Sport

Benedikte forteller at hun merket forskjellen allerede første perioden

– Livskvaliteten blir bedre når jeg trener etter menstruasjonssyklusen min

Benedikte Rasmussen pleide å få migreneanfall etter trening. Nå har hun lagt opp treningen etter menstruasjonssyklusen sin, og fått det bedre fysisk og psykisk.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg opplevde ikke like mye treningsglede og mestring i perioden før og under menstruasjon, så dette ville jeg snu på. Det endte med at jeg søkte mer kunnskap om å kartlegge og tilpasse treningen etter syklusen, formidler Benedikte Rasmussen (24).

– Jeg opplever mer mestring enn noen gang og ser forbedrede resultater, sier Rasmussen.

Vanlige symptomer i de ulike fasene (i.f.t. trening):

  • Menstruasjon (Ca. dag 1-7): Trøtt, sliten, magesmerter, dårligere ytelse
  • Follikulærfasen (Ca. dag 7-14): økt energi og maksimal ytelse
  • Eggløsningsfasen (Ca. dag 14-15): Ømme bryster, oppblåsthet
  • Lutealfasen (Ca. dag 15-20): Dårligere restitusjon, vektøkning, hodepine
  • Det er viktig å huske på at dette varierer fra kvinne til kvinne.

- Benedikte Rasmussen

Rasmussen er både personlig trener og kostholdsveileder, og tar utdanning som helseveileder. Trening etter menstruasjonssyklusen er et tema hun har jobbet mye med de siste årene, og som hun synes er viktig at flere blir opplyst om. 

Sofie Olsvold Hausberg

– Det har jo vært litt tabubelagt

Rasmussen er ikke den eneste som trener etter menstruasjonssyklusen sin. Sofie Olsvold Hausberg (23) driver med friidrett, hvor treneren loggfører syklusperioden hennes og legger opp intensitet i treningen deretter. Maren Legård Seljestad Kleppe (24) driver med styrketrening og drar på gruppetimer. Hun har blitt flink på å lytte til hvordan kroppen kjennes når det kommer til trening. 

Sammen skriver de bacheloroppgaven sin om trening etter menstruasjonssyklusen. De opplever dog motstand når de skal finne informasjon. 

Maren Legård Seljestad Kleppe

– Det er lite forsket på kvinnehelse generelt, og i alle fall med mensen. Det har jo vært litt tabubelagt, sier Kleppe. 

– Vi må vi jo finne artikler og det er ikke så veldig mye å ta fra, legger Hausberg til.  

De utdyper at testperioden ligger på 6-8 uker, som er for kort tid til forskningen, da det kun inneholder 1-2 syklusperioder. Rasmussen sier det har blitt gjort forskning, men at en del av den er av dårligere kvalitet. Dette gjør det vanskelig for dem å hente ut data. Hun synes det er viktig at det forskes mer på dette temaet. 

Hausberg og Kleppe.

Hvilken type trening funker best i de ulike fasene?

Ifølge Rasmussen: 

  • Mellom menstruasjon og eggløsning: Gode kondisjonsøkter og styrkeøkter med maksimal innsats. Særlig gunstig å slå personlige rekorder i follikulær fase.
  • Mellom eggløsning og menstruasjon: Trening ved lavere intensitet tilpasset kroppen sin dagsform. F.eks. yoga, turer eller styrketrening med mindre belastning

Rasmussen vil meddele at dette også er individuelt, så det finnes ingen fast fasit, men dette er treningen hun har opplevd funker best ut fra hva mange opplever i de ulike syklusfasene.

 Men hva sier forskningen da? 

– De resultatene vi har sett på har vist ingen til lite effekt, sier Kleppe.

Bymag har ringt Marcus Småvik Tutu Dasa (34) som er fysioterapeut og forsker i helsevitenskap ved UiT. Han skrev masteroppgave om sammenhengen mellom idrett og mensen. 

– Teorien er at de hormonelle svingningene skal potensielt ha effekt på kraft og utholdenhet, men i praksis kan vi ikke si at menstruasjonssyklus har en effekt på trening. Det er for store individuelle forskjeller, kommenterer forskeren. 

Dasa konkluderer med at det kan ha effekt på individnivå, men at man ikke kan si at det finnes en effekt på gruppenivå.

Trosser resultatene

Til tross for forskningsresultatene, har alle de tre kvinnene hatt positive resultater av å legge opp treningen etter menstruasjonssyklusen. 

– Når jeg trener etter syklusen min har jeg mye bedre livskvalitet og ytelse. Jeg har det bedre fysisk og psykisk, sier Rasmussen med et smil om munnen. 

Kleppe mener også at det å lytte til kroppen, gir en bedre effekt på treningen hennes. Venninnen Hausberg, som er aktiv og konkurrerer, ser også resultatene dette gir henne. 

– Jeg blir bedre i friidrett og den øvelsen jeg gjør, og ser det på konkurranse og trening.

– Trening er hverdagen, jobben og livet mitt, sier Rasmussen og ler.

Spre budskapet!

Som personlig trener, forteller Rasmussen at det er få av kundene hennes som vet om dette temaet før hun tar det opp. Men at hun gjerne legger opp treningen etter syklusperioden til de som ønsker det. 

– Det er veldig gøy å se forskjellen på kundene. Jeg ser at de får bedre resultater enn før vi la opp plan etter syklusen deres. Det er veldig stor forskjell både fysisk og psykisk. 

Powered by Labrador CMS