Innenriks

Eline Botnen (21) mener søppelcontaineren tømmes for sjelden. Her viser hun journalisten hvor full containeren er.

Dårlig midlertidig løsning: – Det lukter boss

I sammenheng med utbyggingen av bossnettet i Bergen, har BIR utplassert flere søppelcontainere som en midlertidig løsning for beboerne. Eline Botnen mener at denne løsningen ikke har fungert.

Publisert
Eline Boten (21) er lei av overfylte søppeldunker.

Eline Botnen er oppgitt over at det ofte er fullt i søppeldunkene. Hun tror et av problemene er at for mange bruker samme søppelkasse. Hun har opplevd flere ganger at dunken er full, med andres søppel.

– Hvem som helst kunne kaste bosset sitt i vår dunk. Det førte til at det var stappfullt når vi skulle kaste vårt boss. I tillegg var det folk som bare satt søppelsekkene på bakken ved siden av, sier Botnen.

At andre kaster sitt søppel i Botnens søppeldunk, er ikke bare irriterende i forhold til dårlig plass.

– Hvis man ikke rydder opp bosset sitt kan man få bot fra kommunen. Jeg vil ikke ha noe ansvar for det, forteller hun. 

– Midlertidig løsning er at vi har fjernet de søppeldunkene, og så skal vi kaste i de felles containerne borti gata.

Dette er containeren som Eline må bruke nå
Slik så det ut før søppeldunkene foran huset ble fjernet

Ny søppelcontaineren skapte nye problemer

Også i de nye containerne kan man få bot for å sette fra seg søppel på bakken
Lars Petter Jørgensen jobber med utbyggingen av bossnettet i Bergen

Etter at de gamle søppeldunkene ble fjernet har Botnen møtt på nye problemer. De nye søppelcontainerne ligger et stykke unna, og ikke alle gidder å ta turen bort.

– Vi pleier ofte å ha en bosshaug. De som er under oss legger ut i gangen. Det lukter boss eller gammel mat for oss andre som skal inn i bygget, forteller hun. 

Det er mange som kaster søppelet sitt i disse containerne, og også de nye containerne er ofte fulle. Søppelet på bakken er fortsatt et problem, selv om dette kan medføre bot.

Klar over problemet

Containerne er satt ut som en midlertidig løsning frem til bossnettet er ferdig utbygd sier Lars Petter Jørgensen, leder for drift og vedlikehold i BIR. Han forteller at de er klar over at dette er et problem. 

– Det kan være at det er ulemper med å ha den type overflatecontainere. Problemet er gjerne at det er andre som bruker disse containerne, som egentlig ikke sogner til de containerne, sier han.

Dette er en av grunnene til at bossnettet skal bygges ut.

– Det er for å rydde opp i bybildet og få vekk overflatecontainerne. Hvis det oppstår forsøpling eller noen setter fra seg avfall ved siden av containerne, så har dette en smitteeffekt. Da tenker folk at det er OK å sette det fra seg, sier Jørgensen.

Konsekvenser for naturen

Ingvild Sundal Joys fra Naturvernforbundet Hordaland forklarer at søppel som forblir liggende på gaten kan få konsekvenser for natur og miljø.

Ingvild Sundal Joys er prosjektansvarlig for plastjakten i Naturvernforbundet Hordaland

– All forsøpling kan ha konsekvenser for dyreliv ved at dyr spiser eller vikler seg inn i søppel. Plast på avveie kan også bidra til å skape mikroplast om det får ligge lenge nok, skriver de.

Jørgensen forteller at BIR har vurdert flere ulike løsninger, men at det er vanskelig å finne noe som fungerer optimalt.

– Det kunne vært låsbare containere, men det krever distribusjon av nøkler. Hvis ting er låst, kan det være fristende å sette søppel fra seg ved siden av containeren, sier han.

Han oppfordrer til å ta kontakt med kundesenteret om man opplever forsøpling. 

– Det som må gjøres i perioden frem til bossnettet kommer på plass, er å sørge for at det er riktige tømmerutiner på dette. At det blir tømt før det er fullt, for å unngå at det blir overfylt, forklarer Jørgensen. 

Powered by Labrador CMS