Kultur

Du får bruke utstyr de har på biblioteket, og kan hente bøker om søm til hjelp.

Har du hull i buksa? Ta en tur på biblioteket!

Tar du en tur til biblioteket en torsdags ettermiddag, kan du gå ned trappa til Bærekraftslabben og låne det du måtte trenge av utstyr for å fikse ødelagte klær.

Publisert

Når du først har fått opplæring, kan du booke en symaskin eller overlock når som helst i åpningstiden.

Dersom du ikke har sydd før, er ikke det et problem. Ingrid Stensnes er ansvarlig for verkstedet, og kan hjelpe med syutfordringer.

– Hvis det er noe jeg ikke kan, kan jeg i alle fall finne en bok om det, og så finner vi ut av det sammen!

Ingrid Stensnes syr på overlock. Hennes beste tips er å fikse strømpebukser med hull på tåa med overlock, det tar under et minutt.

Det er jo nettopp bøker de fleste forbinder med biblioteket, men her kan man også låne film, dataspill og musikkinstrumenter.

I Bærekraftslabben i kjelleren finner du både 3D-printere, loddebolter og podcaststudio, og du kan bruke dem gratis.

– For oss er det viktig at terskelen er lav. Alle skal kunne bruke utstyret, uavhengig av økonomisk situasjon, sier Stensnes.

Lurer du på hvordan utstyret fungerer, har de både opplæring og lengre kurs. Det er også egne kurs rettet spesifikt mot barn.

– Det har vært kurs både i koding og programvaren til 3D-printeren. Det handler om at barna kan få en forståelse for hvordan det fungerer og mulighetene man har, sier hun.

Hvorfor skal vi fikse klær?

På debatten Grønt lys for grønne klær på klimafestivalen Varmere, Våtere, Villere, snakket professor ved OsloMet Ingunn Grimstad Klepp, daglig leder av Upscale Eva Sessford, daglig leder i Northern Playground Jo Egil Tobiassen, stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) og næringsminister Jan Christian Vestre om hvordan tekstiler og klesbransjen påvirker miljøet. 

Grønt Lys for grønne klær på Kulturhuset i Bergen.

Reparasjon av klær ble trukket fram som et av tiltakene vi kan gjøre for å skåne miljøet. Både å produsere og å kaste tekstiler bidrar til klimaendringene. Jo lenger vi kan bruke klær før de må kastes, jo bedre.

– Mange kommer innom når et favorittplagg må repareres. Noen plagg blir man jo glad i, og da tar man seg kanskje i større grad bryet med å reparere de, sier Stensnes.

Det pekte også Jo Egil Tobiassen og Eva Sessford på under debatten. Plagg man trives i, tar man bedre vare på.

Ingrid Stensnes på biblioteket forteller at det er en av tingene de ønsker å ha kurs i.

– Vi vil gjerne sette opp kurs i tilpasning av klær, hvordan man kan gjøre de små endringene som gjør at plagget sitter optimalt.

Deling er bærekraftig

På biblioteket henger det klær du kan redesigne - eller bruke, hvis de passer deg.

Et av poengene med bærekraftslabben er muligheten for en delingsøkonomi. 

– En symaskin koster jo litt, og mange trenger kanskje ikke å bruke den så veldig ofte. Da er det greit at de kan låne en her, og så står vi for vedlikehold og sånt, sier Stensnes. 

På klimafestivalen trekkes også deling inn som en måte å leve mer bærekraftig på. Blant annet var det et foredrag om bildeling, hvor det ble lagt vekt på at vi er nødt til å gå over til en økonomi hvor vi i større grad deler på ting. 

– Biblioteket har jo alltid basert seg på deling, vi tar jo egentlig bare skrittet fra å dele bøker til å dele på andre ting, avslutter Stensnes. 

Powered by Labrador CMS