Innenriks

"Testdrikken.no" forteller at de er verdens første sertifiserte dop-testede armbånd.

Dopet ned i russetiden: – Hadde jeg visst om armbåndet ville jeg brukt det

"Testdrikken.no" har lansert et armbånd som skal teste om det er GHB i drikken rett før russetiden. Marcus Stangeland, lege ved Haukeland universitetssjukehus, mener armbåndet kan gi en falsk trygghet. 

Publisert
Johannessen var russ i fjor.

Celine Johannessen var russ i 2023 og har blitt dopet ned to ganger. 

Første gang hun ble dopet ned, skjedde på utestedet "Duggfrisk". Gjengen hun satt med hadde bestilt flere drinker. Hun hadde gått på do, og satt seg tilbake. Da hun drakk av den ene drinken merket hun fort at det var noe som ikke stemte.

Johannesens andre hendelse med dop var første dag av russetiden. Etter at hun gikk bort til en gjeng med gutter på et busstreff, svartnet det. Hun hadde ikke drukket mye, og drakk fra sin egen flaske med tut.

– Jeg ble fortalt at jeg hadde kroppslige rykninger, var anspent, skrek, og at øynene mine ikke var helt til stede. De var veldig smale i forhold til hva de pleier å være.

Nå drar Johannessen sjeldent ut. Hun velger heller å tilbringe helgene med familien og kjæresten.

– Jeg føler meg mye tryggere med å ikke dra ut i det hele tatt, sier Johannessen.

Neddopingsmiddel i drikken

For en uke siden ble et armbånd hvor man kan teste om drikken din har blitt dopet ned med GHB lansert på "Testdrikken.no". 21-åringene som står bak bedriften er Adrian Tellefsen og Joachim Danielsen.

– Du tar en dråpe av drikken din på en av de to testene som er på båndet. Du kan ta fingeren din ned i alkoholen, eller bare bruke sugerøret, forklarer de. 

Tellefsen og Danielsen samarbeider med det tyske selskapet Xantus.

Hvis testen er gul eller grønn er den negativ, men hvis testen blir blå er det neddopingsmiddel i drikken din, forteller gründerne.

Mange saker i media om neddoping på russearrangement, festivaler og utesteder, var grunnen til at guttene ønsket å starte bedriften. De kjenner selv flere som har blitt dopet ned, og ønsket å finne en løsning.

Johannessen kan fortelle at flere av hennes venninner hadde lignende opplevelser som henne i løpet av russetiden. 

– På landstreff drakk jeg lite, og oppholdt meg mye i min egen buss for egen sikkerhet, sier hun. 

Etter opplevelsen fra første dag i russetiden ble hun veldig forsiktig. 

– Hadde jeg visst om armbåndet da, så hadde jeg definitivt brukt det, bekrefter Johannessen.

Marcus Stangeland forteller at til tross for negativt svar på testen kan drikken være "spiket" med andre stoffer enn GHB.

Armbåndet kan gi en falsk trygghet

Marcus Stangeland viser til statistikk fra Oslo universitetssykehus.

"Testdrikken.no" hevder at i 94% av tilfellene er det GHB folk blir dopet ned med, men ifølge rus- og overgrepsstatistikk fra 2010 til 2020 fra Oslo universitetssykehus (OUS) er ikke GHB det vanligste rusmiddelet i dopingssaker.

Marcus Stangeland, lege i spesialisering i klinisk farmakologi har lite tro på tiltaket. Han mener det kan skape oppmerksomhet, men at produktet kan gi en falsk trygghet.

– I undersøkelsen til OUS vises det at alkohol er det vanligste stoffet i rus- og overgrepstatistikk, og at andre stoff er mer brukt enn GHB, forteller legen. 

Tellefsen og Danielsen sier at når det kommer til neddoping av kvinner, så dominerer GHB og benzodiazepiner.

Produktet er testet av Biochem til 98,2 prosent nøyaktighet. Denne statistikken stiller Stangeland seg kritisk til.

– De er upresise i språkbruken og bruker både nøyaktighet og pålitelighet om det samme resultatet. De har vist til «flere uavhengige institutter og studier» uten å referere til hvem dette er, sier Stangeland. 

Videre forteller Stangeland: 

GMP

GMP kvalitetssikrer at legemidler konsekvent produseres og kontrolleres i henhold til kvalitetsstandarden som er passende for deres tiltenkte bruk og som kreves av produktspesifikasjonen.

Kilde: World Health Organization

– Uten å kunne gjennomgå data, så er de ikke mulig å stole på. Dersom de ved spørsmål sender dataene sine, så er de etter min mening mer pålitelige, fordi da er de mulige å verifisere, konkluderer han. 

Tellefsen og Danielsen svarer at det er det er tyske selskapet Xantus som står for statistikken sammen med BioChem, og at tallene inkluderer hele verden. 

– BioChem har gitt produktet GMP (red.anm. Good Manufacturing Pratice) sertifikat, forteller de.

Pass på drikken din

Uavhengig om produktet er pålitelig, oppfordrer Johannessen folk til å være mer forsiktige.

Celine Johannessen var veldig påpasselig resten av russetiden.

– Hvis jeg drar ut, så er jeg veldig påpasselig på at jeg ikke skal drikke så mye, og at jeg ikke skal ta noe fra andre sine drikker, forteller Johannessen. 

Det er veldig lite som skal til for at man blir dopet ned. Det er fort gjort at man ikke legger merke til det før det har skjedd, sier Johannessen. 

Hun avslutter med en klar oppfordring.

– Vær mer påpasselig på drikken din, og ta den med deg hvis du skal gå et sted, for å unngå at sånne ting kan skje.

 

 

 

Powered by Labrador CMS