Innenriks

Vetle Pedersen Widding mener den eneste måten den spesielle livsstilen påvirker han i hverdagen er den ekstra tiden som går med til meal prepping.

Vetle (21) er i kaloriunderskudd halve året

Halvåret før var han i kalorioverskudd. "Bulking" og "cutting" trender i sosiale medier og opptar særlig unge menn. Professor i mat og helse ved Høgskulen på Vestlandet er bekymret for konsekvensene denne livsstilen kan ha.

Publisert

Det nærmer seg sommer og det er vanlig for mange av de som følger denne livsstilen å cutte på denne tiden for å få "sommerkroppen" klar. 

Vetle Pedersen Widding (21) har cuttet siden januar.

–  Ambisjonen er å holde det gående det ut juni, forteller han. 

Cutting er en prosess der formålet er å gå ned i vekt etter en fase med bulking, men beholde muskelmasse. Dette gjøres ved å ha kaloriunderskudd i kosten og å trene. 

Bulking er fasen før cutting der man er i kalorioverskudd og trener mye for å bygge mest mulig muskler. 

Etter han dimiterte fra forsvaret i juni 2023 hadde Widding en periode med bulking ut året, før han i januar 2024 satte i gang cuttingen. Særlig de første ukene er krevende.

– De første ukene er knekken, for da må jeg tilpasse meg at det blir mindre mat og kalorier enn jeg er vant til, forteller Widding. 

Vetle Pedersen Widding opplever ikke å bli dømt av andre for livsstilen han fører.

Kontrollert inntak og økt trening

Dietten nå består i hovedsak av rødt kjøtt, svinekjøtt, kylling og tunfisk i kombinasjon med egg og potet. 

– Jeg liker ikke potet, jeg synes det er dritekkelt, men du får mye mat for lite kalorier, sier Widding. 

Widding følger med på vektnedgangen gjennomgående. 

– Jeg gir det en til tre uker, og hvis jeg fortsatt er samme vekt, må jeg enten redusere inntak eller øke trening, sier Widding. 

Widding beskriver seg selv som et mønstermenneske som trives i rutiner og klarer å holde på de. 

– Det er litt herk i starten, men når jeg først har en rutine så holder jeg på den, sier han. 

I sosiale medier er det mange som viser resultatene av bulking og cutting. Widding tror dette kan påvirke unge.

– Når folk ser resultatene til disse kan jeg forestille meg at dette inspirerer dem til å gjøre både bra og dumme ting med seg selv for å prøve å oppnå det selv, mener Widding.

Fysiske konsekvenser som kan vare livet ut

Professor Bodil Bjørndal mener man ikke skal være helt uten fett, heller ikke om sommeren.

Professor i mat og helse ved institutt for idrett, kosthold og naturfag ved Høgskulen på Vestlandet, Bodil Bjørndal, er skeptisk til denne livsstilen. Hun mener det kan være risikosport for en som ikke er toppidrettsutøver. 

– Jeg kan ikke se noen positive sider ved det, sier hun. 

Hun mener de som bulker og cutter flere ganger om hverandre belaster energibalansen som er et finjustert system. 

– I praksis gjør du noe som kan minne om en slags jojo-slanking, sier Bjørndal. 

Hun forteller at alle gangene en går opp og ned i vekt på sikt kan resultere i at det blir vanskeligere å holde vekta, særlig etter å ha gjort kroppen vant til et høyere energiinntak. Kroppen kan ha utviklet flere fettceller. 

Bjørndal uttrykker at kroppen alltid vil ønske å beholde energilageret sitt, dette som et resultat av evolusjonen. 

Hun understreker at man i verste fall kan man risikere å skru ned grunnmetabolismen. Kroppen vil skru ned forbruk av energi for å motvirke tap av fettlageret. 

Dette er en konsekvens som kan vare livet ut. 

– De som løfter mye vekter og venner seg til et høyt energiinntak vil ofte ha problem med å holde vekta nede når de slutter med så stor grad av aktiv trening, forteller Bjørndal. 

Hun mener det å tukle med metabolismen er noe man bør være forsiktig med. Hun anbefaler alle å ha et balansert kosthold med mye grønnsaker og fisk og å holde seg til det energibehovet man faktisk har. 

Lite bærekraftig for planet og psyke

Bjørndal påpeker også at det er lite bærekraftig å bulke. Kalorioverskuddet er energi som ikke blir nyttiggjort. 

– Det er ikke miljøvennlig på noe som helst vis, som er enda et argument imot, sier Bjørndal. 

I tillegg påpeker Bjørndal at det er en fare for at de som går på ekstremdietter er mer mottakelige for kroppsforstyrrelser og spiseforstyrrelser. Dette grunnet det store fokuset på mat og kropp over tid.

– De som følger sånne dietter skal være veldig obs på eget tankemønster og når dette fokuset begynner å ta overhånd, sier Bjørndal. 

Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren mener man kan gjøre mye rart uten at det går direkte utover psyken.

Tror ikke livsstilen vil påvirke psyken negativt

Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren er ikke enig i at en slik livsstil kan medføre psykiske lidelser. 

– Umiddelbart virker det ikke som det er noe mer skadelig for psyken enn en hvilken som helst annen "hang up", sier Lindgren. 

Han tror at hvis det forekommer psykiske lidelser hos de med denne livsstilen, så er det heller en årsak til regimet enn en konsekvens av det. Lindgren mener også at folk undervurderer hvor mye man tåler. 

– Det er ganske mye som skal til før det begynner å påvirke psyken negativt, mener Lindgren. 

Han forteller at så lenge de som praktiserer livsstilen føler mestring og har det under kontroll, så skal det gå fint. 

– Jeg ville vært mer bekymret for den fysiske helsen, sier han. 

– En mann må da få lov til å ha det litt fint

Etter juni skal ikke Widding inn i en ny runde med bulk, grunnet at han ikke føler han fungerer på sitt beste med den overflødige vekten. Han tenker heller ikke å cutte ned mer enn det som er sunt. 

– Hvis jeg har for lite fett på kroppen og plutselig blir syk så kan det være farlig for da har ikke kroppen noe mer å ta av, forteller Widding. 

Widdings plan etter juni er å drive vedlikehold. Det vil si å spise like mye kalorier som en forbrenner for å holde vekten. Da skal det ikke gå i kylling og potet.

– En mann må da få lov til å ha det litt fint, sier Witting og ler. 

Powered by Labrador CMS