Sport

Treningsøkten var i form av sirkeltrening.

Tilbyr gratis trening for kreftpasienter: – Kan redusere sjansen for tilbakefall

I januar 2024 fikk kreftpasienter muligheten til å benytte seg av tilbudet Drivkraft. Deltakerne opplever at det føles tryggere å dra dit enn på et treningssenter.

Publisert

Gjennom tilbudet Drivkraft kan kreftpasienter delta på et seks måneders tilpasset program med en gratis treningsøkt i uka. Tilbudet er organisert av Idrett Bergen Sør, og støttes av Kreftforeningen. 

Et tryggere treningsmiljø

Nina Parmann møter opp en halvtime før for å ta seg en kaffekopp og møte de andre deltakerne.

Nina Parmann er blant deltakerne som har vært med siden oppstart.

– Det var gjennom et annet program jeg hørte om tilbudet, også fant jeg ut at det var akkurat det jeg så etter, sier Parmann.

Videre forteller hun at det er fint å kunne trene sammen med andre med samme bakgrunn, til tross for at alle har ulikt utgangspunkt.

Deltakerne tilpasser treningen til sitt nivå.

Mindre fokus på sykdom

Deltakerne var enige om at det beste med tilbudet er at sykdommen ikke er i fokus, selv om for at alle er eller har vært kreftpasienter.

– Når det gjelder sykdom og sånt, så er det en felles toleranse og forståelse for at man ikke alltid er på topp, sier Nina Parmann.

Hun sier at det blir tryggere enn på et treningssenter, fordi premissene allerede er satt på forhånd. Hun forteller at det også bygges opp en trivsel som gjør at man har lyst til å gå på trening.

– Det er ikke alltid lett å komme seg opp av sofakroken hvis du ikke har noen avtale, forteller hun.

Stor påkjenning på kroppen

Hver uke instruerer Benedikte Wie Pedersen gruppetimene til DRIVKRAFT.

Benedikte Wie Pedersen er instruktør for tilbudet og forteller at det er et gratis lavterskel treningstilbud for de som er eller har vært kreftsyke i aldersgruppen 35 til 65 år.

– Før man blir med i gruppen, har vi en samtale hvor vi kartlegger hver enkelts individuelle mål, sier hun.

Selv om det er en gruppetrening, forteller Pedersen at det likevel er individuelt og tilpasset et hvert medlem.

– Målet er egentlig bare at de skal føle på tilhørighet og at de får litt sterkere fysisk form, sier Pedersen.

Hun forteller videre om viktigheten av trening, spesielt når kroppen går gjennom kreftbehandling.

– Det er en stor påkjenning på kroppen, og hvis du trener, så tåler kroppen kanskje den påkjenningen litt bedre, forteller hun.

Halfdan Sørbye mener at tilbud som dette kan hjelpe kreftpasienter å komme i gang med fysisk aktivitet.

Et forebyggende tiltak

Onkolog Halfdan Sørbye ved Haukeland universitetssjukehus forteller om virkningen av trening for kreftpasienter.

– I tilfeller der en pasient trener er det mindre sjanse for tilbakefall, forteller Sørbye.

Sørbye henviser til forskning fra 2018 i National Library of Medicine. Artikkelen viser at pasienter i fysisk aktivitet har redusert fare for å dø av kreft, i motsetning til de mer stillesittende.

Studiene viser at pasientene som var fysisk aktive både før og etter diagnosen, hadde 36 prosent redusert fare for å dø av sykdommen. I tillegg var denne risikoen redusert med 28 prosent for de som begynte med fysisk aktivitet etter å ha fått diagnosen.

– De som driver med regelmessig trening har en forebyggende effekt, og mer data tyder på at det er gunstig, forteller han.

Sørbye mener at et slikt tilbud på seks måneder kan hjelpe å få pasientene i gang slik at de selv er i stand til å opprettholde og fortsette med treningen når programmet er over.

– Man har også sett at pasienter med kronisk kreftsykdom som trener regelmessig, lever lengre med sykdommen, sier Sørbye.

Powered by Labrador CMS