Sport

Adrian Falck har spilt dart siden han var to år gammel. Drømmen er å bli like god som favorittspilleren Raymond "Barney" van Barneveld.

Adrian (7) ble "født med piler i hendene", nå tar sporten av i Norge

Dartfeberen er kommet til landet. Men klubbene merker foreløpig lite til den.  

Publisert

Adrian Falck stiller seg opp presist 237 centimeter fra den opplyste dartsskiven. I hånden har han tre piler, med panda-motiv bakpå. 

– Jeg har lyst å bli som "Barney". Det heter katten min, sier han.

Begge kjæledyrene i hjemmet er selvfølgelig oppkalt etter profesjonelle dartsspillere. 

– Det er gøy å vinne, og bruke teknikkene. Jeg liker å stjele andre sine kasteteknikker, sier han. 

Sekunder senere kaster han pilspissene tett inntil hverandre på dartsskiven. Da må syvåringen hente stige for å få dem ned igjen. 

Høyden er ikke noe problem for unge dartsspillere i Bergen Darts Club.
Som alle ekte dartspillere har Adrian Falck sin egen drakt. Ryggen er dekket av bergenske uttrykk.

Adrian har hatt dartpiler i hendene siden han kun var noen få måneder gammel. Hver torsdag samles syvåringen og andre dartspillere i lokalene til Bergen Darts Club i Åsane. 

Pappa Stian Falck er formann i klubben som fyller 45 år i 2024.  

– Det er fellesskapet som gjør det kjekt å være her. Her har vi alt fra landslagsspillere til helt vanlige, dødelige spillere. Det er vanvittig sosialt, sier Falck. 

Stian Falck viser gjerne frem dart-tatoveringen. Håndleddet har han brukket 27 ganger, som oftest i møte med lokalets ståldør etter tapte kamper.

Luke Littler-effekten

I desember i fjor eksploderte interessen for dart. Mye takket være den engelske 16-åringen Luke Littler, som tok seg helt til VM-finale i debuten sin på seniornivå. 

Littler-effekten er reell. Sammenlignet med året før steg seertallene til TV-kanalen Sky Sports med 85 prosent under VM-finalen. I etterkant av 16-åringens gjennombrudd har også engasjementet i sosiale medier, billettprisene og etterspørselen etter dartutstyr skutt i været. 

Harald Veland er styreleder i dartsupply.no

– Det er over 100 prosent stigning i omsetningen vår i år kontra i fjor, sier Harald Veland, styreleder i dartsupply.no - en av Norges største nettbutikker for dartutstyr. 

Han er ikke i tvil om at oppmerksomheten rundt Luke Littler er grunnen til økningen. I hele  Europa merkes det nå stor etterspørsel etter dartutstyr. 

– Distributørene er faktisk tomme for dartskiver nå, sier Veland. 

Christine og Stian Falck forteller at klubben opplevde økt pågang etter pandemien. Nå tror de at "Luke Littler-effekten" vil gi samme resultat.

Rolig i klubbene

I Bergen Darts Club har ikke Littler-effekten gitt utslag på medlemstallene, foreløpig. 

– Det er ingen tvil om at vi kommer til å merke det på et tidspunkt, men vi gjør det ikke nå, sier Stian Falck. 

Klubbformannen mener grunnen er at mange begynner å spille hjemme, før de drar til en klubb. 

– Man vil nok se at flere og flere vil komme. Folk kjøper seg brett og begynner hjemme, så tror de at de blir gode, og så kommer de her. Da kan de fort bli litt skuffet, ler Falck. 

Bergen Darts Club er ikke bare et sted for rutinerte dartsspillere. Henrik Skjoldal Lønn (18) og Thea Celine Yndestad Bontveit (17) brukte anledningen til å dra på dart-date.

Ble hektet, endte på landslaget

Henrik Ettrup er en av dem som ikke lot seg skremme av det høye nivået i klubben. Han ble hektet på dart etter å ha sett VM i 2017. Da kjøpte han og kompisene et dartbrett som ble stående på rommet hans.  

– Etter VM ble vi helt hektet. Og spilte hver dag, sier Ettrup.

Det tok ikke lang tid før hobbyen ble tatt hakket mer seriøst. Ettrup fant Bergen Darts Club på Facebook, og begynte å komme regelmessig. Fem år senere ble han tatt ut på landslaget. 

Henrik Ettrup er en av de beste spillerne hos Bergen Darts Club.

 – Det er som i all annen sport; man må trene mye. Det er snakk om minimun fire timer hver dag, sier han. 

Gjør du det nå? 

– Ikke nå, men jeg gjorde det første året. Da bodde jeg alene og hadde tid. Nå har det kommet andre ting inn i livet også.  

Selv om Littler-effekten ikke har økt medlemstallene så langt i 2024, forteller Ettrup om en positiv utvikling i Bergen Darts Club de siste årene.

– Man ser det allerede her i klubben, på to-tre år så har vi doblet antall medlemmer. Det er mange unge her også.

Han er sikker på at flere nye dartspillere kommer til å gjøre som han, og ta interessen videre fra gutterom og garasjer til lokalene i Åsane. 

– Ja, det tror jeg absolutt. Det er utrolig kjekke folk her, og veldig gøy å spille dart, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS