Innenriks

"Ida" (20) mener bruken av falsk legitimasjon hjalp henne å bygge relasjoner.

Bryter loven for å ha et sosialt liv

"Ida" (20) brukte falsk legitimasjon hver helg. – Det er oftest veldig lett.

Publisert Sist oppdatert

Som ny i en studentby er det på fest man blir kjent med hverandre. Er du ikke gammel nok står du uten muligheten til å være med ut på byen. Da mister du også en viktig del av det å bygge relasjoner.

Det sier «Ida» (20) i møte med Bymag. «Ida» har tidligere brukt falsk legitimasjon hyppig. Hun er for ordens skyld anonymisert i denne saken.

For hennes del var bruken av falsk legitimasjon kun til fordel for det sosiale.

– Jeg tror ikke jeg tok en eneste shot ute på byen før jeg fylte 20, uttaler «Ida».

Til tross for å ha brukt ulovlige metoder for å komme seg inn på utestedet sier «Ida» at hun hadde respekt for skjenkebevilgningen. For hennes del handlet bruken av falsk legitimasjon kun om nettverksbygging.

– Bruken av falsk legitimasjon hjalp meg med å bygge relasjoner, forteller hun.

Videre forteller "Ida" at hun ville ha oppfordret andre til å ta samme valg som hun gjorde.  

– Hvis jeg hadde en god relasjon til vedkomne som var på utkikk etter et falsk ID-kort ville jeg hjulpet, sier «Ida».

Slapp inn overalt

I en studentby som Bergen, er ikke bruk av falsk legitimasjon et ukjent fenomen. «Alle» kjenner noen som har tatt i bruk falsk ID for å komme seg inn på utesteder.

Til Bymag forteller «Ida» om hvordan hun brukte falsk legitimasjon én til to ganger i uken i løpet av sitt første år som student.

– Jeg har brukt den falske legitimasjonen mye, så jeg har egentlig vært rundt omkring overalt i byen. Det funket nesten hver gang, forteller «Ida».

– Det var bare en gang jeg ble nektet inngang fordi legitimasjonen hadde gått ut, forteller hun.

– Det er jo oftest veldig lett

«Ida» viser til at hun nærmest aldri har møtt på problemer i møte med vektere. Dette til tross for at hun stadig brukte en annen sin legitimasjon.

Hun konkluderer med at det ofte er lettere for jenter å komme seg inn på utesteder. Etter hennes oppfatning er det mer attraktivt å ha jenter på et dansegulv, kontra gutter.

– Jeg tror nok jeg definitivt har hatt ett fortrinn med å være jente. Er vekteren i tvil, så sender de meg heller inn, fremfor å sende meg vekk, forteller hun.

Kristoffer Loftheim jobber som vekter og opplever ofte at folk under 20 år bruker falsk legitimasjon.

For å være med flokken

Kristoffer Loftheim jobber som vekter i utelivsbransjen og kan fortelle om hvem som gjerne tar i bruk falsk legitimasjon på utesteder med 20-års aldersgrense.

– Det er ofte én eller to i en større vennegjeng, der størsteparten allerede har fylt 20 år, sier han. 

Det kommer med andre ord sjeldent store vennegjenger der alle har anskaffet falsk legitimasjon.

Videre forteller han om at det periodevis er en økning blant de som bruker falsk legitimasjon.

– En kveld kan det være vi tar fem stykker med falsk legitimasjon, mens en annen kveld kan det hende vi ikke tar noen, sier han.

Skjønner at det frister

– Jeg har jo selv vært under 20, og jeg vet jo at det er kjedelig å ikke kunne feste med vennene sine, sier Loftheim.

Likevel presiserer han at det å bruke falsk legitimasjon kan gi store konsekvenser for den som tar i bruk ID-kortet, men at det også kan vente konsekvenser for den som har lånt det bort.

– Det er vanligste er å gi en bot, men du kan i realiteten få fengselsstraff, selv om det ofte er i grovere tilfelle av identitetstyveri og dokumentforfalskning. Ofte venter samme straff for begge parter, forteller Loftheim.

– Det er jo dokumentforfalskning

På spørsmål om i hvilken grad «Ida» tenkte på konsekvensene som bruken av falsk legitimasjon svarer hun:

– Konsekvensene av bruken er noe av det som har stresset meg mest, det er jo faktisk dokumentforfalskning. Du kan jo risikere fengselsstraff. 

Med en jurist i nær relasjon har «Ida» hatt en stor forståelse for risikoen hun har tatt ved å bruke falsk legitimasjon. Hun forteller at tanken på konsekvensene har gitt henne en langvarig og vond bismak, og at det av og til gjorde at hun valgte å ikke bruke falsk-ID.

– Tanken på konsekvensene har faktisk ført til at jeg noen ganger valgte å reise hjem, eventuelt reise til et utested jeg var gammel nok til å komme inn på, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS