Kultur

Annika S. van der Kooji viser hvordan man lager kaffe.

Kun tre baristaer i NM fra Kaffebyen Bergen

Mangel på lidenskapelige baristaer i byen kan være en av årsakene, mener tidligere deltaker.

Publisert Sist oppdatert

NM i kaffekunst

- Arrangeres av  Speciality Coffee Association (SCA)

- Konkurransen avholdes årlig

- I år var konkurransen 7.-9.mars på Hedemarkstoppen folkehøgskole i Hamar.

- I årets NM i kaffeskunst skal det konkurreres i tre grener:  klassisk barista, cupping og håndbrygging 

 - Vinnerne skal reprensentere Norge i VM

Kilde: Kaffe.no

Bergen har flere kaffebarer som driver med spesialkaffe.  I tillegg befinner Norges største og eldste kaffebrenneri, Friele, seg i Bergen. Til tross for dette, var det kun fire baristaer som deltok i det regionale mesterskapet i kaffekunst som ble avholdt 7.desember i fjor. 

Dermed sendte Bergen bare tre deltakere til Norgesmesterskapet som ble arrangert 7- 9. Mars på Hedmarktoppen folkehøgskole på Hamar.

Kaffemisjonen er den eneste kaffebaren for spesialkaffe som sendte to deltakere til NM i kaffekunst. I tillegg sendte bakeriet Godt Brød en barista.

Hvorfor er det så få baristaer fra Bergen som deltar i RM og NM

Kombinasjon av tilfeldighet og intern kultur

Annika S. van der Kooij som er barista på Kaffemisjonen og deltok på NM i grenen klassisk barista. Hun forteller at det var litt flaks at hun fikk informasjon om både RM og NM i kaffekunst.

–  Det var en kombinasjon av flaks og at vi har en kultur internt i Kaffemisjonen for å delta i baristakonkurranser, sier hun.

Annika S. van der Kooij har drevet med kaffe siden videregående.

Videre forteller van der Kooji at en av hovedårsakene til den lave deltagelsen i Bergen kan være at miljøet for spesialkaffe er lite:

– Miljøet for spesialkaffe i Bergen er ganske lite. Det kan hende at det kan være forklaringen på hvorfor så få deltok i RM, hvor man kan kvalifisere seg videre til NM.

Lidenskapen har alt å si for kaffesmaken, sier Anna Pastuszak

Mangel på lidenskapelige baristaer

Anna Pastuszak, sjefsbarista hos Fjåk, har jobbet som barista i Bergen i 10 år og har tidligere vært med i NM i kaffekunst. I løpet av disse årene har hun sett et gjennomgående problem når det kommer til miljøet, baristaene og rekruttering til kaffebransjen.

– Ofte når jeg skal ansette nye baristaer er det en del unge mennesker, spesielt studenter, som søker. De anser ofte dette bare som en deltidsjobb og ikke som en mulig yrkesvei. De mangler lidenskap for faget, forteller hun.

Kaffen til Fjåk

Paustuszak mener at mangelen på lidenskaplige baristaer kan være en mulig grunn til at miljøet har blitt så begrenset her i Bergen. Hun tilføyer også at denne mangelen kan ha en påvirkning på hvor mange som deltar i NM. I en slik konkurranse må en ha et høyt engasjement for kaffefaget.

– For å konkurrere må du gi 200 prosent både når det gjelder tid og interesse, sier hun.

Frykten for å konkurrere

Matkritiker Amanda Bahl

Amanda Bahl er matkritiker og har tidligere arbeidet som barista ved det Lille Kaffekompaniet i Bergen og Tim Wendelboe i Oslo. Hun peker på en annen grunn til at det er lav deltagelse fra baristaer i Bergen:

–  Jeg tror kanskje det handler om mangel på informasjon. Terskelen er høy for mange når det gjelder å melde seg på en konkurranse, og da er det ekstra viktig med god informasjon i forkant slik at man vet hva man går til.

Videre mener Bahl at det er viktig å få frem hvor behagelig det kan være å delta i konkurransen og at en deltakelse i NM i kaffekunst kan åpne mange muligheter innenfor kaffebransjen. Hvis flere baristaer vet om dette kan det potensielt føre til at flere deltar.

Koronapandemien satte en stopper for et større fellesskap

Christian Nesset er daglig leder ved Kaffemisjonen og Blom, og har i mange år vært en sentral stemme i Bergens kaffemiljø. Sammen med Norsk Kaffeinformasjon har han prøvd å skape et større fellesskap blant baristaene i byen.

– Jeg og Norsk Kaffeinformasjon avholdt, i samarbeid med andre, Kaffedagen i Bergen i 2019, forteller han.

– Det er maks en håndfull steder i Bergen som er på et veldig høyt nivå kaffemessig, sier Christian Nesset

Nesset forklarer at planen bak Kaffedagen var å ha et møtepunkt hvor forskjellige baristaer og aktører innenfor kaffebransjen kunne utveksle kunnskap med hverandre. Han forteller at på grunn av koronapandemien ble det ikke arrangert noe flere kaffedager, og at en enda ikke har greid å arrangere det igjen etter pandemien.

Powered by Labrador CMS