Kultur

Det tar Alvøen Musikkforening rundt 30 minutter å fremføre NM-stykket sitt: Symphony nr. 1: Gilgamesh av Bert Appermont.

Musikalsk Norgesmesterskap: Flere spiller for to lag

I håndball og fotball er det forbudt å spille for ulike klubber på samme tid. For de som spiller et musikkinstrument, gjelder ikke den samme regelen. 

Publisert

I korpset Nesttun Skjold Janitsjar er det flere dobbeltspillende musikanter, i tillegg til en dobbeltdirigerende dirigent.

Travel innspurt

Korpstyper

Brassband er korps sammensatt av ulike messingblåsinstrumenter og slagverk. 

Janitsjarkorps har treblåsinstrumenter i tillegg til messingblåsinstrumenter og slagverk. Andre instrumenter kan forekomme. 

Som en slags generalprøve, holdt Alvøen Musikkforening og Skjold Nesttun Janitsjar huskonsert i Fana kulturhus 14. mars. Der fremførte de NM-programmene sine for publikum, og hverandre. 

Halvveis i konserten, når det var tid for korpsbytte på scenen, ble flere musikanter sittende igjen. De skulle spille videre med neste korps. Dette gjaldt musikanter bak flygel, cello, klarinett og saksofon.

Silje Borge og Fredrik Due med sine treblåsinstrumenter, klarinett og saksofon. Sammen spiller de i Skjold Nesttun Janitsjar.

– Det er artig da, sier saksofonist Fredrik Due, for å grunngi hvorfor han spiller i to korps.

Men han innrømmer samtidig at det er travelt. I tillegg til de ukentlige øvingene med hvert av korpsene, har det de siste månedene vært NM-forberedelser med fem seminarer (helgesamlinger) og flere ekstra øvinger.

Dobbel dirigent

Til tross for to uniformsjakker, og to sett med noter, har Due kun en dirigent å forholde seg til. Bengt Florvåg har det musikalske ansvaret for både Alvøen Musikkforening og Nesttun Skjold Janitsjar. Det har han hatt i mange år.

Korpset er vant med at dirigent Florvåg står godt synlig, men synes det var moro at sjefen fikk oppmerksomhet fra fotoapparatet.

Musikanter fra begge leirer skryter av dirigenten sin. Ifølge dirigenten selv, går det greit å lede to korps gjennom et mesterskap.

NM for janitsjarkorps

Den årlige konkurransen er for voksenkorps.

Dommerpanelet vurderer den helhetlige musikalske fremførelsen, og gir inntil 100 poeng for opptredenen. Korpset med den høyeste poengsummen vinner sin divisjon.

Konkurransen har åtte divisjoner i alt: Elitedivisjon og 1. – 7. divisjon. Årets plassering avgjør om et korps rykker opp eller ned et nivå til neste NM.

– Det går slag i slag med prøver og konkurranse, men det går fint, sier Florvåg.

Han setter likevel pris på at korpsene hans i år er fordelt på to konkurransedager.

Ambisjoner

Dirigent Florvåg mener at Skjold Nesttun Janitsjar har hatt gode plasseringer i første divisjon over flere år. For dette mesterskapet er målet topplassering og opprykk.

– Og festen vinner vi uansett hvilket resultat det blir, legger Skjold-Nesttun-musikant Silje Borge til og smiler.

For Alvøen Musikkforening er musikantene spente på hvordan de vil gjøre det i møte med eliten. Ønsket er å få en bekreftelse på at de hører til i den øverste divisjonen. Da trenger de å prestere bedre enn minst to andre korps, og sikre seg en åttendeplass eller bedre, for å unngå nedrykk.

En trombone står klar med alt nødvendig tilbehør: nettbrett på stativ for digitale noteark og 3 muter som settes inn i instrumentet for å endre lydbildet.

Dobbeltspill er lov

Nasjonal produsent i Norges Musikkorpsforbund (NMF), Ingebjørg Eide, har ansvar for konkurransegjennomføring innenfor musikk og drill. Hun kjenner til at noen musikanter deltar i flere korps, men tror det er få musikanter som deltar flere ganger i samme NM.

– I utgangspunktet kan folk delta med så mange korps de vil, men det begrenser seg naturligvis etter hva som er praktisk mulig, sier Eide.

– Jeg vil tro at de fleste deltar kun med sitt eget korps, legger Eide til.

Eide sier at NMF legger til rette for dirigenter som er ansatt i flere korps, men at forbundet ikke tar hensyn til dobbeltspillende musikanter når de setter opp spilleplanen.

NM for hobbymusikanter

NM for janitsjarkorps arrangeres årlig i Trondheim, helgen før palmesøndag. Fredag 15. mars, skal saksofonist Due spille i førstedivisjon med Skjold Nesttun Janitsjar i Olavshallen. 

Ingebjørg Eide spilte selv i korps i mange år, før hun startet i jobben for Norges Musikkorpsforbund.

Dagen etter skal han ta på uniformen til Alvøen Musikkforening. Etter at Alvøen vant førstedivisjon i fjor, skal de få debutere i elitedivisjon lørdag ettermiddag.

– Det er mer vanlig i janitsjar å spille for flere korps, enn i brass-band, sier nasjonal produsent Eide.

– I brass band er det bare 30 plasser, mens det i janitjsar kan være 100. Da er det plass til mange flere musikanter og instrumenttyper, fortsetter hun.

Eide legger til at det er regelbrudd å få betalt for å spille i NM. Om du vil delta med flere korps må du gjøre det fordi det er hobbyen din, og du synes det er gøy å spille.

Må kanskje velge

Fredrik Due er usikker på om han vil fortsette med dobbelt korpsmedlemskap fremover.

– Nå har jeg flyttet, og har fått én time kjøretid hver vei til og fra øving. – Etter NM blir jeg nødt å ta en evaluering sammen med samboer, på om jeg kan fortsette i begge korpsene.

Det viser korpsvennene forståelse for.

– Alle de som spiller dobbelt, stammer opprinnelig fra ett korps sier Silje Borge.

– Da blir det naturlig å fortsette der du har røttene dine, i det korpset hvor du startet først.

– For meg blir det Alvøen, sier Due.

Powered by Labrador CMS