Kultur

Flere kjenner et behov for et sted hvor de kan passe inn.

– Jeg hadde nesten ingenting å gjøre etter skolen

1000 kvadratmeter med latter, fokus, ledlys og retromøbler ble redningen for Jasmin (17). 

Publisert Sist oppdatert

Hva er Spillhuset?

Spillhuset Bergen åpnet 12. mars 2022. Det er et gratistilbud som tilbyr blant annet sjakk, esport, konsoll, brettspill og kortspill til spillinteresserte i alle aldre. 

12. mars fyller Spillhuset 2 år. Jasmin Marie Lagmay Andersen (17) har siden åpningen fått en ny hverdag.

– Før jeg kom hit så kjedet jeg meg mye, jeg hadde nesten ingenting å gjøre etter skolen. Nå kommer jeg hit med en gang, og jeg koser meg veldig, sier hun.

Andersen bruker mye tid på Spillhuset, hvor hun Spiller pc-spill, og har blitt med på et e-sport lag.

– Jeg er her stort sett hver dag det er åpent, onsdag-fredag og noen ganger i helgene, forteller hun.

Andersen har nå blitt kjent med mange som har de samme interessene som henne. Når hun ikke er med e-sport laget på pc-rommet for å øve, er hun med andre i huset.

– Jeg kjenner mange som jobber her, også kjenner jeg en del som pleier å gå her til vanlig, jeg pleier å spille med de også, sier hun.

E-sport laget Valkyries møtes fast på pc-rommet og øver sammen.

Daglig leder for Spillhuset Maria Eriksen, forteller om forventningene som lå i luften før åpningen for to år siden. Hun sier at de hadde flere antagelser om hvordan det skulle gå, men det er først etter de åpnet at de så betydningen av tilbudet.

– Et behov for gratis aktiviteter

Daglig leder så et behov for en lavterskel møteplass.

Maria Eriksen er daglig leder på Spillhuset og har lenge sett et behov for et gratistilbud i Bergen sentrum.

Et tilbud som er åpent for alle, både for spillinteresserte, og for de som ikke har råd til å dra på aktiviteter som koster penger.

– La oss si man er flyktning og ikke har noe penger, da er det gøy å kunne delta på lik linje som alle andre, sier hun.

Selv om hun skryter over kulturtilbudene som Bergen kommune kommer med, ser hun et behov for enda flere gratistilbud for dem som ikke har råd til å betale for kulturarrangementer.

Norsk Kulturbarometeret 2023 viser at flere ikke kan delta på kulturarrangementer som koster penger. 36% har ikke råd til å dra på konsert, 34% på teater, mens 30% ikke har råd til å dra på kino.

– Her kan møte andre av andre kulturer og kjønn, uten at det må være spesialtilpassede arrangementer. Man kan henge på samme premisser som de andre, forteller Eriksen.

Hun sier at de er avhengig av pengestøtte for å kunne opprettholde gratistilbudet, og sier at Bergen kommune er en god støttespiller. Årlig har Bergen kommune satt av 2 090 000 kroner til Spillhuset, og i økonomiplan for 2023-2026 har de satt av 300 000 ekstra per år.

I rapporten står det blant annet at en av grunnene til støtten er et ønske om at flere skal kunne benytte seg av huset gratis.

Plassen er omtrent 1000 kvadratmeter og har mange rom hvor man kan spille.
Her er det mange brettspill å velge mellom
De har arkade og dansespill
Lokalet er preget av fargerikt interiør
Tre av rommene er delt i fortid, fremtid og nåtid
Datarommet er alltid fullt
Veggene er dekorert av bilder, plakater og perler

– Det er en trygg møteplass for mange

Hun har lenge ønsket en møteplass for de som er spillinteresserte.

– Si at du spiller fotball eller håndball, da har du trygge møteplasser. Spillinteresserte har ikke hatt en sånn trygg, lavtrerskel møteplass før nå. Det var på tide, sier hun.

Datarommet er ekstra populært.

Eriksen forteller om viktigheten av å bli anerkjent for det man interesserer seg for, å bli tatt på alvor, og å ha noen å kunne diskutere interessene sine med.

– Vi har fått inn folk som nesten ikke har venner på skolen, så kommer de her og ser at det finnes mange som er interessert i det samme. Man kan få seg et nettverk av vennskap, og det er så viktig, spesielt når man er ung voksen, forteller Eriksen.

I en tidligere versjon ble det oppgitt at Spillhuset fikk 300 000 kroner i støtte av Bergen kommune. Saken ble oppdatert tirsdag 12. mars 21:50

I en tidligere versjon ble det oppgitt at Bergen kommune har satt av 2 millioner kroner i økonomiplanen deres for 2023-2026. Saken ble oppdatert onsdag 13. mars 08:18.

Flere føler at de ikke passer inn

Da Spillhuset åpnet i 2022, publiserte Utdanningsdirektoratet PISA 2022 hvor 15-årige elever besvarte en rekke spørsmål om tilhørighet på skolen. I rapporten besvarte 23% at de følte de ikke hørte til på skolen, 14% at de følte seg ensomme, og 19% at de følte seg annerledes og ikke passet inn. Det var en negang i tilhørighet fra tilsvarende rapport fra 2018. 

Powered by Labrador CMS