Innenriks

Bergen kommune samarbeider med 11 ulike barnehager i hele byen for å tilby sommerjobb til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Nedsatt funksjonsevne, ikke nedsatt arbeidsevne

For fjerde år på rad tilbyr Bergen kommune ungdommer med nedsatt funksjonsevne muligheten til å komme seg inn på jobbmarkedet. Seyed Sajad Amiri (21) er en av de som setter pris på slike tilbud.

Publisert

Seyed Sajad Amiri (21) var tidligere medlem av råd for personer med nedsatt funksjonsevne. Han har opplevd diskriminering i arbeidslivet grunnet funksjonsnedsettelse.

– Jeg skulle ønske at folk og samfunnet generelt hadde mer tro på oss, sier den arbeidsvillige ungdommen.

– Det er et mangfolds- og inkluderingsprosjekt. Det å ha en jobb hvor man kan få lov til å være med og få seg erfaring er viktig for alle mennesker, uansett hvilke utfordringer man sliter med.

Dette forteller Marie Sofie Størdal (57) som er etatsdirektør ved HR-bemanning i Bergen kommune. 

En av hjertesakene til Seyed Sajad Amiri (21) er å gjøre arbeidslivet enklere for de med funksjonsnedsettelse.

Valget om arbeidsplass har falt på barnehage, og dette er ikke tilfeldig. 

– Vi ser at barnehagen er åpen om sommeren. Det er et sted hvor det skjer noe hele tiden og hvor man kan gjøre praktisk arbeid. Det er enklere å tilrettelegge en jobb i en barnehage enn på et kontor, for eksempel, mener Størdal.

 Alternativ vei til drømmemålet

Han har søkt flere ulike jobber i tre år og nesten kun opplevd motgang. Amiri mener at et tilrettelagt jobbtilbud kan være en gunstig, men likevel ikke en ideell løsning.

– Det kan være en vei til drømmemålet ditt, bare på en annen måte, men da går man ikke direkte fram som man egentlig vil.

Amiri skulle ønske flere arbeidsgivere var mer åpne og hadde bedre kommunikasjon med mennesker med nedsatt funksjonsevne.

– Vi som har funksjonedsettelse har ikke bare en utdanningsbakgrunn, men vi har også tilleggskompetanse på helt andre ting. Vi har ulike perspektiver på hvordan man løser utfordringer og hindringer i livet, sier Amiri.

Marie Sofie Størdal (57) og Pernille Hansen (27) ønsker flere søkere til dette tilbudet.

Alle har ressurser

Pernille Hansen (27) er koordinator i HR-bemanning i Bergen kommune. Hun synes det er viktig med et slikt tilbud for at alle. Til tross for utfordringer skal alle få en rettferdig mulighet til å komme seg inn på jobbmarkedet og å vise seg fram.

– Vi må bruke ressursene våre bedre i dette landet framover. Men òg for at ungdom som strever med å få seg jobb får en fair sjanse.

Etatsdirektør Størdal understøtter det kollegaen sier.

Det å komme inn på arbeidsmarkedet er ofte litt vanskelig. Så det å få den første sjansen, uansett hva man har av ulike utfordringer, det er ekstremt viktig. Derfor er dette et veldig meningsfylt prosjekt og absolutt alle har ressurser som man kan bruke.

Kristianborg barnehage på Årstad benytter seg av sommerjobbtilbudet til kommunen for andre år på rad.

Barn dømmer ikke

Lill-Sonja Bersaas (56) mener at det tar tid for barn å bli trygge på nye voksne, uavhengig av hvem eller hvordan de voksne er.

Samarbeidet har vist seg å være inspirerende for barnehagene. Kristianborg barnehage er en av barnehagene som samarbeider med Bergen kommune. Lill-Sonja Bersaas (56) er pedagogisk leder ved barnehagen og forteller om at de som tidligere har fått sommerjobb gjennom kommunen har gitt henne nye ideer. 

– De kommer med ting som vi kan bli mer bevisst på så jeg må si at det på mange måter føles lærerikt å få de inn. For de gir meg òg refleksjoner, forteller hun.

Barna har også respondert positivt. 

– De har mottatt dem på lik linje som andre vikarer. De er veldig vant til at det kommer inn nye folk. De ser ikke om de har noen handikap fordi de er en del av de voksne, forteller den pedagogiske lederen.

Mye handler også om at de andre ansatte presenterer de nye sommervikarene på en naturlig måte.

 – Vi legger litt listen på hvordan de skal respondere på det. Hvis vi hadde vært skeptiske så hadde barna også blitt det, sier Bersaas. 

Powered by Labrador CMS