Innenriks

Daniela Dobrova sverger til brokkoli som en praktisk grønnsak som kan brukes i mange retter, blant annet i supper, pai, salater eller bare for seg selv.

– Meal-prep er gull!

Daniela Dobrova (20) er en av mange studenter som synes det er vanskelig å opprettholde et sunt kosthold på studentbudsjettet. Ernæringsfysiolog kommer med klare råd.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at konsumprisindeksen (KPI) har økt med 4,5 prosent fra februar 2023 til februar 2024. Til tross for at mange matvarer hadde en flat prisutvikling fra januar til februar, var matvareprisene fortsatt 6,3 prosent høyere i februar enn de var for ett år siden.

Daniela Dobrova er en av dem som føler på inflasjonen på daglig basis.

– Meal-prep er gull. Planlegg og forbered måltidene så godt det går. Her er det fort mye penger å spare, forteller Dobrova.

Dobrova er en travel student som kun lever på studiestøtten.

Nylig har hun begynt å følge med i tilbudsavisene til dagligvarebutikkene.

– Det var noen venner som tipset meg om tilbudsapper, og det er utrolig lurt. Da handler jeg gjerne tilbudsvarene på en annen butikk, og resten på butikken nærmest meg, forteller studenten.

Hun påpeker også at det ofte kan lønne seg å kjøpe matvarer i større pakninger fremfor å konstant kjøpe litt om gangen.

– Det er lurt å sjekke kiloprisene når du handler. Da er det plutselig billigere å kjøpe noe i større pakning, enn å alltid kjøpe litt og litt om gangen, forklarer hun.

Kan KI være løsningen?

Gjennom studiet jobber Sunniva Thomassen Bratland (20) og Linnea Sannes Rønning (20) med å lage en prototype av en app ved hjelp av KI som skal hjelpe studenter med å planlegge matbudsjettet.

– Dette er en utrolig dagsaktuell utfordring, og vi ønsker å hjelpe studenter nå som det er dyrere tider, forteller Bratland smilende.

– Prisene er noe vi også kjenner på, og vi lever en dyr og hektisk hverdag. Derfor vil vi hjelpe både oss og andre, forteller Rønning.

Målet med appen er å lage et effektivt og personalisert hjelpemiddel for studenter.

– Vi ser for oss at den skal lage en matplan for uken, slik at du slipper alle småturene på butikken, forteller Bratland.

– Har dere noen tips til å opprettholde en sunn kost på studentbudsjett?

– Planlegg matlaging og handling, og sjekk tilbudsavisene! Gjerne bruk appen vår så snart den er klar, forteller jentene med smil.

Råvarer som kan brukes i mange retter

Ernæringsfysiolog Lise Rådmannsøy har flere råd til studenter som ønsker å opprettholde et næringsrikt og rimelig kosthold.

– Det er ingen hemmelighet at alt er blitt dyrere, men det finnes fortsatt rimelige ingredienser du kan spe inn i annen mat for å gjøre det mer mettende og næringsrikt. Linser og bønner er eksempler på dette, forteller Rådmannsøy.

Rådmannsøy forteller at du fint kan ta utgangspunkt i en rett fra Toro, og heller legge til flere næringsrike ingredienser.

Hun drar også frem havregryn som en praktisk ingrediens.

– Havregryn er foreløpig ikke det dyreste og det kan brukes i flere retter, og til mye bakst. Om du baker egne brød og rundstykker i stedet for å kjøpe ferdige, er det mye rimeligere, forteller hun.

Den populære fredagstacoen kan også lages rimeligere med et enkelt grep.

– Om du sper ut kjøttdeigen i tacoen med bønner kan du plutselig komme unna med én pakke kjøttdeig i stedet for to, forteller ernæringsfysiologen.

Viktig å være kritisk

Rådmannsøy er enig i at "meal-prep" er et fint sted å starte for alle som ønsker å forbedre kostholdet sitt på budsjett. 

– Kutt opp grønnsaker og ha de liggende klare i kjøleskapet. Gjerne lag store porsjoner mat og frys det ned, forklarer hun.

Ernæringsfysiologen oppfordrer alle til å sjekke "nedprisingsdisken" på butikken, men også her er det viktig å være kritisk.

– Det er viktig å skille mellom "best før, ofte god etter" og "siste forbruksdag". Du bør være mest kritisk til utgått mat etter "siste forbruksdag". Først og fremst gjelder det selvfølgelig å lukte og smake på maten, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS