Sport

Jentene fyker forbi i full fart.

Guttefri sone: – Jenter kan også skate!

I vinterferien har seks fryktløse jenter samlet seg på "Girlskatekurs" i Åsane for å trosse fordommene, og bevise at absolutt alle kan drive med skateboarding.

Publisert Sist oppdatert

Visste du at?

  • Siden 2020 har skateboarding vært en olympisk gren.
  • Norge har hatt et eget landslag i skateboarding siden 2018.
  • Kun én av av de tolv skaterne på det norske landslaget er en kvinne. Hun heter Tonje Pedersen.

Lyden av rullende hjul på parketten fyller ørene idet man trer inn dørene til skateparken i Åsane. Det åpner seg et univers av adrenalin og entusiasme når det er "Girlskatekurs" i vinterferien.

– Det er lett å si «du er velkommen», men det handler også om å legge til rette for dette, mener Mari Ravneberg Nordgreen.

Under dette kurset i den nyoppussede flerbrukshallen, er det bare jenter som har tillatelse til å oppholde seg der. Dette er, med andre ord, en guttefri sone

Eneste jenta

På skatekurset for unge jenter er Mari Ravneberg Nordgreen (19) og Snøfrid Vestli (20) instruktører.

For utenforstående kan skatekulturen virke som en lukket gruppe, og det kan være utfordrende for nybegynnere å delta. Dette gjelder spesielt for jenter. 

Begge instruktørene har selv skatet i mange år og opplevd dette på nært hold.

– Det er ikke nødvendigvis noen andre sin feil, men du føler deg alene og annerledes enn de andre når du er den eneste jenta i hallen, sier Nordgreen.

Da hun begynte var det flere tilfeller hvor hun var den eneste jenta blant 30 gutter i hallen. Det er nettopp derfor Girlskate eksisterer. 

– Det handler om å skape en arena hvor alle kan prøve seg fram og skape et samhold blant oss jentene slik at vi tør å ta større del i skatekulturen i Bergen.

Her er skibakker byttet ut med skateramper.
Snøfrid Vestli begynte i Girlskate da hun var tolv år.

Populært tilbud 

På Girlskatekurset er det seks jenter som er påmeldt. Dette er omtrent like mange som på de vanlige kursene, som er åpne for begge kjønn. 

På Fysak Åsane blir Bymag møtt av seks engasjerte og aktive jenter som roper i munn på hverandre at de synes skating er gøy og kult. De nevner triks som "kickflip" og "dropping in", som de drømmer om å en dag kunne mestre. 

Jentene jubler! Fra venstre: Aurora Frøysland (9), Snøfrid Vestli (20), Emilie Bruland Klungreseth (10), Victoria Cortes Selbak (10), Mari Ravneberg Nordgreen (19), Hanna Høyer Hove (9), Anne Engeline Kvalvik (10) og Tilde Herland (10).

High-fives

Nordgreen og Vestli går gjennom reglene i skatehallen

Instruktørene Nordgreen og Vestli har tidligere deltatt i organisert idrett med faste timeplaner og treningsrutiner. 

Lagånden fra den organiserte idretten finnes også i skateparken. Her heier jentene på hverandre. Når de suser forbi de andre blir det utvekslet high-fives.

– Skating føles som en lagsport fordi man hjelper og lærer hverandre nye triks, sier Nordgreen.

Det at det historisk sett har vært flest gutter som har drevet med denne sporten har bidratt til en økt fellesskapsfølelse. Jentene føler at de må holde sammen og heie på hverandre.

– Jeg har veldig stor glede av skating. Det å kunne bidra til at andre kan føle på det samme er veldig gøy, sier Nordgreen med et smil om munnen.

Hanna og Anne har ikke skatet så lenge, men har kost seg på Girlskatekurs i vinterferien.

Deilig å bare være jentene

Til tross for den lystige stemningen i hallen er det ikke til å legge skjul på at jentene til tider har opplevd ubehagelige kommentarer og hensynsløs atferd fra jevnaldrende gutter.

– Guttene pleier å kjøre i stor fart uten å se seg for og lar deg ikke kjøre. Det er det jeg ikke liker. De ser at du står der og venter, men de kjører allikevel, forteller ni år gamle Hanna.

Venninnen Anne er enig.

– De er kanskje litt voldsomme, så det er deilig at det bare er oss jentene.

Selv om flere av jentene forteller om ertende kommentarer, er ikke dette en stopper for den enorme gleden. Ingenting kan sammenlignes med mestringsfølelsen de kjenner på når de hopper på brettet og kjører ned bakker.

– Jeg synes ikke at det bare skal være gutter som skater. Jenter kan også skate, sier Tilde.

Powered by Labrador CMS