Sport

(F.v.) Aurora Isdahl Gjelsvik (9), Ronja Flaten (8), Ulrikke Baldersheim Heiselberg (9) og Karoline Hope Leirvåg (9) sammen med sin smilende intstruktør Ariza Hina (18).

Her er det dronningene som setter sjakk matt

Ariza Hina slo gamle menn i sjakk-NM fra hun var 12 år, nå arrangerer hun jentekvelder i Søråshøgda Sjakklubb.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 21. februar skrev Bymag om få kvinner i sjakkmiljøet i Bergen. Her i Søråshøgda Sjakklubb satser de på jentene sine.

–  Alt jeg vil er at jentene skal få ha det gøy med sjakken, forteller instruktør Ariza Hina til Bymag.

Da Ariza Hina var 12 år slo hun allerede gamle menn i klubb-NM.

Egne jentekvelder

Hver onsdag fra 17.30-20.00 arrangerer Søråshøgda Sjakklubb egne kurs kun for jenter mellom 6 og 12 år. Kvelden er delt i tre, utifra nivå. De som er eldre blir også tilbudt kurs, men disse skjer over Skype.

Ariza Hina begynte selv å spille sjakk da hun var 8 år og begynte å lære bort allerede året etter. Hun tror det viktigste er å skape et godt miljø og glede rundt sjakken. 

– Det er ikke vits å bli god hvis ikke det er gøy. Da faller man bare av før eller siden, sier hun.

Sofia Fasmer (9) (t.v) og Ulrikke Baldersheim Heiselberg (9) (t.h.) klare for kveldens første runde.

Hina forteller at hun selv har vært heldig med å ha en bror som tok henne inn i sjakkmiljøet og passet på henne da hun var yngre. Før hun ble skikkelig god selv, fikk hun mye kommentarer om at hun var jente. 

– De kunne si at det var for lett å vinne mot meg siden jeg var jente, eller liknende. Men plutselig var jeg bedre enn de. Da ble det stille, ler Ariza.

– Noen vil sikkert si at jentekvelder er feil

Ole Valaker heier på mangfold i sjakken.

Søråshøgda har engasjert seg spesielt for jenter de siste årene, og arrangert egne jentekvelder i litt over 2 år. 

– Vi prøvde å arrangere noe liknende når vi startet Sjakklubben for 11 år siden, men så ingen resultater. Det er først de siste årene vi har sett at noe skjer, og det er takket være Ariza, forteller klubbleder Ole Valaker. 

Ulrikke på ni år spiller på to brett samtidig i "Sjåk".

Ikke bare har det blitt en økning av interesse blant jenter og kvinner, men de har også den aller største økningen i medlemmer blant både voksne og unge i Bergensområdet. I Søråshøgda Ungdomssjakk har de økt fra 87 til 171 medlemmer siden 2016, og 33 av de er jenter.

Antall kvinner i Søråshøgda sjakklubb 2016-2023.

– Noen vil sikkert si at jentekvelder er feil og at man ikke burde skille jentene og guttene, men vi ser at det funker, sier Valaker.

Valaker forteller at målet alltid har vært å lage en størst mulig klubb der det er plass til alle, og absolutt alle skal kunne bli gode. Jentekvelder ble en nødvendig del av dette.

– Det beste hadde jo vært at man ikke hadde hatt dette behovet, men vi ser at jentene trenger dette felleskapet, fortsetter han. 

To norgesmestre

9-11. februar var det NM i sjakk for jenter og kvinner. Aldri før har en jente eller kvinne fra Søråshøgda vunnet. I år var det to. Urte Karaliute (15) som vant i kadett-klassen og Ha Tran Dieu Le (10) i miniputt-klassen. 

– Det er umulig å vite om satsingen vår på jenter de siste årene er årsaken til at de vant, men det er ikke tvil om at vi er stolte, sier Ole Valaker.

Urte Karaliute (t.v.) kom innom på besøk på jentekvelden.

Jentene forsvinner når de blir eldre

Bymag har sammen med Ungdommens Sjakkforbund (USF) kartlagt andel kvinner i Bergensområdets fire største sjakklubber. Alle har én ting tilfelles. 

Jentene forsvinner når de blir eldre.

– Jeg skjønner det ikke. På SFO-nivå er det stort sett alltid 50/50 mellom gutter og jenter, men når vi kommer opp til voksensjakk er det nesten ingen kvinner igjen, sier Valaker. 

Andel kvinner i de fire største sjakklubbene i Bergen og omegn.

Det kommer også tydlig frem de nasjonale tallene. 

Trond Young, medlem av Dronningbrigaden, forteller at andelen kvinner i USF er på hele 17,5 prosent, mens i NSF er den kun 6,37. 

– Det er trist, men jeg tror man er avhengig av at det sosiale miljøet også er der, forteller Young og skryter av Søråshøgda Sjakklubb for akkurat dette.

Alle trenger en venn

– Sjakk er gøy, men sjeldent uten venner, sier Ariza Hina.

Målet hennes med jentekveldene er at alle skal finne seg en venn. Hun tror mangelen på det sosiale er det som gjør at jentene forsvinner etterhvert som de blir eldre. 

– Har man en venn, er det mye tryggere å tørre å ta plass i denne mannsdominerte sporten som sjakk er. Og ikke minst gøyere! Påpeker Ariza.

– Det kribler i hele kroppen når jeg vinner! Smiler Rasta Zare (8).

 

Powered by Labrador CMS