Innenriks

Silje Skogen før og etter livsstilsendring

Silje kuttet ultraprosessert mat: – Jeg har merket effekten selv

Interessen for å unngå ultraprosessert mat øker. Et kosthold bestående av mer naturlige råvarer kan bidra til ønskede resultater i forhold til vekt, overskudd, hud og magehelse, ifølge forsker.

Publisert Sist oppdatert
Silje Skogen

Forskning gjort på ultraprosessert mat, viser flere og tydelige koblinger til uhelse, i følge professor og forsker ved UiB Simon Erling Nitter Dankel. Ultraprosessert mat er industrielt fremstilt, og bruker gjerne ingredienser man ikke finner på et vanlig kjøkken, som stabilisatorer, emulgatorer og fargestoff. 

Silje Skogen er kostholdsveileder og personlig trener. Hun er opptatt av hvordan ultraprosessert mat påvirker helsen. 

– Jeg har merket effekten selv. Jeg var selv overvektig og merket resultater i forhold til vekt, overskudd, hud og magehelse da jeg la om kostholdet og spiste mindre ultraprosessert mat, sier hun. 

Hun har også klienter som opplever å få bedre helse når de legger om kostholdet. 

Økt interesse

Google trends viser en kraftig økning i søk på ultraprosessert mat i 2023. I butikken Reindyrka i Bergen sentrum har de fokus på økologisk og kortreist mat. Anne-Lill Randal som jobber i butikken har også merket litt økt interesse når det kommer til å spise mindre ultraprosessert mat. 

– Spesielt for de som har allergier er det viktig å vite hva som er i maten. Ultraprosessert mat henter ingredienser fra mange ulike kilder, som kan gjøre det vanskelig for folk. Det har blitt mer interesse for å lage mat fra bunnen av, og folk er mer opptatt av hva som er i maten, sier hun.

Anne-Lill Randal

Også Anja Sandvik i Kinsarvik Naturkost kan bekrefte at de har opplevd flere spørsmål om ultraprosessert mat, spesielt det siste halvåret. 

Silje Skogen opplever at det kan være en utfordring for noen å vite hvilken mat som ikke er ultraprosessert. 

– Man må lese innholdet nøye. Hun opplever at noen kan bli litt lurt av nøkkelhullmerket og tro at den maten ikke er ultraprosessert, men det kan den være. 

Tydelige helseeffekter

Professor og forsker Simon Erling Nitter Dankel har forsket på helseeffekten av ultraprosessert kosthold.

– Vi ser ekstremt tydelige helseeffekter. Kosthold med mye ultraprosessert mat kan kobles til økt forekomst av type 2 diabetes, fedme, depresjon og angst, i tillegg til fordøyelsesplager og inflammatoriske sykdommer, sier Dankel. 

Professor og forsker ved UiB Simon Erling Nitter Dankel

– Også hjerte-karsykdommer og kreft kan kobles til kosthold med mye ultraprosessert mat, men her trengs det fremdeles mer data. 

I tillegg legger Dankel frem utfordringen med at maten er laget for å få deg til å overspise. Hjernen klarer ikke å oppfatte metthetssignalene, i stedet for at den blir tilfreds kan den bli avhengig og vil bare ha mer.

Silje Skogen opplever at kunder som ønsker å gå ned i vekt opplever at det er lettere når de spiser mindre ultraprosessert mat, og tror at dette kan være litt av grunnen.

Bør vi være bekymret?

– Det er absolutt noe man bør være obs på, de faglige diskusjonene går nå på hvilke matvarer det er som driver disse sammenhengene, ikke om det er en sammenheng, for det ser vi at det er, sier Dankel.

Noen skeptikere trekker fram at ultraprosesserte matvarer generelt inneholder mye fett, salt og sukker, hvordan kan vi vite at det ikke er derfor folk blir syke?

– Forskningen på dette viser at hvis to personer spiser like mye sukker, men med ulik grad av prosessering, vil allikevel den som spiser mye ultraprosessert mat ha tydeligere koblinger til sykdom enn den som ikke gjør det.

– Er ikke nødvendigvis så mye dyrere

Kaja Krath, student ved UiB

Kaja Krath er student og tenker ikke spesielt over helseeffektene av ultraprosessert mat. 

– Jeg kan ikke si at jeg tenker så veldig over det, nei. Jeg har jo hørt at vi bør spise mindre av det, men er ikke helt sikker på hvorfor. Jeg handler gjerne det billigste, man må nesten det for at det skal gå rundt.

Også Anne-Lill Randal i Reindyrka trekker fram økonomi som en faktor.

– Det er jo råvarene som er dyre, jo mer produsentene kan drøye dem jo mer penger kan de potensielt tjene.

Silje Skogen anerkjenner at det kan være en økonomisk utfordring for folk å legge om kostholdet, men har noen tips. 

– Planlegg på forhånd, vær bevisst når du handler og handle på tilbud, så er det ikke nødvendigvis så mye dyrere å spise lite ultraprosessert. Næringstettheten er også ofte bedre i råvarebasert mat, dermed må man ikke spise like mye for å bli mett. 

Powered by Labrador CMS