Kultur

Alvøen Musikkforening forbereder seg til Norgesmesterskap med "Før NM-konsert" i Oseana kunst- og kultursenter.

Hundrevis av instrumenter på Trondheimstur

Ti bergenskorps skal delta i Norgesmesterskap: – De flyene blir stappfulle.

Publisert

– Nå nærmer det seg den tiden på året igjen, der det er skikkelig dyrt å reise til Trondheim, sa konferansier på "Før NM-konsert", Karl Ole Midtbø.

Det blir press på transport- og overnattingsmuligheter når tusenvis av musikanter fra hele landet skal møtes til Norgesmesterskap i løpet av en helg, utdypet Midtbø.

Et søk på trivago.no i formiddag viser at det rimeligste hotellrommet som reiseselskapet kan oppdrive i Trondheim sentrum, med én overnatting fra lørdag til søndag, koster 1 967 kr. 

Det samme rommet koster 742 kroner for gjester som skal overnatte en uke senere. Rommet er 165 % dyrere denne helgen.

Korpsvenner også mellom korpsene

– Det er den gøyeste helgen i året, jubler saksofonist i Alvøen Musikkforening, Johanne Skogland Nornes.

– Vi har spilt i mange år, og har musikkvenner over hele landet som vi treffer i Trondheim.

Vilhelmine Johanne Haagen (t.v. med trompet) og Johanne Skogland Nornes (saksofon) spiller sammen i Alvøen Musikkforening.

Om selve transportetappen er musikantene ikke veldig bekymret.

– Våre instrumenter er akkurat på grensen i størrelse, egentlig, sier trompetist Vilhelmine Johanne Haagensen, og nikker bort til korpsvenninne Skogland Nornes som holder rundt en saksofon.

Instrumentene deres får plass som håndbagasje på flyet. Så vidt.

– Vi vet jo at hvert år rundt NM-tider, så er det stappfulle fly, sier Skogland Nornes.

– Det er så vidt du får plass til instrumentet inne på flyet.

Musikantene kan fortelle at de største instrumentene, slik som tubaer og tromboner, blir kjørt nordover i en stor lastebil. Biltransporten er et samarbeid mellom flere bergenskorps.

Over 5000 skal konkurrere

Nasjonal produsent Ingebjørg Eide i Norges Musikkorpsforbund, NMF, har ikke nøyaktig tall på hvor mange musikanter som skal reise fra Bergen til Trondheim, og tilbake, for å delta i helgens Norgesmesterskap for janitsjarkorps.

Ingebjørg Eide i Norges Musikkorpsforbund skal selv reise fra Bergen til Trondheim for janitsjar-NM, blant annet for å registrere resultatene fra dommerne.

– Men det er 10 korps bare fra Bergen som deltar, og du kan gange med 50 musikanter per korps.

– Det er i alle fall snakk om 500, sier Eide.

På landsbasis er det over 5300 musikanter som konkurrerer, forteller hun videre. 

Norges Musikkorpsforbund arrangerer NM for at engasjerte musikanter skal få en plass å vise seg frem, få tilbakemelding på utviklingen sin, og ha et sosialt knutepunkt.

Pakk smart

Ingebjørg Eide har i år ansvar som arrangør for Norgesmesterskapet, men hun har mange år bak seg som musikant, og deler noen erfaringer.

Hun vet om at instrumenter har forsvunnet på korpstur. Selv er hun klok av skade, etter at kofferten med korpsuniformen forsvant på vei til en konkurranse utenlands.

– Vi var fire-fem stykker som mistet koffertene våre, og måtte ut og panikk-kjøpe antrekk dagen før konkurransen, forteller Eide.

– Uniformen er oftest litt spesiell, og ikke lett å finne ny av. Etter det har jeg alltid hatt mansjettknapper, magebelte og sløyfene i håndbagasjen.

– Ha det viktigste i håndbagasjen, tipser Eide.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS