Sport

Brann spiller det første oppgjøret mot Barcelona på hjemmebane på Åsane Arena .

På onsdag spiller Brann første del av kvartfinalen: – Vi har ikke tapt på forhånd

Barcelona blir omtalt av mange som det beste laget i verden, og har ikke tapt en eneste kamp hele sesongen. Dette betyr ikke at Brann har gitt opp muligheten til å vinne.

Publisert Sist oppdatert

Brann møter Barcelona i et dobbeltoppgjør i Champions Leagues kvartfinale, 20 og 28. mars. Dette blir det største oppgjøret i Brann kvinners historie.

Møter verdens beste lag

Ingrid Stenevik, midtstopper for Brann, forteller at det for få år siden var nesten utenkelig å skulle spille i en kvartfinale i Champions League, og at det betyr svært mye for henne.

Hva gikk gjennom hodet ditt da du fikk vite at du skulle spille mot Barcelona?

–Den første tanken min var, faen. Av alle lagene er jo Barcelona det beste. Samtidig er det kanskje den kuleste kampen. Ikke alle får spille mot verdens beste lag, sier Stenevik.

Stenevik synes det er en stor begivenhet å skulle møte Barcelona, og håper at laget klarer å nyte kampen og gjøre sitt beste, nå som de først har muligheten.

Martin Ho, hovedtrener for Branns kvinnelag, sier at det kommer til å kreve mye av laget å vinne mot Barcelona.

– Kapasiteten og spillerne de har er fenomenale. Vi går inn i kampen med selvtillit, men vi må prestere på et veldig høyt nivå, sier Ho.

Han forteller at laget har vært flinke til å ignorere snakket om at oddsene ligger sterkt på Barcelona sin side.

– Vi har ikke hørt på noen eksternt. Det handler om å passe på at spillerne er fokuserte på det de kan kontrollere, som er spilleprestasjonene og spilleplanen vi ønsker å bruke, sier Ho.

Martin Ho forteller at det siste han vil si til spillerne før kampen, er at de skal komme av banen uten noe å angre på.

Stenevik er stolt over posisjonen laget har fått, og synes det er viktig å poengtere at Branns prestasjoner i Champions League har gjort dem fortjent til muligheten. Personlig prøver hun ikke å døve ut pratet om Barcelonas overlegenhet.

– Jeg synes det kler oss å være underdogs. Det er klart at Barcelona er favoritter, men da har jo de alt å tape, mens vi har alt å vinne.

Tro på at de kan vinne

Stenevik synes Brann tidligere har vist at de presterer bra mot de gode lagene i Champions League. Selv om laget har stor respekt for Barcelona, kan hun fortelle at de ikke har tapt på forhånd.

– Vi kan ikke gå inn i en kamp uten håpet om at vi kan ryste dem. Og uten tro på at vi skal få til det vi er gode på, sier Stenevik.

Trener Ho mener at hvis man ikke er motivert til å møte et lag som Barcelona, er man i feil sport. Han har stor tiltro til laget, og sier at når de presterer på et høyt nivå kan de være en match for hvem som helst. 

– Det handler om å gi laget bekreftelse på tingene de gjør bra, og på det som gjør oss unike, slik at de kan spille med selvtillit og frihet, sier Ho.

I følge Stenevik vet Ho veldig godt hva som kreves i en Champions League kamp, og har vært tydelig på hvordan laget skal spille.

Stenevik forklarer at hun vil forsøke å spille på sine styrker for å bygge selvtillit i kampen:

– Min styrke er jo pasningsspillet mitt. Så det blir å starte enklere i begynnelsen og så spille meg gradvis inn i kampen.

Hva tror du er nøkkelen til å kunne prestere på ditt beste mot et lag som Barcelona?

– Jeg må ha en god dag, og være helt sykt fokusert. For det går mye fortere når enkeltspillerne har høyere kvalitet enn hva vi er vant til i hverdagen, sier Stenevik.

Stenevik mener at det ikke er tilfeldig at de har kommet til kvartfinalen.

Ambisiøst

På laget har de ifølge Ho prøvd å skape en kontinuitet i det laget gjør, og utvikle en unik spillestil. Samtidig ser de på måter de kan gjøre ting annerledes denne sesongen i forhold til de forskjellige posisjonene og formasjonene de vil bruke.

– Ulike spillere i ulike posisjoner gir deg jo noe forskjellig, og forhåpentligvis kan dette gi oss fordelen vi trenger denne sesongen, sier Ho.

På trening er det høy intensitet før den nye sesongen starter.

Ingrid Ryland, tidligere spiller for Brann, og Toppserie-ekspert i TV2, sier at det nok må et mirakel til for at Brann skal slå Barcelona. Hun forteller at det markante skille i prestasjon for Brann kvinner det siste året er takket være Ho, som har gitt spillerne selvtillit til å være ballbesittende og ikke gå på kompromiss. 

– Jeg tror ikke de har tenkt å gjøre så mye endringer inn mot Barcelona, men det kan jo være nøkkelen både til suksess og fall, sier Ryland.

– Brann kommer til å få spille mot noen vilt gode angrepsspillere, sier Ingrid Ryland.

Hun mener at selv om Barcelona ikke er så gode defensivt for øyeblikket, er de så gode offensivt at det spørs hvor mye Brann får ha ballen.

– Det hjelper jo ikke å ha en ballbesittende spillestil hvis man ikke får låne ballen. Så jeg tror det er ambisiøst, det tror jeg definitivt, sier Ryland.

Ifølge Ryland kommer det til å kreve mye på forflytning og kompakthet defensivt av spillerne.

– For det kommer til å skje fort. Både når det kommer til trekantspill og beslutninger. Barcelona er veldig flinke til å posisjonere seg mellom spillere, så hvis man nøler et halvt sekund for lenge er det kjørt, sier Ryland.

Positiv energi

I den første kampen Brann spilte mot Lyon i gruppespillet, tror Ho noen på laget ble overveldet av hvor stor begivenheten var. Da de spilte andre omgang mot Lyon var laget derimot roligere og mer avslappet. Ho mener at laget ikke kan endre tilnærming bare fordi de møter Barcelona.

­– Jeg vil at laget skal gå inn i kampen fryktløse. Vi må være tro til oss selv, og forhåpentligvis er det riktig innstilling for denne kampen, sier Ho.

Laget vil i følge Stenevik være spente og fokuserte før kampen.

Ho tror at det vil være mye spenning og nerver før kampen, fordi den er av det slaget spillerne ønsker å spille: Mot noen av verdens beste. Stenevik mener at det er viktig med litt nerver, og forteller at hun ikke gjør noe for å prøve å holde dem i sjakk:

– Uten nerver blir jeg ganske daff. Så jeg lar dem komme og bruker dem til noe positivt.

Stenevik føler at laget har et godt fellesskap, og tror at man kan komme langt med det. Moralen blant gruppen er i følge Ho sterk, og han forteller at spillerne har en fantastisk samhørighet. 

Hvordan tror du stemningen kommer til å være i garderoben før kampen? 

– Helt utrolig. Jeg tror det vil være mye energi og adrenalin. Jeg liker å tenke at det vil være masse smil, positivitet, og spillerstøtte, sier Ho.

Han håper at energien i garderoben gjenspeiles på banen. Nemlig en veldig høy intensitet og positiv energi, som kan føre til en positiv prestasjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS