Innenriks

– Ting blir generelt lettere. Jeg føler at jeg får mer glede av ting når det er sol, sier Ingrid Ranes Olstad.

Ingrid er deppa halve året: – Folk trives generelt bedre i sol

Fra onsdag 20. mars blir dagene lengre, og nordmenn lykkeligere. 90 prosent rapporterer symptomer på vinterdepresjon, ifølge professor. 

Publisert Sist oppdatert
Vårjevdøgn 2024 var onsdag 20. mars kl 04.06. Da ligger solen loddrett over jordens ekvator, og dag og natt er like lang.

90 prosent av den voksne befolkningen i Norge rapporterer forskjell i humør, søvn og våkenhet om vinteren sammenliknet med sommeren.

Onsdag 20. mars var vårjevndøgn og internasjonal dag for lykke. Fra nå av vil dagene være lengre enn nettene, og den norske befolkningen blir lykkeligere. 

Samtidig ligger Norge på syvende plass på FNs årlige lykkerapport 2024. Topp fire dekkes i tillegg av nordiske land, som rammes hardest av vinterdepresjon. Så hvor ulykkelige kan vi være? 

Gruer seg til mørketiden

– Problemet om vinteren er at vi gjerne går på jobb i mørket, og kommer hjem i mørket, så eksponeringen for lys er svært begrenset, sier professor Bjørn Bjorvatn.

Ingrid Ranes Olstad er en av nesten fem millioner nordmenn som merker forskjell i humør basert på lys og årstid.

– Når august er over er det rett ned i dvale, forteller hun.

Bjørn Bjorvatn er lege og forsker med søvn og søvnforstyrrelser som spesialområde. Han er ansatt som professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, og har skrevet om vinterdepresjon for Helse Bergen Haukeland universitetssjukehus. 

– Typiske symptomer på vinterdepresjon er mangel på energi, økt søvnbehov, økt matlyst, nedsatt sosial aktivitet og en generell følelse av utilpasshet og depressive tanker, skriver han. 

Olstad er ikke diagnostisert med vinterdepresjon, men gruer seg til mørketiden.

–Jeg har ikke like mye energi, og blir mer påvirka av negative ting som skjer rundt meg. Jeg føler meg generelt mer nedstemt, forklarer hun.

Mengden dagslys går ut over hverdagen. 

–Du står opp, da er det mørkt. Så drar du på skolen, og når du er på skolen er det lyst. Så kommer du hjem, så er det mørkt. Da føler du at dagen er over, sier hun.

Stille enighet om å være deppa

– Jeg tror kanskje alle rundt meg også opplever vinterdepresjon. Folk er bare stille enige om at nå er alle sammen litt deppa, forteller Olstad. 

Selv om store deler av befolkningen føler på mørket er det bare fem til ti prosent som innfrir kriteriene for å bli diagnostisert med vinterdepresjon, sier professor Bjorvatn. 

– Jeg synes mørketidsdepresjon og endringer i humør avhengig av sesong har altfor lite fokus, sier han. 

Olstad gleder seg til 90 prosent av befolkningen våkner.

– Om vinteren er alle litt sløve og slappe. Når det blir sommer, blir folk mer gira på å henge, være ute og finne på ting, sier hun.

Fram mot sommersolverv, 20. juni, blir dagene i gjennomsnitt tre minutter og 20 sekunder lenger hvert døgn.

– Folk trives generelt bedre i sol

Når Olstad blir spurt om hva hun tenker om at det er vårjevndøgn og dagene blir lengre, er reaksjonen rask.

Olstad kjente første gang at årstidene innvirket på humøret på ungdomskolen.

–Jeg elsker det! Jeg blir kjempeglad. Folk trives generelt bedre i sol, utbryter Olstad.

Hun forteller at det er i mars det begynner å gå opp igjen. 

– Lys er den viktigste faktoren som regulerer døgnrytmen vår. Mange med vinterdepresjon har en forskyvning av døgnrytmen. Vi mennesker trenger lys for å fungere, og i mørke blir vi trettere, sier professor Bjorvatn.

Koblingen mellom serotonin og vinterdepresjon er dårligere studert. Professor Bjorvatn sier at det er mulig at hjernens budbringerstoff serotonin er involvert i utviklingen.

Olstad vet selv ikke kjemien bak, men ser frem til lysere tider.

– Det er veldig godt å sitte ute og bare ikke gjøre noe, istedenfor å sitte inne og ikke gjøre noe, smiler Olstad.

Slippe unna kalde mørke Norge

Olstad har prøvd å ta tilskudd av D-vitamin som et forbyggende tiltak.

– Jeg var hos legen og sjekka, og jeg hadde veldig bra D-vitaminnivå nå i vinter. Jeg følte ikke jeg var noe gladere av det, forteller hun.

Hun har også tenkt at den nordlige beliggenheten er problemet.

– Det hadde vært digg å flytte til Sentral-Europa og jobbe der og slippe unna kalde mørke Norge. Tyskland kanskje, smiler hun.

Tyskland byr på flere soltimer enn Norge. Samtidig rangerer lykkerapporten til FN de som det 24 lykkeligste landet. Spørsmålet er om man er villig til å gå 17 plasser ned for noen solstråler mer.

Hvor mye sol som trengs er det store spørsmålet. – Vi ser ofte svært god effekt av en til to uker med lysbehandling. Og folk som reiser en uke til Syden rapporterer det samme, sier professor Bjorvatn.
Powered by Labrador CMS