Kultur

Hver søndag holder Cinemateket i Bergen arrangementer for barn.

Fra under 10 til over 150 besøkende på verkstedene for barn

Som følge av pengestøtte fra NFI i januar 2023 har Cinemateket i Bergen utvidet deres tilbud. Dette tiltrekker et yngre publikum.

Publisert Sist oppdatert

Cinemateket i Bergen ble sterkt påvirket av korona-nedstengningen i 2020. Til tross for gjenåpningen av samfunnet etter pandemien, slet Cinemateket med lave besøkstall.

I 2023 mottok Cinemateket i Bergen pengestøtte på 2,3 millioner kroner fra Norsk Filminstitutt (NFI). Det generelle besøkstallet økte i løpet av fjoråret med åtte prosent.

Cinemateket har et bredt utvalg av filmer og sjangre.

Fra månedlige til ukentlige tilbud for barn

Embla Karidotter er glad for å kunne tilby ukentlige arrangementer for barna.

Embla Karidotter er kurator for Cinemateket Junior, et tilbud for barn i alderen fire til tolv år. Tilbudet ble startet i 2023 som følge av pengestøtten fra NFI. 

– Støtten gjorde det mulig å få til ukentlige arrangementer for barna, istedenfor månedlig slik det tidligere var, forklarer Karidotter.

Hun forteller videre at disse arrangementene varierer fra stumfilmkonserter for familie, kortfilmer som vises i 16 mm format og verksteder hvor barna lærer seg håndverk.

– Det går veldig veldig bra, så det er gøy å se. På det første verkstedet lagde vi zoetrope, det første filmleketøyet, som er et par hundre år gammelt.

Disse ukentlige tilbudene av både filmvisning og verksteder har vist seg å bli svært populære, forteller Karidotter. 

Videre forteller hun om hvordan antallet besøkende på verkstedene for barn gikk fra under 10 i 2022 til at de nå alltid er over 150.

– Det var helt vilt!

21 prosent økning i besøk av unge

Bymag snakket med daglig leder Aida Liliana LiPera ved Cinemateket i Bergen om besøkstallene i forkant og etterkant av pandemien.

Aida Liliana LiPera synes det er kjekt å se den positive effekten av tilbudene.

– Pandemien førte til nedgang i besøkstall og det var en utfordrende periode for oss, sier LiPera. 

Hun forteller om betydningen støtten har hatt på antall besøkende nå som det har gått et år.

– Den generelle økningen i besøkstall i 2023 var åtte prosent, og blant barn og unge økte den med 21 prosent.

Opplæring i analog filmvisning

Som følge av støtten tildelt av NFI har Cinemateket tilbudt flere og jevnere visninger av filmer. I tillegg har de igangsatt flere arrangementer. 

– Det er et viktig mål å opprettholde Cinematekets tilgjengelighet, og tilby et stort utvalg av filmer og sjangre for en billig penge, forteller LiPera.

Pengestøtten fra 2023 har også gitt mulighet for ansettelsen av en ny teknikker, og Cinemateket har begynt prosessen med å gi teknikerne opplæring i analog filmvisning. 

– Dette har vært et mål i flere år og vi er så glade for å ha oppnådd dette, sier LiPera.

Videre skal Cinemateket installere nye fronthøyttalere i løpet av våren 2024. LiPera mener dette vil sikre at Cinemateket fortsetter å være en god opplevelse for filmelskere.  

Daniel gjør klart for kveldens visning.

Et unikt tilbud

Hovedmaskinist og teknisk ansvarlig ved Cinemateket i Bergen, Daniel Kapusta forteller at Cinemateket tilbyr analog filmvisning. 

De både har store gamle filmruller som varer i 20 minutter, og mer moderne filmruller som varer i 13 minutter.

Kapusta mener at tilbudet de har på Cinemateket er unikt. 

– Vi viser filmer helt fra tidlig 1900-tallet, i originalt visningsformat. Disse finner du ikke på Netflix eller HBO. Vi gjør også stumfilmkonserter med live piano som man ikke kan finne på Netflix, sier han.

Vil øke interessen for filmhistorie og filmkunst

NFI ønsker å styrke Cinematekets virksomhet.

Avdelingsdirektør for formidling og samfunn i NFI, Julie Ova skriver i en mail til Bymag at tilskuddet som tildeles baseres på hvor mange filmer som vises, antall visninger og hvor godt man når ut til sitt publikum.  

NFI sitt formål med å gi støtte til Cinemateket er å øke formidling og kunnskap om norsk og utenlandsk film og historie.

– Vi ønsker å tilrettelegge for filmens møte med publikum og bidra til å stimulere interessen for filmhistorie og filmkunst, skriver Ova.

Powered by Labrador CMS