Innenriks

KORT HÅR. Sunniva Strand-Tysdal ønsket å donere bort håret sitt til en god sak.

Tilbyr gratis hårklipp i to måneder

I frisørsalongen på Allmenningen har de innført et viktig samarbeid med medisinstudentene ved Universitetet i Bergen. Det har ført til at hele Bergen har muligheten til å klippe seg gratis de neste to månedene, hvis de oppfyller én viktig betingelse. 

Publisert Sist oppdatert

Nå gjentar Adam og Eva på Allmenningen fjorårets suksess og frister med en gratis frisørtime i hele mars og april. 

Det er kun ett krav: håret må være langt nok til å kunne doneres bort. 

I fjor fikk de inn 11,27 meter med donert hår, og alle donorene leverte minst 25 centimeter hver.

Kampanjen er i samarbeid med studentforeningen Pasienter i Legestudiet (PILS) ved Det Medisinske fakultet på Universitetet i Bergen (UiB). 

– Det handler om at de utsatte skal få se noe annet enn sykdommen sin når de ser seg selv i speilet, sier lederen i PILS.

Håret er viktig for selvtilliten

Pauline Hordvik (22) er medisinstudent og leder i foreningen PILS. Hun forklarer at de ønsker å fremme at pasienter kan komme tilbake til jobb, skole og sosialt fellesskap etter at de har vært syke.

Samarbeidet med Adam og Eva er et av prosjektene de har satt i gang. 

– I begynnelsen ønsket vi hovedsakelig å tilby gratis klipp til studenter, slik at de kunne gjøre noe veldedig uten at det skulle bli så dyrt, sier Hordvik.

– Vi spurte opprinnelig om noen få personer kunne klippe seg gratis, men så var Adam og Eva mye mer generøse enn vi forventet. Så nå kan hele Bergen benytte seg av det, sier Hordvik engasjert. 

BESØKT. Pauline Hordvik og Sunniva Strand-Tysnes har begge vært i England og besøkt fabrikken som lager parykker av donorhåret.

Sunniva Strand-Tysdal (21) studerer i likhet med Hordvik medisin og er medlem i styret til PILS. I arbeidet med dette prosjektet, ønsket hun også å donere bort håret sitt.

– Jeg har vært med på fabrikken og sett hvordan de jobber, og det er en utrolig fin sak. Man tenker ikke over hvor mye håret har å si for selvtilliten, før man mister det, sier hun.

FØR OG ETTER. Slik ble resultatet etter at Sunniva donerte bort håret sitt.
FØR OG ETTER. Slik ble resultatet etter at Sunniva donerte bort håret sitt.
FØR OG ETTER. Slik ble resultatet etter at Sunniva donerte bort håret sitt.

For Strand-Tysdal var det viktig hva håret gikk til og at det ble brukt av noen som ellers ikke ville fått muligheten til å ha hår. 

Parykker til barn og unge som ikke har råd

Håret som doneres leveres til organisasjonen The Little Princess Trust i England. Der blir det laget om til parykker, før de blir delt ut til barn og unge under 24 år som har mistet håret sitt etter strålebehandling eller andre helsegrunner. 

Valget falt på denne organisasjonen slik at de som ikke har et støttesystem i landet de bor i, eller har råd til å kjøpe det selv, også skal få muligheten til å motta parykker.

DONASJONER. Trine Lekven Nilsen forteller at de hadde over 30 personer som donerte håret sitt i fjor.

– Hår redder ikke liv, men det kan redde tilværelsen for mange, sier Trine Lekven Nilsen.

Nilsen er eier og daglig leder ved Adam og Eva Allmenningen. Hun forteller at de fleste kommer innom fordi de ønsker å bidra til en god sak, ikke fordi det er gratis. 

– Jeg tror at vanligvis ved en hårdonasjon, så vet du ikke om salongen faktisk sender håret avgårde, mens her tror jeg kundene vet at det er godt organisert, utdyper Nilsen. 

Tidligere leverte de alt det donerte håret til Apollo hårsenter, mens nå samler de opp det som blir donert i løpet av året for å kunne levere alt til organisasjonen i England.

– Det er sjeldent donorhår går direkte til kreftpasienter

På Apollo hårsenter i Bergen kan Marian Vikram fortelle at de mottar donert hår 3-4 ganger om dagen. 

De ønsker å tilby det beste håret: ekte hår. 

Likevel må det flere hårdonorer til for å kunne lage en parykk, og det blir ikke donert nok til å dekke alle kundenes behov. Derfor tar de også i bruk indisk donert hår, som er kraftigere og lettere å flette sammen enn nordisk hår. 

– Vi bruker kun syntetisk hår hvis noen trenger hårerstatning fort, opplyser Vikram. 

EKTE HÅR. Marian Vikram har vært ansatt hos Apollo hårsenter i over 30 år.

Kundene til Apollo er personer med hårtap av ulike grunner, og i ulike grader. Alopecia Areata - en hårsykdom som gir flekkvis hårtap - er en gjenganger. 

– De som donerer håret sitt ønsker ofte å hjelpe kreftpasienter, men det er dessverre sjeldent tilfellet, meddeler Vikram. 

MINIMUM. Håret som doneres må være minst 25 centimeter, og aller helst ikke kjemisk behandlet.

Hun forklarer at det er fordi en kreftpasient får kort varslingstid på 2-3 uker om at de trenger en parykk, men fordi parykkene er håndflettet tar det 34 måneder før det donerte håret er blitt omgjort til et ferdig produkt.

– Vi tilbyr derfor standardparykker - som er laget av både donert hår og syntetisk hår - til kreftpasienter som trenger en parykk raskere, forklarer Vikram. 

En standardparykk er laget ferdig på forhånd, og tilpasses i etterkant til hver enkelt kunde, istedenfor å lage en bestemt parykk med spesifikke mål til en kunde. 

Vikram bemerker likevel at alle som oppsøker dem har like god nytte av donorhår. 

Powered by Labrador CMS