder for patruljeseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon anslår til BT at 300-400 ungdommer møtte opp utenfor utestedet, og at flere av disse var berusede og aggressive.

Han forteller til BT at det var nødvendig å bruke pepperspray for å roe ned slåssingen.

Politiet skal se på hva som kunne blitt gjort annerledes etter den kaotiske lørdagen.

– Vi skal ha et møte med innehaver av stedet og de som arrangerte dette for å finne ut hva som gikk galt. Politiet ønsker å bli orientert om slike arrangementer i forkant, sier Sveen.

Flere av ungdommene havnet i fyllearresten etter oppstyret, inkludert en 18 år gammel mann som også ble anmeldt for ordensforstyrrelse og besittelse av cannabis, skriver BA.

Ingen er meldt skadet etter helgens kaotiske festligheter.

Reshad Eiyad er daglig leder og styreleder i AS Walkendorff, som eier utestedet Underlig. Bymag har vært i kontakt med Eiyad, men han ønsket ikke å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS