Kultur

Sola skinner over kirketårnet til St. Jakob.

Her åpnes dørene til vårfest for rusavhengige

St. Jakob ringer inn kirkeklokkene til Vårfest for rusavhengige. Kristin Skumsnes håper på suksess og starten på en ny tradisjon!

Publisert Sist oppdatert

Vårfesten finner sted mandag 11. mars og er et arrangement for rusavhengige i Bergen hvor St. Jakob Kirke i samarbeid med Kirkens Bymisjon, inviterer til treretters middag og musikalsk underholdning.

– Dette må vi bare få til!

– Idéen til å arrangere dette fikk jeg en høsttakkekveld her i St. Jakob, hvor det var oppdekket med hvite duker, tente lys og god mat. Her fikk vi bare komme og ha det fint sammen, og jeg følte meg så heldig. 

Dette forteller komitélederen Kristin Skumsnes (26). Full av iver deler hun hvordan idéen om Vårfesten kom til henne. 

Kristin Skumsnes (26) fryder seg over vårfesten!

Hun fortsetter med å fortelle om hvordan denne høsttakkefesten fikk henne til å tenke på arrangementer for rusavhengige hun hadde deltatt som frivillig på i både Oslo og Trondheim.

– Så tenkte jeg: "Dette må vi bare få til!" 

– Et menneske er langt mer enn det du ser

Marit Roksvåg Markestad (52) er spesialrådgiver hos KORUS, et kompetansesenter innen rusfeltet. Hun synes rusavhengige er en menneskegruppe som har behov for arrangementer som Vårfesten, da de ofte er ensomme og opplever mye stigma i samfunnet. 

– Et menneske er langt mer enn det du ser, sier Markestad og henviser til Kirkens Bymisjons slagord. 

Markestad synes dette er et fantastisk tilbud.

     Spesialrådgiveren sier pårørende opplever at andre omtaler rusavhengige på en nedlatende måte, og derfor også har følt på skam.

    – For en pårørende varmer det å vite at slike arrangementer finnes hvor det er noen som lager i stand og tenker på de man er glad i, og møter dem med verdighet og respekt. 

Ønsket om å skape en tradisjon

Skumsnes tror ikke det har vært noen lignende arrangementer for rusavhengige i Bergen tidligere, men satser på stor suksess! Idéhaveren gledes over tanken om at dersom vårfesten blir vellykket i år, kan arrangementet bli et årlig tiltak. 

Med et glimt i øyet og et smil om munnen deler hun håpet om at vårfesten vil bli enda større i det kommende året. 

Det er Kirkens Bymisjon som tar seg av inviteringen, men av hensyn til gjestene, ønsker de ikke å dele hvordan de går frem med dette. Randi Frøystad, tiltaksleder ved rusfaglig team deler at gjestene har hatt positiv respons til invitasjon til Vårfest og synes det ser "kjekt" ut. 

– Noen kan synes det kan være vanskelig å komme seg av gårde til hendelser med fast tidspunkt og møtepunkt, nevner hun. 

Derfor er det svært vanskelig å forutse hvor mange det er som faktisk møter opp, og Kirkens Bymisjon kan dermed ikke gi et anslag på antall gjester for Vårfesten.

Kirkedørene er låst nå, men på mandag åpnes de for både fest og prest!

 Å få med seg frivillige, har vært langt fra problematisk. Nå har de nærmere 40 frivillige. Skumsnes forteller om da hun luftet idéen til ledelsen, og at alle var positive med én gang. 

– Jeg har også fått flere private meldinger av folk som spør om de kan bidra og hvordan de melder seg! Dette har spredt seg blant folk, og folk ønsker å være med, uttrykker Skumsnes. 

Ikke nok med dette, men de har også fått sponset blomster og mat fra blomster- og matbutikker. 

Pårørende skulle hatt lignende tilbud

Lillian Skrede (36) er tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag, og har levd rollen som pårørende til en samboer med rusavhengighet. Hun synes Vårfesten er et kjempeflott tilbud som gir rusavhengige muligheten til å bli satt pris på, få andre impulser, og i grunn bare føle seg som normale folk.

– Slike tilbud kan bidra til å gi hverdagen mening for rusavhengige, og møte andre i samme situasjon som en selv, sier Skrede. 

Lillian Skrede er positiv til Vårfesten!

Hun uttrykker et ønske om et tilsvarende tilbud også for pårørende, og mener mennesker i samme båt som hun selv kunne hatt nytte av dette. 

– Målet med kvelden er å skape en god og minnerik kveld å tenke tilbake på for alle som er der, formidler Komitéleder Skumsnes. 

Hun ønsker å gi gjestene en fin opplevelse sammen, og tror kvelden vil gå fredelig for seg med et varmt husrom og et rolig måltid. 

– Det er viktig å huske på at det ikke er "oss" og "dem", men bare en gruppe mennesker man ellers ikke har så mye med å gjøre, påpeker Skumsnes.

Powered by Labrador CMS