Sport

Sara Marie Skaug Bjørkly alene blant mange menn.

Sara Marie var eneste kvinne blant 42 deltakere

Ifølge Norges sjakkforbund øker interessen for sjakk blant kvinner. Det kunne man ikke se under lørdagens turnering i lynsjakk i Bergen.

Publisert Sist oppdatert
Eirik Gullaksen klar for spente deltakere.

Lørdag 17. Februar foregikk den årlige turneringen i Maratonlyn på Bergen Sjakklubb. I Maratonlyn samles sjakkspillere fra hele Norge og spiller 21 runder med lynsjakk i løpet av snaue 6 timer. I år var det kun én kvinne påmeldt av 42 deltakere. Denne kvinnen er Sara Marie Skaug Bjørkly. 

– Jeg var faktisk ikke klar over det før du sa det, forteller Bjørkly til Bymag.

Klar, ferdig, gå!

Bergen Sjakklubb befinner seg i et lite og koselig lokale i Rosenbergsgaten i Bergen. På innsiden sitter IM Eirik Gullaksen, sjakklubbens formann, og venter på spente deltakere bak pc-skjermen sin.

IM-tittel

  • IM står for internasjonal mester i sjakk og kan tildeles av verdenssjakkforbudet FIDE
  • For å få tittelen er det flere krav, blant annet en minimum på 2400 i elo-rating
  • Tittelen varer livet ut når du først har fått den

Like etter dørene åpner, kommer IM Kjetil Stokke. Kjetil er nestleder i Bergen Sjakklubb, men i dag er han også deltaker. 

Deltakerne strømmer på, og det lille lokalet er snart sprengfullt av ivrige menn som er klar for første runde med lynsjakk. Like før start 11.00 kommer turneringens eneste kvinne Sara Marie Skaug Bjørkly inn døren, etter å ha levert datteren på to år til barnevakten. Hun rekker bare å hilse kjapt før den første av 21 runder er i gang.

Første runde er i gang.
I lynsjakk har man kun 3 minutter på klokka, deretter får man 2 sekunder ekstra for hvert trekk.
Spente deltakere som lurer på hvilket bord de skal sitte på i neste runde.
Hvilket bord du havner på blir regnet ut i fra hvor bra du ligger an underveis i turneringen.
De som havner på bord 17-21 må spille nede i kjelleren.
Oppe er bord 1-17. Her får de som ligger best an i turneringen sitte.
Bjørkly måtte veksle mellom å spille oppe og nede, her får hun spille oppe.
Hva skal neste trekk være?
Kjetil Stokke ble sittende på bord 1 stort sett hele turneringen ettersom han ledet.

– Ble hekta

- Når jeg først blir glad i noe går jeg all-in, sier Bjørkly smilende.

– Jeg så på VM i julen 2016, og så ble jeg helt hekta, sier Bjørkly etter å ha vunnet sitt første parti i dagens maraton. 

Deretter prøvde hun i 2017 å starte sjakklubb på universitet når hun studerte teatervitenskap, men det slo ikke helt an. Hun ble også medlem i Bergen sjakklubb. Da var det kun én annen kvinne der. 

Fra 2017 til nå har Bjørkly arrangert gratis kurs og ulike samlinger for kvinner som spiller sjakk i Bergen. I tillegg har hun vært med å opprette en nettside, Dronningspranget, hvor kvinner nasjonalt kan spille og snakke sammen. Der har de også holdt også kurs og turneringer online. 

– Men etter jeg ble mor for to år siden har jeg ikke hatt krefter til å holde det gående, sier hun. 

Bjørkly poengterer at hun tror det trengs konkrete midler og ansettelser til for at engasjementet skal kunne vedvare og skape endring. 

– Det kreves konstant arbeid for å holde et slikt engasjement oppe, avslutter hun og forsvinner inn i neste parti.

– Kanskje litt uheldig

Eirik Gullaksen har vært formann for Bergen Sjakklubb i over 30 år og sier kvinneandelen i klubben har variert mye over tid. I år er det åtte kvinner som utgjør i underkant av 7 prosent av de 120 medlemmene i klubben. Før korona sier Gullaksen tallet var nærmere 15 prosent. 

– Det er jo kanskje litt uheldig, sier Gullaksen om den lave andelen kvinner. Men han vet ikke hvorfor det er sånn eller hva som kan gjøres for å endre det. 

Han skryter av Sara Marie sitt engasjement rundt å verve fler kvinner, og peker på at den økte prosenten kvinner før korona er mye takket være henne. 

– Sara Marie har gjort god rekruttering, men så fikk hun barn, poengterer Gullaksen. Han sier det er naturlig at det er en kvinne som gjør rekrutteringsarbeid for kvinner. Ikke en mann.  

Gullaksen forteller også at klubbens beste spiller er kvinne; IM Jovanka Houska.

Gullaksen følger nøye med på at ingen jukser.

– Det trengs fler ildsjeler

- Jeg er sikker på at vi går glipp av kvinnelige sjakkmestre som slutter tidlig eller aldri blir medlem, sier Young.

Det er ikke kun i Bergen sjakklubb man sliter med kvinnelige deltakere. I Norges Sjakkforbund (NSF) var det totalt 295 kvinner og 4631 menn som var medlem i utgangen av 2023. Dette utgjør en medlemsprosent på 6,37 prosent kvinner nasjonalt, men trenden er i følge NSF stigende.

Dronningbrigaden er et utvalg under Norges og Ungdommens sjakkforbund som jobber for å øke denne prosenten. Trond Young er en av utvalgets 8 medlemmer. I tillegg er han mann fra Sotra. 

– Det er min datter som har inspirert meg til å være med på noe slikt. Jeg ser hvor ensomt og tøft det kan være som kvinne og jente i sjakken og ønsker å være med å skape endring, forteller Young til Bymag.

Trond mener det trengs flere ildsjeler som kjemper for kvinnenes plass i denne mannsdominerte sporten, og skryter av Dronningbrigaden sitt arbeid for dette.

Et halvt poeng fra full score

Nestleder i Bergen Sjakk, Kjetil Stokke, feide over alle motstandere og vinner lørdagens turnering med 20,5 av 21 mulige poeng. I fjor kom han på andreplass bak en kvinnelig motstander; IM Irine Kharisma Sukandar.

I fjor var det fire kvinner som deltok. Selv skjønner ikke årets vinner hvorfor det bare var én kvinne som var påmeldt i år. Spesielt når fjorårets vinner til og med var kvinne. Stokke tror at en økt kvinneandel kan føre til økt mangfold, sosial berikelse og en styrking av felleskapet. 

– Synes det var veldig synd at Sukenda ikke deltok i år, for revansjelysten var sterk etter fjoråret, ler Stokke. 

Kjetil Stokke gruser både store og små motstandere.

– Kvinnene i sjakken tar godt vare på hverandre

Bjørkly sammenlikner å være kvinne i sjakken med å være en mannlig Swiftie mens hun oppdaterer swiftball i pausen mellom to partier.

Sara Marie Bjørkly liker ikke all oppmerksomheten rundt det å være kvinne blant mange menn, men hun er takknemlig for felleskapet blant kvinnene.

– Kvinnene i sjakken er veldig gode på å ta vare på hverandre, sier Bjørkly stolt. 

Hun forteller i tillegg at det den siste onsdagen i måneden holdes en månedlig hurtigsjakkturnering i Bergen Sjakklubb sine lokaler, der det er åpent for alle. Her ønsker hun spesielt kvinner velkommen.

– Bare dukk opp! Ikke vær redd, understreker Bjørkly og sier at man ikke trenger å ha noen forkunnskaper for å være med.

Selv er Sara Marie nå medlem av Masfjorden Sjakklubb, men det arrangeres ofte ulike arrangement i Bergen Sjakklubb sine lokaler, slik som Maratonlyn, der de ulike klubbene i Norge og rundt Bergen inviteres. 

Bjørn Instanes (59) og Julian Gjersvik (9) er den eldste og yngste som deltok i Maratonlyn i år.

Sjakken er den eneste sporten der kvinner, menn, unge og gamle kan alle konkurrere mot hverandre, og det er ingen tvil om at dette felleskapet står sterkt blant de jeg snakker med i løpet av dagen. Sara Marie ønsker at spesielt flere kvinner skal få oppleve akkurat dette.

– Sjakk er jo så gøy! Smiler Bjørkly.

Powered by Labrador CMS