Sport

Eivind Daniel Røed trener footvolley i Åsane Arena sin nye sandhall.

Avslører ny satsing: – Vi er Europas første

Eivind Daniel Røed er idrettslærer ved Framnes Kristne Videregående. Nå står han i bresjen for Europas første toppidrettslinje i footvolley.

Publisert

Dette er footvolley:

Footvolley oppstod på strendene i Brasil på 60-tallet, og har siden spredd seg til resten av verden.

Sporten kombinerer sandvolleyball og fotball - man kan ikke bruke hendene, men alle andre kroppsdeler, spesielt beina. Derav navnet footvolley.

Man spiller footvolley barbeint.

Det er kun lov med ett touch per spiller.

Det er ett lag på hver sin side av nettet, med to spillere på hvert lag.

Kampene spilles oftest over tre sett.

Ballen som brukes er noe tyngre enn en vanlig fotball og spretter mindre.

– Vi har sagt at det er veldig sikkert, likevel var det ikke bekreftet 100%. Nå kunne jeg få lov å si at det blir noe av, avslører lærer og footvolley-spiller Eivind Daniel Røed.

En idrett utenom det vanlige

Under nedstengingen av Norge i mars 2020 ble hverdagen slik vi kjenner den totalforandret. Noen begynte å strikke, andre kjøpte seg hund. For Røed ble den nye hobbyen footvolley.

– Jeg har aldri sett meg tilbake etter det, sier han.

Tre ganger i uken møtes Røed og lagkameratene til footvolley-trening. I flunkende nye lokaler i Åsane Arena spiller de nisjesporten som ikke mange har hørt om før.

– Det er en spektakulær idrett, sier Røed.

Nå står han i bresjen for å videreføre sporten til den yngre garde, med håp om å avle frem nye talenter. Men først og fremst for å ha det gøy.

Røed og lagkamerat Kjell Martin Solsvik i aksjon. Her viser Røed en av signaturbevegelsene i sporten kalt "bicycle kick"

Satser på footvolley

Utenom idretten jobber Røed som idrettslærer ved Framnes Kristne Videregående i Nordheimsund, knappe en og en halv time fra Bergen. 

Den kristne internatskolen er en av landets største internater, med elevplass til 270 stykker. Hit kommer ungdommer fra hele landet, men spesielt fra Vestland og Bergens-området.

Fra før kan elever ved skolen velge mellom en rekke idretter som programfag.

Nå satser Framnes KVGS på footvolley, som første i Europa.

Et prøveprosjekt

Mongstad forteller om økende søknadstall til skolen.

Øystein Mongstad er studieinspektør ved Framnes og forteller at Røed sitt engasjement for sporten har smittet over på elevene, men også på skoleledelsen. 

– Grunnen er jo at vi har Eivind Daniel, som er i norgestoppen, kanskje europatoppen i sporten. Han har et voldsomt engasjement for footvolley, sier Mongstad om hvorfor de velger å satse på sporten.

Røed ønsker å spre sin kjærlighet for sporten til yngre, potensielt kommende footvolley-stjerner. Skolen er spent på responsen blant elevene og synes det er viktig å tørre å satse.

– Vi er ikke redde for å prøve noe nytt, sier studieinspektør Mongstad.

Den nye satsingen blir ifølge Røed først og fremst et prøveprosjekt for å sjekke hvordan interessen for sporten er.

– Jeg tror det kan bli spennende for elevene, sier Røed.

Bratt læringskurve

Footvolley vil være et programfag elevene kan velge, og er et nytt tilbud fra og med høsten. Røed forteller at fokuset vil være å ha det kjekt i en ny sport hvor læringskurven er bratt.

– Det som er så gøy er at du begynner på et relativt lavt nivå, men da blir læringskurven så stor og så bratt, forteller Røed.

Både Røed og Mongstad forteller at det nye footvolley-faget ikke er for å trekke til seg flere elever, heller for å skape engasjement rundt sporten.

– Vi forventer ikke at vi får så mange flere elever på grunn av footvolley-tilbudet, fordi det er så nytt, sier Røed.

Kort vei til toppen

Solsvik og Røed er blitt gode kompiser på og av banen.

Én av dem som har følt den bratte læringskurven på kroppen, er Røed sin lagkamerat Kjell Martin Solsvik.

– Det kan være litt vanskelig i starten, men du blir fort bedre og får fort kjenne at du kan spille og ha det gøy. 

Røed bekrefter dette og forteller at elevene som velger footvolley som programfag vil oppleve stor mestring, og det fort.

– Det er ganske kort vei opp til toppen, fordi det er såpass nytt og ferskt, understreker han.

Et mulig trekkplaster

– Jeg håper jo at det kan bli en suksess, forteller Mongstad.

– Tror du at dette potensielt kan trekke flere elever til dere? 

Røed er storfornøyd med gode fasiliteter i nye Åsane Arena.

– På sikt tror jeg det kan være enkelte elever som velger Framnes på grunn av footvolley, men det er ikke hovedmålet nå. Klarer vi å få et godt treningsmiljø, og hevde oss både i Norge og kanskje i Europa, så tror jeg det kan være med og trekke noen elever, sier han.

Samtidig poengterer han at footvolley på ingen måte er like stor som de beslektede sportene volleyball og fotball.

– Det er jo i utgangspunktet en liten sport, iallfall i Norge, men det er gøy at vi kan være pionerer, forteller Mongstad.

Selv om sporten er liten og ikke har så stor tilhengerskare enda, håper Mongstad på at satsningen på sikt vil bære frukter

– Jeg har jo lyst til at vi skal lykkes, absolutt. Det er vanskelig å spå noe nå, men jeg håper jo at det kan være en suksess, både at det er kjekt og et godt tilbud, men òg at vi klarer å få fram noen talenter. Det hadde vært veldig stas, avslutter han.

Powered by Labrador CMS