Sport

I Norge er det rundt 6000 badmintonspillere, og Bergens egne Markus Barth utmerker seg som den mest lovende blant dem.

Markus Barth er Norges eneste OL-håp i singel badminton 

Barth er en av Norges mest fremtredende talenter innen badminton. Bergenseren påpeker at det er utfordrende å satse på badminton i Norge, og dette setter unge talenter i en vanskelig situasjon.

Publisert

Etter at Barth fullførte videregående på Tertnes Toppidrettslinje, har han satset for fult på badminton. I dag er han den eneste som representerer det norske landslaget i singel badminton. 

– Sesongen har vært alt-konsumerende

Som 22-åring har han allerede sikret seg tittelen som norgesmester, og han har nå satt seg som mål å kvalifisere seg til OL i 2024.

– Denne sesongen har vært veldig alt-konsumerende, fordi det er ingen andre enn meg som satser på OL. Siden august har jeg kanskje vært hjemme i 6 uker totalt, sier han. 

Barth bruker mye av tiden sin i Danmark, det vil si når han ikke er på turneringer i resten av Europa. Han forteller om et godt samarbeid med de store badminton-nasjonene som Danmark, Frankrike og Tyskland. 

– Vi er en gruppe europeere som reiser rundt, og prøver å få til det samme. Vi har gjerne en eller to spillere hver som samkjører veldig på trening. Det funker veldig fint, og det er høyt nok nivå for meg, understreker han. 

For Markus Barth var hans første NM-gull en spesiell opplevelse. Med flere gull bak seg, retter han nå blikket mot internasjonale arenaer.

– Det er ikke mulig å bli god i Norge

Det internasjonale samarbeidet har vært avgjørende for Barth´s karriere. Til tross for dette er han veldig fornøy med klubbtreneren sin i Bergen, og trives godt med å satse fra hjembyen. 

Barth oppfordrer unge utøvere til å være tålmodige, selv om de første årene i satsningen kan virke tøffe.

– Det er absolutt ikke mulig å bli god bare i Norge. Det hadde vært skinnsykt kult å bare kunne traske inn her, og vite at det var bra nok til å kunne spille OL. Sånn er det ikke enda i Norge, forklarer han. 

Han forteller at det mangler et godt system i Norge som kan ta imot fremtidige toppidrettsutøvere innen badminton.

– Vi har problemer med at det er vanvittig mange flinke som slutter etter videregående. Der er det mange som føler det ikke kommer til å gå rundt med studier og treninger. Da er det mange som legger det vekk dessverre, sier han. 

 – Veldig mange gir seg for tidlig

Pia Mørk Andreassen er daglig leder i Olympiatoppen Vest. Hun forteller at Olympiatoppen har hatt et godt samarbeid med Tertnes Videregående, og at de jobber aktivt med å tilrettelegge for de som ønsker å satse på idrett.

– Når vi har oppfølgingen av ungdommene på topplinjen, så har vi veldig målrettete møter med ungdommene. Vi forbereder dem på alt av motgang og medgang, og er der med verktøy for å kunne håndtere toppidretts verden, forklarer hun.

Pia Mørk Andreassen tror Markus vil nå OL i år, og at det er flere unge badmintonspillere der ute som kan nå drømmen.

Andreassen forklarer at fylkeskommunen har ønsker mer spisset idrett i Bergen, slik at Norge skal prestere bedre internasjonalt.

– Vi prøver å følge opp utøverne slik at de skal klare å nå OL-drømmen eller VM- drømmen. Det er et veldig tydelig veiskille etter videregående, og jeg tror veldig mange gir seg for tidlig, sier hun.

Powered by Labrador CMS