Sport

Martin Steinsvik Buller og Andrew M.S. Buller sjekker geocaching-appen for å vite hvor de må gå for å finne en cache.

Martin og Andrew snikmosjonerer i egen by: – Lettere å komme seg ut døra

Det kan være utfordrende å trosse dørstokkmila og komme seg ut. Da kan det hjelpe å holde på med en aktivitet som gir deg et mål med turen. 

Publisert

Martin Steinsvik Buller (13) og far Andrew M.S. Buller har drevet med geocaching i to år. Det var Martin som oppdaget aktiviteten først.

Hva er geocaching?

Geocaching er en internasjonal aktivitet hvor man finner gjemte beholdere som kalles "cache" ved hjelp av GPS. Det kan minne om orientering. 

Cache uttales "kæsj". 

– Jeg så en video på Youtube og det så gøy ut, så da prøvde vi, forklarer han.

Helsedirektoratet anbefaler moderat aktivitet i rundt 20 til 40 minutter hver dag - 2,5 til 5 timer i uken for voksne. Barn bør på sin side være aktiv i minst én time hver dag.

Et av tipsene direktoratet gir for å nå aktivitetsmengden er «snikmosjon». Det vil si at man gjør ting som ikke nødvendigvis føles som aktivitet, selv om det er det.

Ikke bare i skogen

Geocaching har eksistert siden tusenårsskiftet og går ut på at man skal finne gjemte beholdere ved hjelp av GPS. Det er cacher i 191 land fordelt på alle kontinentene, inkludert på Antarktis.

I beholderen ligger alltid en logg av papir som må skrives under på for å bevise at man har funnet den. I tillegg må man registrere at man har funnet beholderen i appen eller på nettsiden.

– Man må alltid ha med penn når man cacher, og det kan være lurt å ha med pinsett, sier Andrew.

Noen cacher er nemlig små. Skikkelig små. Og de kan være hvor som helst. Mikrocacher er vanlige i byen, de er gjerne magnetiske og har så vidt plass til en logg.

– Min favoritt er de som er i trær, som man må klatre for å finne, sier Martin.

Cacher i trær krever litt ekstra innsats.

Om man ikke kan eller ønsker å klatre i trær, er det fremdeles mange cacher tilgjengelige. Inne i geocaching-appen kategoriseres cachene med vanskelighetsgrad og terreng. Mange av dem kan nås også om man har med barnevogn eller sitter i rullestol.

Disse «by-cachene» er også en fin måte å oppdage byen på.

– Ofte kan cachene være på fine plasser som man ellers ikke ville besøkt, sier Andrew, mens han står på kaien gjemt bak et bygg med fin utsikt til Håkonshallen og Bryggen.

Basert på frivillighet

Akkurat den cachen som skulle vært ved kaien er borte. Det kan skje, og da registrerer man i appen at man ikke fant den. På den måten kan personen som plasserte ut cachen legge ut en ny.

Geocaching er en aktivitet basert på frivillighet og er på mange måter sosial. Man er avhengig av at andre spillere legger ut og vedlikeholder cacher, uten at man nødvendigvis møter folkene som driver med det.

Ulike geocaching-grupper eller foreninger rundt om i verden arrangerer ulike arrangementer som har som mål å samle geocachere, hvor man faktisk møter ansiktene bak kallenavnene som brukes på nett.

Martin logger en cache. Å logge vil si å skrive "nick", altså brukernavn, og dato for funn i loggen som ligger i cachen.

Helsedirektoratet anbefaler all aktivitet som innebærer at man er i bevegelse. Alt som ikke er stillesitting, også det å stå eller rusle, gir helsegevinst. Når man cacher kan det fort bli noen timer utendørs, samtidig som man har det gøy. 

– Man har også et mål med turen, som kan gjøre det lettere å komme seg ut døra, sier Andrew.

Enkel turistguide

GeoBergen er en forening for geocachere i Hordaland, med hovedfokus på Bergen og områdene rundt.

De holder arragementer for geocachere, arrangerer en julekalender i desember og gir forslag til turer man kan gå og cacher som kan finnes underveis.

Lederen i GeoBergen, Christian Berg, opplyser at det er rundt 2.000 cacher i Bergen, og at det kommer rundt hundre nye hvert år.

– Det er vanskelig å gi nøyaktige tall på hvor mange som cacher aktivt i Bergen, men det er flere brukernavn jeg kjenner igjen som cacher aktivt, sier han.

Noen ganger må man til med spesialverktøy for å få tak i en cache.

At det varierer hvem som logger en cache, kan Martin skrive under på. Han har selv lagt ut flere cacher, og forteller at cachen han har på terminalen ved Strandkaien ofte blir besøkt av turister.

– En gang var det noen australske turister som logget den, de hadde logget over 50.000 cacher totalt!, sier han.

Det er flere turister som bruker geocacher som en uoffisiell guide når de er på reise. Det finnes en egen type cache, Adventure Lab, som tar deg mellom ulike punkt.

– Vi stoppet i Sarpsborg for å spise da vi var på reise og tok en Adventure Lab-cache som tok oss til ulike statuer i byen. Det ville vi aldri gjort på egen hånd, sier Andrew.

Disse cachene har gjerne tema, som utsiktspunkter, kunst, museum eller lignende.

– Til og med i egen by kan man bli overrasket, man har jo sjeldent sett alt, avslutter Andrew.

Powered by Labrador CMS