Sport

Gleden blir stor med Helle Dahl og Lone Gabrielsen som trenere.

Parahåndballen blir underprioritert: – Vi har vært litt usynlige

Lone Gabrielsen (23) og Helle Dahl (22) strekker seg langt for å gi utøverne like muligheter, både på banen og i livet utenfor. 

Publisert Sist oppdatert

Lone Gabrielsen og Helle Dahl har funnet stor glede i å være trenere for parahåndball-laget i Fana IL, et engasjement som strekker seg langt utover håndballbanen. 

– Det gir oss så mye glede når vi ser laget lyse opp, og vi får så lyst til å gjøre mer for dem, forteller trenerduoen entusiastisk. 

– Mye større glede i parahåndball

Gabrielsen og Dahl tok på seg jobben som lagets trenere for halvannet år siden, og beskriver trenerrollen som et svært givende arbeid. Ingen av dem har noe personlig forhold til Fana IL eller trenerarbeid, men forteller at gleden laget gir dem gjør jobben lett. 

– Jeg har spilt mye håndball selv, og jeg synes det er veldig gøy å gi min kunnskap og det jeg har lært videre! Ikke minst å overføre min håndballglede videre. Jeg føler det er mye større glede i parahåndball egentlig, sier Gabrielsen. 

Gleden har slått rot i hjertene til trenerne, og Dahl forteller at laget har blitt til en familie.

– Jeg og Lone kjenner skikkelig varme for dem og bryr oss meget! Vi vil at de skal få alt det beste, sånn som alle andre, fordi vi ser på dem som helt like oss selv.

Lone Gabrielsen og Helle Dahl er ivrige trenere.

Viktig for spillerne

Laget spiller to kamper i måneden, og møtes en gang i uken for å trene i Fana Arena. Gabrielsen forteller at de ikke bare er i hallen for å spille håndball, men også for å samles og ha det gøy.

– Det er jo en trening for det fysiske og det sosiale. Alle mennesker trenger fysisk aktivitet for å ha bra livskvalitet, og her slår man to fluer i en smekk, sier hun.

Dahl skyter inn at dette gjerne er høydepunktet i uken for spillerne, og at viktige bånd har blitt knyttet på trening.

– Det er flere på laget som har blitt bestevenner etter å ha møttes her på håndballen, og det er helt tydelig at dette er viktig for dem.

Latterkramper på trening er ikke uvanlig.

Brukt penger fra egen lomme

De to trenerne forteller at de har måttet ta et oppgjør med klubben for å bli sett. De mener at laget har vært noe usynlig i klubben, og har savnet ressurser for å prioritere det sosiale. 

– Når det har vært juleavslutning og sommeravslutning, har jeg og Lone gått ut med egne midler. Det har blitt is og saft her i hallen, men vi skulle egentlig ønske at vi kunne ta med laget på Peppes Pizza eller til bowlinghallen, sier Dahl.

Dahl oppklarer i en mail til Bymag at Fana IL har støttet laget pizza på noen samlinger, men at de selv har valgt å dekke utgifter som is og saft til laget ved to tilfeller.

Hun forteller at de er villige til å ta mye ansvar for at laget skal få gode muligheter.

– Vi har jo vært litt usynlige, men vi har fått mye til å gå igjennom. Vi kom tilbake i august, og bestemte oss for å få til ordentlige treninger og avslutninger. Om det hadde betydd at jeg og Lone må gå dør til dør med kakesalg, så gjør vi det!

Laget som øver på å skyte.

– Jeg er veldig glad i laget og vennene mine

Ella Syversen Aga er en av spillerne som virkelig ser frem til treningene. Med inspirasjon fra store forbilder som Nora Mørk, Katrine Lunde og Heidi Løke har håndballen blitt en viktig del av livet hennes.

– Jeg startet egentlig med håndball fordi vennene mine gjorde det. Jeg er veldig glad i laget og vennene mine. Jeg føler meg også veldig trygg når Lone og Helle er i nærheten. Vi har så mye til felles!

Mamma og foreldrekontakt for laget Kjersti Syversen Aga, synes parahåndballen i Fana IL har blitt et godt tilbud, og at det er spesielt gøy å se på Ella.

– Jeg synes det er kjempegøy å se den gleden og samholdet hele laget har, til tross for at de er så ulike og med ulike forutsetninger. Det er fint at Ella holder seg aktiv her, for det kan fort bli mye stillesitting utenom, sier hun.

Ella og Kjersti er glade i parahåndballen.

Drahjelp fra klubben

Kjersti er en av de som har tatt opp kampen om ressurser, og hun mener det er viktig for laget å få mer støtte fra klubben.

– Nå skal det organiseres treningskamper, og de får være med som flaggbærere. Det er veldig bra. Vi har vel litt ønsker og planer om mer inkludering, med litt drahjelp fra klubben, sier hun.

Ansettelsen av en breddeansvarlig i Fana IL´s håndballgruppe, Marit Davik, skal ha vært et viktig vendepunkt for laget. Davik forteller at de har stort fokus på å utvikle felleskapet i klubben. 

"Jeg kan kun uttale meg om den tiden der jeg har vært breddeansvarlig, men kjenner til at de har fått god oppfølging administrativt og økonomisk tidligere også. Flere administrative stillinger, har gitt større muligheter for å følge opp laget tettere. Lone og Helle er veldig engasjerte trenere, og vi er veldig glade for at de ønsker å være her!", skriver hun i en melding til Bymag. 

Gabrielsen forteller at etter Davik fikk rollen som breddeansvarlig har laget fått sin egen lagskasse. I en melding til Bymag skriver Gabrielsen at etter den siste juleavslutningen ble trenerne refundert av klubben. 

Fokus på "fun games" er det viktigste.

Videre for laget

Det neste store for laget er en treningskamp mot jenter 07. Noe som skaper stort engasjement innad i laget. Kjersti tror at initiativ som dette er godt for klubben, og at det er lærerikt for begge lag. Ella forteller at hun gleder seg veldig til denne kampen: 

– Jeg har hørt at de er veldig gode!

Gabrielsen og Dahl forteller også at de synes det er veldig gøy, og at de er optimistiske for lagets framtid.

Saken ble oppdatert fredag 1. mars kl. 10.51 på bakgrunn av ny informasjon.  

Powered by Labrador CMS