Sport

– Med kun én isflate vil det jo bli diskusjon om hvem som trenger den mest, forteller nestleder for Bergen kunstløpklubb Helene Myksvoll.

Bergen kunstløpklubb frykter for isbanens fremtid

Stavanger har to kommunale ishaller, Trondheim har tre og Oslo har hele syv. Bergen har kun én. Nestleder for Bergen kunstløpklubb er redd løfter om nye ishaller aldri vil bli innfridd.

Publisert Sist oppdatert
Utøvere og trenere Øystein Stordal Høvding (16) og Vivian Revheim Skrede (17) forteller at det er viktig med god plass når de trener slik at de ikke krasjer i hverandre og skader seg.
Det trengs god plass når Høvding og Skrede skal trene på isen.

På Sletten i Bergen finner man Bergens éneste kommunale isflate.

Samtidig finnes det tre kunstløp- og ishockeyklubber, en bandyklubb og et parahockeylag. Som alle har behov for isflaten i Bergenshallen.

– Det blir ofte krangel om istidene, og det er veldig kjipt, forteller Vivian R. Skrede, som er utøver og trener i Bergens Kunstløpklubb.

Både nestleder i klubben, Helene Myksvoll, og utøverne Øystein S. Høviding og Vivian R. Skrede føler at det mangler forståelse for at kunstløp har behov for stor plass, og peker på at de ofte er færre på banen enn det et ishockeylag er. Myksvoll understreker likevel at det er mangel på isbaner som er hovedproblemet, ikke dårlig samarbeid mellom klubbene.

Selv om klubbene som hører til idrettslagene Loddefjord og Fana hovedsaklig holder til i de private anleggene på Vestkanten og Åsane, trenger de også Bergenshallen til enkelte treninger og konkurranser. 

Her trener Bergen kunstløpklubb og Fana kunstløpklubb samtidig på isen, fordi det ikke er ledig til å trene på ulike tidspunkt.

Åresvis med lovnader

Antall innbyggere som må dele på hver enkelt ishall i de største byene i Norge.

I Bergen er det 291.000 innbyggere som skal dele på denne éne ishallen i Bergenshallen. Oslo, Trondheim og Stavanger ligger i kontrast med et gjennomsnitt på 83.000 innbyggere per ishall.  

I alle 13 år som Myksvoll har vært en del av kunstløpklubb-miljøet i Bergen har det vært snakk om nye isflater. 

– Så lenge jeg kan huske, så har man snakket om tak over Slåtthaug, forteller hun oppgitt.

Allerede i 2003 ble tak over Slåtthaug nevnt av NRK, men at det kunne ta tid. I 2016 skrev Aftenposten at byråden lovte at det endelig var tilrettelagt for å starte prosjektet. Vi må deretter spole til november i fjor da det enda en gang ble lovet at taket over isflaten nå er i ferd med å realiseres. 

De siste fire årene har det også vært snakk om en idrettsby på Slettebakken som vil skape enda en isflate. 

Helene Myksvoll synes det er vanskelig å ha troen på at verken tak over Slåtthaug eller Slettebakken idrettsby vil komme med det første etter årevis med løfter.

Helene Myksvoll er bekymret for planleggingen av isfordeling etter påske. Da stenger ishallen på Vestkanten og enda flere har behov for Bergenshallen.

Behøver ikke være dyrt

Leder for Bergen kunstløpklubb, Karianne Mjøs-Haugland, synes løftene om dyre og nye ishaller høres fantastiske ut, men hun synes det er frustrerende at det tar så lang tid.

– Vi kunne heller bygget rimelige haller, slik at vi kunne fått de fort, forteller hun. 

I Oslo i 2018 ble det bygget en alternativ ishall som skulle kunne brukes mens de pusset opp Jordal Amfi. Hallen var oppe på drøyt halvannen uke, helt funksjonell. Mjøs-Haugland mener at vi kunne gjort noe liknende i Bergen.

– En slik ishall som de bygget på Jordal Amfi kunne fint fått plass her istedenfor bobilparkering, sier hun.

Mjøs-Haugland drømmer om isflate her bobilene står utenfor Bergenshallen.

Frykter for fremtiden til isflaten i Bergenshallen

Stolene I Bergenshallen er gamle og må byttes ut én etter én.
Garderobene har også stort behov for oppussing innen de neste årene.

Myksvoll gleder seg til dagen idrettsbyen på Slettebakken og taket over Slåtthaug kommer.  Samtidig er hun bekymret for hva det kan bety for isflaten i Bergenshallen.

– Jeg er redd at når de til slutt setter opp en ny hall, at man da ikke har råd til å pusse opp den vi allerede har og stenge den. Plutselig blir det bokmesse her de neste 20-årene i stedet for is, bekymrer nestlederen seg.

Myksvoll forteller at Bergenshallen sårt trenger renovering innen de neste årene, men understreker at det er mye viktigere å ha ishallen åpen enn å pusse opp nå som det bare er én hall.

– Vi er så redd for å miste det vi har. Når korona kom, ble hallen brukt til vaksinering. Da ble det tydelig for oss og kommunen hvor sårbar situasjonen er for is-sporten i Bergen, sier hun.

– Løsningen er enkel

Frem til i fjor har Bergenshallen også vært stengt i sju måneder fra påske for å leies ut og vedlikeholdes. Da har alle klubbene måttet konkurrere om tidene i de private hallene på Vestkanten og i Åsane. 

– Hallen har selvsagt behov for å være uten is for å kunne vedlikeholdes i løpet av året. Men ifølge de som jobber med det her, så holder det med en måneds tid, forteller Myksvoll. 

Bergen Kunstløpklubb må ofte nøye seg med treningstider tidlig på dagen, det gjør det vanskelig å kombinere med jobb og skole.

Tross at Bergenshallen nå holdes åpen større deler av året, er problemene med isfordeling akkurat de samme som før. 

– Tidligere har vi bare betalt oss inn hos Vestkanten, men nå har de stengt etter påske. Det betyr at Loddefjord Kunstløpklubb trenger isen i Bergenshallen også, forteller Myksvoll.

Både Mjøs-Haugland og Myksvoll ser frem til en tid der de slipper å krangle seg frem til istider.

– Løsningen er enkel. Vi trenger flere tilgjengelige isflater, understreker Myksvoll.

Bymag har vært i kontakt med byråd for næring, kultur og idrett, Reidar Digranes, gjentatte ganger. Han har ikke tatt seg tid til å kommentere Bymag sine henvendelser knyttet til saken.

Powered by Labrador CMS