Kultur

Serien om Johnny 777 er Bjørn Sortlands forsøk på å trekke barna til papirboken.

Forfatteren henter inspirasjon fra spillverden for å få barn til å lese

Salgstallene for skjønnlitteratur er i stadig nedgang. Den prisbelønnede barne- og ungdomsforfatteren Bjørn Sortland tar bevisste valg for å forsøke å vekke til live barns dalende leseinteresse. 

Publisert Sist oppdatert
Bjørn Sortland er nominert til enda en pris.

Den sjette boken i Bjørn Sortlands serie om den hemmelige agenten Johnny 777 ble nylig nominert til Litteraturprisen i Kulturdepartementets prisutdeling for barne- og ungdomslitteratur. 

Det visuelle skaper lesemotivasjon

Korte kapitler, vekslende tekststørrelse, farger, bilder og kontraster går igjen i den populære serien. 

- Coveret er noe av det første jeg bruker tid på, sier Bjørn. 

Action-fylte bokomslag er et bevisst grep.

De tomme sidene på starten av boken bytter han ut med sider bestående av farger og tegninger slik at leseren kommer lett i gang.

Sider med kun tegninger er vanlig å se serien om Johnny 777.

- Det er slik det er i spillverden. Der får de masse greier før de nesten har gjort noe som helst, og det skaper motivasjon til å fortsette. Så jeg henter litt inspirasjon fra tenkningen i spillverden. Det skaper "speed" og "action". 

- Andre medier har sterkere effekt

Salg av norsk skjønnlitteratur for barn har ikke vært lavere siden 2011 viser tall fra Bokhandlerforeningen. Trenden har vært nedgående siden 2018, da salgstallene var på sitt høyeste. 

Leder i Forfatterforbundet Eystein Hanssen mener at sterk konkurranse fra andre medier er en del av årsaken.

- Det er utfordrende å få det til å være interessant å lese når andre medier har sterkere effekt. Å bli en god leser er mer krevende enn å være på andre digitale plattformer. 

I følge IpsosMMIs leserundersøkelse (2022) er mer mobil og skjerm, sammen med mer film og serier, blant de mest rapporterte årsakene til redusert boklesing og lytting.

Samtidig påpeker han at årsaken til nedgangen nok er sammensatt, og at både foreldre og stram økonomi også spiller viktige roller. 

- En kan tenke seg at dagens foreldregenerasjon ikke har lest like mye som generasjonen over, og at problemet dermed forplanter seg. 

Bjørn Sortland leser for barna på Laksevåg Bibliotek.

Lydboken tar over

Sortland merker at han selger færre bøker enn tidligere. Ifølge Hanssen kan lydbøker være noe av grunnen. Leserundersøkelsen til IpsosMMI viser at tre av ti nordmenn bruker strømmetjenester for bøker, og at syv av ti av disse lytter til lydbok. 

- Jeg tjener vel mer på lydbok enn på boksalg, sier Sortland.

Er det bra eller dårlig?

 - Jeg synes det er dårlig. Jeg tror ikke du får den roen som gjør at du faktisk settes ordentlig inn i handlingen gjennom lydbok. Du kan jo holde på med noe annet samtidig. All forskning viser at du blir en bedre leser ved å lese på papir. 

Sortland peker også på at den visuelle opplevelsen av boken forsvinner gjennom lydbok. Dermed blir hans fokus på design og utforming viktige grep for å øke barns interesse for papirboken. 

- Den blir eksklusiv, og det har virket altså. 

Design er viktig i følge Sortland.

Barn og unge er med på å skape en positiv utvikling

Den nedgående trenden er imidlertid ikke kun dyster, mener Sortland. Han opplever at barn og unge i dag har mye kompetanse på dramaturgi på grunn av den hyppige konsumeringen i den digitale verden. 

 - Mange forfattere legger nå mer fokus på dramaturgien, som jeg synes er veldig positivt. Du får på en måte en "drive i storyen". Man må skrive korte kapittler og mange hendelser, forteller han.

- Jeg tror det er fordi spill også er sånn. Det er masse bevegelse. Jeg tror fremtidens forfattere like godt kan skrive spill. 

Powered by Labrador CMS