Sport

– Tenk at noe så enkelt kan være så gøy, sier en av spillerene mens laget kaster ball til hverandre.

– For noen er det å finne baseball som å finne et hjem

Bergen Wet Sox Baseballklub har et svært internasjonalt miljø, og kan være en arena for integrering. Laget har ikke et anlegg i Bergen, noe de mener er viktig slik at tilbudet kan vokse og forbedres.

Publisert Sist oppdatert

27. april starter eliteserien for baseball i Norge, og Wet Sox stiller med et lag som har spillere fra hele verden. Dessverre har ikke laget fordelen av å spille på hjemmebane, ettersom de ikke har anlegg i Bergen.

Betyr mye for de internasjonale

­­– Akkurat nå har vi folk fra Cuba, Venezuela, USA, Chile, Tyskland, Østerrike og Italia. Det synes jeg er veldig gøy, sier Bruno Estaban Rojas, som er assistenttrener for laget.

Han forteller at baseball ikke er så populært i Europa, men vekker stor interesse i blant annet Asia, Karibia og USA.

Rojas ble engasjert i baseball da han så sin første live-kamp i Ohio på utveksling. Tilbake til Bergen kjøpte han med seg en hanske.

Peter Weber begynte å spille for Wet Sox da han flyttet fra Tyskland, der han spilte softball. Han tror at baseball-laget kan være en fin måte å bli kjent med nye mennesker.

Peter Weber forteller at Baseball i Norge har et lite, men tett fellesskap.

­­­– Som en innflytter i Norge er det en bra måte å møte folk og danne relasjoner. Det er fint for meg å komme ut av skallet mitt og møte folk som er herfra, sier han.

Rojas forteller at baseball-laget betyr mye for innvandrere ettersom det kan gi dem en mulighet til å oppleve den norske kulturen, og samtidig gjøre ting de liker.

– Jeg har for eksempel sett japanske studenter som ønsker å erfare den norske kulturen, og elsker baseball. Så for dem er laget en fantastisk måte å integrere seg. For noen er det å finne baseball i Norge som å finne et hjem, forklarer han.

Et lite miljø

Wet Sox er det eneste laget i Bergen som deltar i eliteserien. Rojas forteller at miljøet i Norge er lite, og at man ser mange av de samme fjesene. Når han skal svare på hva som skal til for å øke interessen i Norge for sporten, svarer han med glimt i øyet:

­­­– Først må det skje et mirakel, ler han.

Likevel tror assistenttreneren at det finnes et potensiale for at baseball kan vokse. Han peker på at mange har en tilknytning til sporten fra media og filmer, og fra slåball på barneskolen.

Weber forteller at han tror alle i baseball-miljøet gjerne vil se sporten vokse, og at det blir flere lag på et lokalt nivå.

­– Vi har ingen lag å spille mot i Bergen, men det hadde vært fint. Gjerne noen på samme nivå eller litt bedre. Det hadde hjulpet på utviklingen, forklarer Wet Sox-spilleren.

Mangler anlegg

I Bergen finnes det per dags dato ingen bane eller anlegg for baseball i Bergen. Laget må derfor trene på kunstgressbanen på Wergeland. Her må de finne kreative løsninger.

– Vi trenger litt tynnere nett enn det som er tilgjengelig, for hvis det er for stort går ballen gjennom. Vi slår av og til mot gjerdet, men da risikerer vi jo å skade det, forteller Rojas.

Spillerne bruker gjerdet i mangel på nett.

Daglig leder for idrettsrådet i Bergen, Roar Andersen, mener at alle idretter som viser at de har livets rett fortjener å blomstre opp. Gjennom tilrettelegging mener han at idretter som baseball kan rekruttere flere og skape et miljø.

Andersen vil at alle idretter skal ha et anlegg.

– For eksempel da man bygget en kunstisbane for skøyter i Bergen på 90-tallet fikk de jo flere utøvere, og noen var så flinke at de kom på landslaget, og vant OL-gull, forklarer han.

Andersen forteller at andre byer i Norge som Oslo, Trondheim og Stavanger har baner, og at Bergen sånn sett ligger dårlig an. Han poengterer at Bergen er en by med mange kulturer, og  at det derfor er viktig med anlegg som tilrettelegger for sportene de med innvandrerbakgrunn har spilt i hjemlandet.

­­– Det vil ha stor betydning. De vil føle seg mer velkomne og mer hjemme, mener han.

Optimistisk til ny bane

Rojas håper at de kan få en ny bane, og forteller at de er veldig optimistiske til dette. Da de vant NM i 2021 kom de i avisen, og fikk mye interesse fra Bergen kommune.

­– Vi ble fint tatt imot av tidligere ordfører i Bergen, Rune Bakervik, og hadde flere møter angående planlegging av anlegg og inkludering av baseball i idrettsplanen. Nå er prosjektet å holde dette i gang, sier han.

I idrettsplanen som ble lagt frem i fjor, ønsket idrettsforbundet seg å legge til rette gamle Arna Stadion som en arena for noen av de amerikanske idrettene som ikke har noe sted å være i Bergen.

– Den er ikke i bruk i veldig stor grad. Vi mener det er et areal som kunne vært stort nok for sporter som baseball og cricket, forklarer idrettslederen.

Av og til drar laget til Fyllingsdalen og later som de spiller kamp ettersom de er det eneste konkurrende laget i Bergen.

Rojas forteller at de satser på unge og ønsker seg et barnelag, et ungdomslag og et mer etablert voksenlag.

– Vi tenker jo litt stort med barna, sier han.

Sikter på topp tre

27. april starter eliteserien. Selv om konkurransen er stor, håper Rojas at de vil gjøre det bra ettersom spillerne er engasjerte, og de har medlemmer fra utlandet med erfaring.

– Jeg tror vi kan spille mye sterkere enn i fjor. Jeg vil komme blant topp tre på slutten av året, sier han.

Rojas forteller at lagånden blir stor når det kommer til konkurransen.

– Jeg gleder meg til å se dere i uniform nå som vi går inn i den nye sesongen, avslutter han treningen med å si til spillerne.

Powered by Labrador CMS